Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henrik Dettmann luopuu ruorista – apuvalmentaja Lassi Tuovi perii Susijengin päävalmentajan tehtävät ensi kesänä

Miesten koripallomaajoukkue ponnistaa ensi kesänä uuteen aikaan. Susijengin "ikiaikainen" päävalmentaja, kaikkiaan 23 vuotta maajoukkuetta johtanut Henrik Dettmann luopuu tehtävästä, ja komennon ottaa joukkueen pitkäaikainen apuvalmentaja Lassi Tuovi.

Maajoukkueen ja Koripalloliiton johto ovat hautoneet muutosta "viime kuukausien ajan".

– Valmentajanvaihdos on oma rupeamansa, eikä se tapahdu yhdessä yössä, Dettmann avasi prosessia basket.fi -sivustolla.

– Syksyn 2022 EM-kisapaikan saavuttaminen takasi joukkueelle ja sen uudelle päävalmentajalle tarvittavan työrauhan tällaisen hallitun muutoksen toteuttamiseen.

Dettmann, 63, johti miesten maajoukkuetta vuodesta 2004 yhtä mittaa ja jo sitä ennen vuodet 1992–97. Hän jatkaa Koripalloliitossa valmennuksen johtajana, kun Tuovi perii häneltä fläppitaulun.

Dettmann jatkaa päävalmentajana ensi kesään, jotta Ranskan liigassa SIG Strasbourgia valmentava Tuovi, 34, saa työrauhan nykyisessä tehtävässään.

– Tuovi siirtyy päävalmentajan pestiin, kun hän on siihen seurajoukkuevelvollisuuksiensa puolesta valmis, Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara vahvisti.

Tuovi jatkaa prosessia

Suomalaispelaajien määrä ulkomaiden ammattilaissarjoissa on kasvanut rankasti Dettmannin päävalmentajavuosien aikana. Se on heijastunut maajoukkueen menestykseen, ja Tuovi katsottiin "luontevaksi valinnaksi" jatkamaan maajoukkueen kehityssuuntaa.

– Koimme Tuovin varttuneen eurooppalaisissa seurajoukkueissa sekä yhdentoista Susijengin kanssa viettämänsä vuoden aikana tehtävän tasalle ja valmiiksi kestämään paineet, jotka päävalmentaja väkisinkin saa harteilleen, Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo perusteli Tuovin valintaa.

Tammivaara korosti jatkuvuuden merkitystä.

– Meidän toimintaolosuhteissamme jatkuvuudella on valtavan suuri merkitys. Lassin nimitys merkitsee prosessin siirtymistä sen seuraavaan vaiheeseen. Hän on ollut pitkään merkittävä osa kokonaisuutta, Tammivaara totesi.

Dettmann on valmentanut myös Saksan maajoukkuetta päävalmentajana 1997–2003. Saksa saavutti hänen kaudellaan MM-kisojen pronssimitalin 2002.