Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylän Lohi, Elmo Lakka vai ensilumen latu? – Äänestä Vuoden keskisuomalaista urheilutekoa

Äänestä kolmesta finalistista Vuoden urheiluteko 15. joulukuuta mennessä.

Juuso Tajakka löi Lohelle 2+37 juoksua kaudella 2021. Agata Anttonen
Ari Mäntylä

Ari Mäntylä

Jälleen on se aika vuodesta, kun Keskisuomalaisen urheilutoimitus hakee Vuoden keskisuomalaista urheilutekoa lukijoiden avustuksella. Lukijat ovat lähettäneet meille 18 ehdotusta Vuoden keskisuomalaiseksi urheiluteoksi ja Keskisuomalaisen urheilutoimitus on valinnut niistä kolme finalistia, joista lukijat voivat äänestää.

Urheilutoimitus valitsi vuoden 2021 finalisteiksi superpesiksen karsintoihin yltäneen Jyväskylän Lohen pesäpallojoukkueen, kesäkuussa Harjulla SE-ajan juosseen aitajuoksija Elmo Lakan sekä Laajavuoren ensilumen ladun ja sen vuosittain tekevän Jyväslumi Oy:n.

Keskisuomalaisen lukijat valitsevat tästä kolmikosta Vuoden keskisuomalaisen urheiluteon 2021. Suosikkiaan voi äänestää 15. joulukuuta asti. Voittanutta urheilutekoa ehdottanut lukija saa tuotepalkinnon. Mikäli useampi henkilö on ehdottanut voittanutta urheilutekoa, niin palkinnon saaja ratkotaan arvalla.

Jyväskylän Lohi nousi kaudeksi 2021 pesäpallon Ykkössarjaan. Useampi lukija ehdotti jo vuosi sitten tuota saavutusta Vuoden keskisuomalaiseksi urheiluteoksi. Keskisuomalaisen urheilutoimitus punnitsi kahden pesäpallon saavutuksen välillä ja valitsi finalistiksi kolmannen peräkkäisen naisten Suomen mestaruuden voittaneen Jyväskylän Kirittäret.

Mutta nyt on Lohen vuoro mittauttaa suosionsa Vuoden keskisuomalaisen urheiluteon finaalissa. Lohi aloitti kautensa mainiosti pesäpallon Ykkössarjassa keväällä. Sarjanousija napsi voittoja ja otteluissa oli mukavasti yleisöä. Lohi nousi kesällä ilmiöksi ja syksyllä koko pesisväen puheenaiheeksi, kun piskuinen seura karsi paikasta superpesikseen. Vaikka Kankanpää oli karsinnoissa vahvempi, oli Lohi suoriutunut kaudestaan yli kaikkien odotusten.

Keskisuomalaisen pesäpallotoimittaja Seppo Pänkäläinen luonnehti Jyväskylän Lohen olleen suomalaisen pesäpallokesän kovin yllättäjä. Lohi lähti kauteen sarjapaikkaa varmistamaan ja päätti kautensa taisteluun sarjanoususta. Pänkäläisen mukaan Lohi oli Kesän Suuri Tarina. Lukijat voivat puolestaan päättää, että onko Lohi myös Vuoden keskisuomalainen urheiluteko 2021.

Elmo Lakka juoksi 110 metrin aitajuoksussa SE-ajan 2. kesäkuuta Harjun stadionilla. Marko Kauko

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Elmo Lakka juoksi 110 metrin aidat aikaan 13,31 Harjun stadionilla 2. kesäkuuta. Se oli melkoinen juoksu, sillä Lakka alitti Arto Bryggaren nimissä olleen Suomen ennätyksen, jota alettiin pitää jo rikkomattomana.

Bryggare juoksi silloisen SE-ajan 13,35 Los Angelesin olympialaisissa vuonna 1984. Lakka nipisti siitä Harjulla neljä sekunnin sadasosaa. Bryggare piti Suomen ennätystä hallussaan lähes 37 vuotta.

Lakka alitti samalla Tokion olympialaisten tulosrajan. Tokion olympialaisissa Lakka juoksi alkuerässä ajan 13,48 ja selvisi välieriin. Lakan olympialaiset päättyivät välieriin, sillä aika 13,67 ei riittänyt jatkopaikkaan.

Kalevan Kisoissa 28-vuotias Lakka juoksi Suomen mestariksi ajalla 13,77. Lakka on voittanut 110 metrin aitajuoksun Suomen mestaruuden seitsemän kertaa peräkkäin. Hän on ollut matkalla lyömätön vuodesta 2015 lähtien.

Jyväslumi Oy on tehnyt ensilumen ladun Jyväskylän Laajavuoreen jo useana syksynä. Tänä vuonna ensilumen latu avattiin 11. marraskuuta. Kausi on ensilumen ladulle jo kahdestoista. Ensilumen ladulla on mittaa 1,7 kilometriä. Kausikortti ensilumen ladulle maksaa sata euroa aikuisilta ja 50 euroa 14–18-vuotiailta.

Laajavuoren ensilumen latu oli ehdolla Vuoden keskisuomalaiseksi urheiluteoksi myös viime vuonna.

Laajavuoreen on tehty ensilumen latu 12 kertaa. Sami Rahkonen

Vuoden 2021 keskisuomalainen urheiluteko valitaan kolmen finalistin joukosta. Lukijat lähettivät urheilutoimitukselle useita ehdotuksia, joista mikä tahansa olisi voinut tulla valituksi kolmen finalistin joukkoon.

JKU:n 17-vuotias Heidi Salminen voitti 400 metrin aitajuoksun maailmanmestaruuden alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kenian Nairobissa elokuussa. Hän juoksi mestariksi ajalla 56,94 ja paransi ennätystään yli sekunnilla. Salmisesta tuli ensimmäinen suomalainen, joka on pystynyt voittamaan maailmanmestaruuden 400 metrin aitajuoksussa. Salmisen suoritus oli kova, mutta Keskisuomalaisen urheilutoimitus arvosti Lakan SE-juoksun kovemmaksi ja siksi finalistiksi vuoden urheilutekoa valittaessa.

Eemil Helander, 20, voitti viime kesänä sekä 5000 metrin että 3000 metrin estejuoksun Suomen mestaruudet. Hän paransi kauden aikana molempien matkojen SE-aikaa: 5000 metrillä aikaan 13.55,80 ja 3000 metrin esteissä aikaan 8.39,75.

Kovia tekoja, mutta ei Vuoden keskisuomalaisessa urheiluteossa finaalin arvoisia. Voitte toki olla eri mieltä ja moni varmaan onkin. Helander ja Salminen ovat näissä mittelöissä mukana tulevina vuosina, mutta nyt finalistiksi haluttiin valita vain yksi yleisurheilija.

Ehdotuksia Vuoden keskisuomalaiseksi urheiluteoksi saivat myös seuraavat henkilöt, tapahtumat tai joukkueet: potkunyrkkeilyn MM-hopeaa voittanut Essi Honkonen, Erkko Trophy -golfkilpailun voittanut Arto Pehkonen, Jigotai judon Laura Syrjälä, Jyväskylän Jigotai kickboxing -seura, Pihtiputaan keihäskarnevaalit sekä urheiluseurat Liikunnan Riemu, Padel Jyväskylä ja Jyväskylän Aalto.

Niin ikään näitä ehdotettiín: Saarijärven Lannevedellä järjestetyt suunnistuksen SM-kilpailut, pimeäsuunnistuksen KurkoCup, Leppäveden liikuntapuisto, Köhniö Unitedin kaukalopallon 65-vuotiaiden Suomen mestaruus sekä Jämsän Retki-Veikkojen nuorten Jukolan voitto.

Vuoden urheiluteko

Näin äänestät

Valitse ehdokkaasi kolmikosta Jyväskylän Lohi, Elmo Lakka ja Laajavuoren ensilumen latu, anna äänesi ja lähetä se osoitteella urheilu@keskisuomalainen.fi.

Äänestä urheilutekoa keskiviikkoon 15. joulukuuta klo 12.00 mennessä. Palkitsemme voittaneen urheiluteon ehdottajan. Jos ehdottajia on useita, ratkaistaan palkinnon saaja arvalla.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut