Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kähkösen eroilmoitus varasti pääosan Kontiolahden ampumahiihdon maailmancup-avauspäivänä – "Kun akku ei ota varausta vastaan, on pysähdyttävä"

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajan Jonne Kähkösen eroilmoitus varasti pääosan torstaina maailmancupin avauspäivänä Kontiolahdella.

Vuodesta 2018 maajoukkueen päävalmentajana toiminut Kähkönen jättää tehtävänsä tämän kauden jälkeen. Maailmancup-kalenterissa on Kontiolahden jälkeen vielä Viron Otepään ja Oslon Holmenkollenin kilpailut.

Suomen maajoukkueen päävalmentajana jo nelivuotiskaudella 2006–10 työskennellyt Kähkönen koki, ettei hän saanut valmennettavista parasta irti nykyisen valmennussysteemin takia.

– En usko, että nykyisellä henkilökohtaisiin valmentajiin perustuvalla valmennusjärjestelmällä saavutetaan parasta ajateltavissa olevaa menestystä. Haluaisin maajoukkuevetoisempaa systeemiä. Nykyinen järjestelmä ei tue valmentamista, Kähkönen toivoi.

Lisäpanostus maajoukkueeseen vaatii rahaa.

– Tämä on tietysti osin resurssikysymys, myönsi Kähkönen, joka liputtaa maajoukkuevalmennuksen ja henkilökohtaisten valmentajien osaamisen yhdistävän "hybridimallin" puolesta.

Tero Seppälästä tullut johtotähti

Kontiolahden cup-viikonlopun avaustapahtuma naisten 4x6 kilometrin viesti peilasi torstaina Suomen joukkueen kautta yleisemminkin. Suomen sijoitus oli 11:s, mutta Kähkönen näkee, että koko kautta ajatellen paukkuja olisi ollut parempaan.

– Viestijoukkueilla olisi ollut varaa parempaan, Kähkönen kertoi.

Hänen toiselle maajoukkuevalmentajarupeamalleen osui lajin kestotähden Kaisa Mäkäräisen lopettamispäätös pari vuotta sitten. Se merkitsi sitä, että haaveet arkipäiväisistä podium-sijoituksista maailmancupissa piti toistaiseksi haudata.

Tero Seppälä on osoittanut maailmancupin viidensillä sijoillaan ja Pekingin olympiakisojen yhteislähdön yhdeksännellä tilallaan, että läpimurto arvokilpailujen mitalipallille on realismia.

– Tero voisi ottaa Kaisan paikan. Joukkueina olimme maailmancupissa ennen torstaita naisissa 12:s ja miehissä 14:s. Joukkueina hyppäys kympin joukkoon on täysin mahdollinen, Kähkönen pohtii.

– Olen koko valmennusaikani nähnyt, että urheilijoissamme on potentiaalia.

Valmentaminen kiinnostaa yhä

Tätä kevättä pidemmällä aikajanalla maajoukkueessa mietityttää 34-vuotiaan Mari Ederin ratkaisu joko jatkaa kilpailemista tai päättää uransa.

– Joitakin kysymysmerkkejä on. Lähtökohdat ovat hyvät, neljässä vuodessa on menty joukkueena eteenpäin, Kähkönen sanoi.

Omaa tulevaisuuttaan Kähkönen kommentoi säästeliäästi. Hänen ansioluetteloaan koristavat päävalmentajana Yhdysvaltain Lowell Baileyn miesten maailmanmestaruus ja Susan Dunkleen naisten MM-hopea Itävallan Hochfilzenissä 2017.

– Pari valmennukseen liittyvää kyselyä on ulkomailta tullut. Katson tämän kauden loppuun Suomen maajoukkueessa. Yritän piiskata porukkaa, Kähkönen kertoi.

Hänellä on yhä motivaatiota valmentamiseen, mutta Suomen maajoukkueessa päävalmentajan toimintaedellytykset ovat turhan rajalliset.

– Kun akku ei ota varausta vastaan, on pysähdyttävä, Kähkönen kuvaili eropäätöstään.