Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiajoukkueen ylilääkäri: Virusmuunnos ei uhkaa Pekingin olympialaisia

Suomen olympiajoukkueen ylilääkäri Maarit Valtonen on luottavainen, että 4. helmikuuta alkavat Pekingin talviolympialaiset voidaan järjestää terveysturvallisesti, vaikka koronaviruksen uusi omikronmuunnos aiheuttaa nopealla leviämisellään huolta. Kesällä Tokion olympialaisissa tartunnat pysyivät olympiakylässäkin kurissa, vaikka tuhansia ihmisiä eri puolilta maailmaa kokoontui samaan paikkaan.

– Olemme kohta kaksi vuotta harjoitelleet sitä, miten kisat järjestetään terveysturvallisesti, Valtonen muistutti STT:lle paluumatkalla Kansainvälisen olympiakomitean lääketieteellisestä konferenssista.

Monacon tapaamisessa uusi virusmuunnos näkyi Valtosen mukaan selvimmin siinä, että eteläafrikkalaiset osanottajat palasivat etuajassa kotimaahansa. Omikronmuunnos on levinnyt laajimmin juuri eteläisessä Afrikassa.

– Pandemian aikana on sattunut ja tapahtunut jo niin paljon, että seuraamme rauhassa, mihin tilanne kehittyy. Vielä ei kannata ottaa kierroksia, Valtonen totesi.

Suomalaiset pitävät tiiviisti yhteyttä KOK:n asiantuntijoiden ja muiden maiden lääkärien kanssa. Etusijalla on luonnollisesti urheilijoiden, joukkueiden muiden jäsenten sekä kisojen järjestäjämaan terveysturvallisuus, Valtonen sanoi.

Hänen mukaansa urheilijoiden on tärkeä keskittyä siihen, mihin he pystyvät vaikuttamaan eli itsensä suojaamiseen virustartunnoilta ja hyvään valmistautumiseen kohti olympialaisia.

– Vielä ei ole tarvetta pohtia esimerkiksi Pekingin olympialaisten perumista. Tässä vaiheessa lähdetään siitä, että kisat järjestetään, Valtonen painotti.

Kisakausi jatkuu suunnitelmien mukaan

Valtosen mukaan talvilajienkin suomalaisurheilijat voivat jatkaa kauttaan maailmancupeissa suunnitelmien mukaan. Matkoilla kontaktit muihin ihmisiin kasvavat, mutta rokotukset antavat suojaa, ja arjessa urheilijat pysyttelevät omissa oloissaan.

– Urheilijat ovat nuoria ja perusterveitä, ja koko porukka on rokotettuna, Valtonen muistutti.

Urheilijoille on myös rutiinia painottaa sairastumisriskiä vähentäviä toimia, kuten käsihygieniaa ja kasvomaskien pitämistä.

Valtonen ei ole huolissaan, vaikka virus on aiheuttanut tartuntoja myös rokotetuille.

– Edelleen rokote suojaa vakavilta taudeilta, ja se on tärkeintä, ylilääkäri sanoi.