Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parahiihtäjä Inolan vivahteikas seikkailu päättyi tyhjään oloon, mutta toi myös tarmoa – paralaskija Laurilalle lopun jyrkkä oli liian vaikea

Suomalaishiihtäjä Inkki Inola päätti Pekingin paralympialaiset 12. sijaan, kun hän selvisi maaliin 12,5 kilometrin vapaan kilpailun päätteeksi. Näkövammaluokassa hiihtävän Inolan seikkailu Kiinassa järjestettyihin kisoihin oli täynnä käänteitä, mutta 23-vuotias urheilija puhkui väsymyksestä huolimatta tarmoa kisaurakan päätteeksi.

– Lähdin tänne mitalitavoitteella ja siitä jäätiin yksi sija, joten tietysti se vähän harmittaa, Inola viittasi tiedotteessa maanantaiseen 20 kilometrin perinteisen kisaan.

– Mutta neljän vuoden päästä Milano-Cortinasta on tarkoitus ottaa kultamitali. Siellä on ohjelmassa kaksi perinteisen matkaa, ja nyt laitetaan tästä päivästä lähtien täysi fokus sinne.

Inolan opashiihtäjä Arttu Kaario altistui koronavirukselle ennen tammikuun MM-kilpailuja eikä päässyt mukaan Pekingiin. Suksihuoltaja ja -testaaja Jari Huhdasta tuli opashiihtäjä. Yhteistyö sujui huoltokopin lisäksi ladullakin.

– Arttu saa kyllä minun puolestani pitää paikkansa. Kilpahiihto on kilpahiihtäjien hommaa, ja huoltotiimi on suksien voitelua varten, Jari Huhta naurahti.

– Mutta jos neljän vuoden päästä Milano-Cortinan paralympialaisissa on sama tilanne, ja satun siellä huoltoryhmässä olemaan, niin olen aina valmis auttamaan.

McKeever hiihti historiaan

Pekingistä Inolalle kertyi myös 13. sija vapaan sprintissä, joten toisissa paralympialaisissaan kilpaillut laukaalainen voi suunnata monta kokemusta rikkaampana kohti vuotta 2026.

Viimeistä kilpailua hän kuvaili raskaaksi ja oli tyytyväinen maaliin pääsemisestä.

– Tyhjä olo on elimistössä tällä hetkellä, voimia ei ole yhtään jäljellä. Maanantain kisa oli sen verran kova rypistys, että en vain onnistunut siitä palautumaan, kun vielä oli energiansaannin kanssa ongelmia torstaihin saakka, Inola summasi.

Kanadan Brian McKeever otti päätöskilpailun voiton ja kasvatti paralympiakultamitaliensa määrän 16:een. Uutistoimisto AFP:n mukaan hän saavutti talviparalympialaisten kaikkien aikojen menestyneimmän miehen Saksan Gerd Schönfelderin, joka alppihiihtourallaan rohmusi 16 paralympiakultaa.

Laurilan urakka päättyi keskeytykseen

Suomen Maiju Laurilan kilpasuoritukset Pekingin talviparalympialaisissa päättyivät ensimmäisen kierroksen keskeytykseen naisten pujottelun kelkkalaskijoiden luokassa varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Avauslaskusta vain yhdeksän pujottelijaa pääsi maaliin asti. Saksan Anna-Lena Forster voitti kilpailun.

– Puolessa välissä luulin menneeni väärältä puolen porttia. Pasmat meni sekaisin ja sitten lopun jyrkkä oli liian haastava, Laurila kertoi Suomen paralympiakomitean Twitterissä .

Ensimmäistä kertaa paralympialaisiin osallistunut Laurila sijoittui kymmenenneksi perjantain suurpujottelussa. Tammikuussa hän sijoittui neljänneksi Lillehammerin MM-kisojen suurpujottelussa.

– Hieno kokemushan nämä kisat olivat. Ja nyt pääsee kotiin tyttären luokse, Laurila mietiskeli.