Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suur-Hamari etsii tekemisen fiilistä koronan kurittamien kausien jälkeen

Matti Suur-Hamari sai Etelä-Koreassa pronssia banked slalomista. HARRI KAPUSTAMÄKI / LEHTIKUVA

Kaija Yliniemi / STT

Suomen joukkue 4. maaliskuuta alkavissa talviparalympialaisissa Pekingissä uhkaa jäädä pieneksi. Paralympiakomitea ennakoi, että Pekingiin pääsee kuudesta kahdeksaan suomalaisurheilijaa.

Vuonna 2018 edellisissä talviparalympialaisissa Etelä-Korean Pyeongchangissa kilpaili 13 suomalaisurheilijaa ja kaksi opashiihtäjää. Alkavana talvena joukkoa kutistaa pyörätuolicurlingin joukkueen karsiutuminen paralympialaisista.

Menestystoiveet lepäävät etenkin lumilautailija Matti Suur-Hamarin ja alppihiihtäjä Santeri Kiiverin harteilla. Etelä-Koreassa Suur-Hamari voitti kultaa lumilautacrossista ja pronssia banked slalomista. Uusi paralympiakausi alkaa hänen osaltaan Pyhätunturin maailmancupissa 11.–12. joulukuuta.

– Kovasti yritetään löytää se hukassa ollut rytmi ja tekemisen fiilis takaisin, kun viimeiset kaksi vuotta ei ole päästy normaalisti kisaamaan ja harjoittelemaan, Pyhätunturilla torstaina harjoitusleirin aloittava Suur-Hamari kertoi Paralympiakomitean tiedotteessa.

Kiiveri oli Pyeongchangissa neljäs pujottelussa ja kuudes alppiyhdistetyssä. Vuonna 2020 hän voitti maailmancupin, mutta ei mene asioiden edelle.

– Tiedän, että olen itse mennyt paljon eteenpäin, ja valmistautumisessa kaikki on sujunut suunnitellusti, mutta pystylaskijoiden luokassa on useita muitakin nuoria laskijoita, jotka pystyvät ottamaan kehityksessä isoja harppauksia, 21-vuotias Kiiveri arvioi.

Hän aloittaa kautensa joulukuussa Itävallassa ja Sveitsissä laskettavissa maailmancupeissa.

Maastohiihtoon kaksi ehdokasta

Maastohiihdossa Suomesta oli Pyeongchangissa viisi urheilijaa. Heistä kolme – sprintin pronssimitalisti Ilkka Tuomisto, Rudolf Klemetti ja Juha Härkönen – ovat sittemmin lopettaneet uransa. Kelkkahiihtäjä Sini Pyy ja näkövammaisten luokassa hiihtävä Inkki Inola tähtäävät Pekingiin.

Pekingissä suurin haaste voi olla korkea ilmanala, sillä ladut kiertävät lähes 2 000 metrissä.

– Pekingin paralympialaiset tulevat olemaan Tokion tavoin koronapandemian sävyttämät. Erikoisuutena aikaisempiin talviparalympialaisiin verrattuna on myös se, etteivät urheilijat ole ennakkoon päässeet tutustumaan suorituspaikkoihin, ennakoi paralympiajoukkueen johtaja Kimmo Mustonen.

Paralympiakomitea valitsee ensimmäiset urheilijat Pekingiin 7. joulukuuta. Paralympialaiset kisataan 4.–13. maaliskuuta. Niitä ennen ohjelmassa ovat maailmancupien lisäksi vuodesta 2020 siirtyneet paralumilautailun, -alppihiihdon, -maastohiihdon ja -ampumahiihdon yhteiset MM-kilpailut Norjassa tammikuussa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut