Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiafestivaalit kypsyttävät nuoria aikuisten kisoihin – Niko Anttola hiihti ylivoimaiseen mestaruuteen

Niko Anttola avasi täysosumalla Suomen joukkueen kisat Nuorten olympiafestivaaleilla. Anttola otti Sotkamossa mestaruuden poikien vapaan hiihtotavan kympillä.

Anttola jätti voittoajallaan 21.08,7 ilman kansallistunnuksia kilpailevan Niclas Steigerin hopealle yli 20 sekunnin erolla. Elias Danielsson otti pronssin Ruotsiin 24,5 sekunnin päässä Anttolasta.

Muut Suomen edustajat jäivät kärkikymmenikön ulkopuolelle. Eemil Juntunen oli kilpailussa 14:s, Niilo Mäkinen 16:s ja Ike Melnits 22:s.

Tyttöjen 7,5 kilometrin kilpailussa Sanni Räisänen oli parhaana suomalaisena 16:s. Lisa Eriksson ja Tove Ericsson ottivat kilpailussa kaksoisvoiton Ruotsiin ennen Italian Nadine Laurentia.

"Kokemusten kautta kasvaa huippu-urheilijaksi"

Nuorten arvokilpailut antavat urheilijalle kokemusta, jonka jälkeen ihmeteltäviä ja uutena eteen tulevia asioita on aikuisten vastaavissa kilpailuissa vähemmän. Euroopan nuorten olympiafestivaalit (EYOF) ovat monelle ensimmäinen kosketus kansainvälisiin kilpailuihin, vaikka tällä viikolla Sotkamon Vuokatissa alppihiihtoon osallistuu muun muassa jo olympialaisissa kilpaillut Rosa Pohjolainen.

– Kokemusten kautta kasvaa huippu-urheilijaksi. Varsinkin nämä monilajitapahtumat ovat hyviä. Näissä tutustuu muihin ja pääsee olemaan muiden lajien kanssa tekemisissä, ampumahiihtovalmentaja Maija Holopainen sanoi STT:lle.

Pikkutavoitteita seuraavalle kaudelle

Osana joukkuetta oleminen arvokisoissa on jo sellaisenaan kasvattavaa. Toisten ottaminen huomioon, auttaminen, tukeminen ja kannustaminen ovat asioita, jotka ovat arvokkaita taitoja urheilukuplan ulkopuolellakin. Kilpailusuorituksen ympärilläkin on asioita, jotka poikkeavat monen nuoren kokemasta.

– Suksien testaus ja aseen kohdistukset eroavat näissä tapahtumissa siitä, mitä he ovat tehneet. Esimerkiksi sekin, että kohdistetaan valmentajien eikä isän tai äidin kanssa. Ylipäätään toimiminen nuorena ilman vanhempia.

Kansainvälisen kilpailukokemuksen merkityksestä Holopainen ottaa esimerkin menestyksekkäistä nuorten MM-kilpailuista, jossa joukkueessa oli myös EYOF-kilpailijoita.

– Viime vuonna meillä oli nuorten MM-kisoissa seitsemän ensikertalaista. Se näkyi: oli vähän vaikeaa, jännitettiin, yritettiin sellaista, mitä ei osata, ja odotukset olivat vähän liian korkealla, Holopainen muisteli.

Kokemusta ja motivaatiota kartuttaessaan urheilijat pääsevät vertaamaan omaa sen hetken tasoaan ikäisiinsä ja näkevät, missä pitää parantaa.

– Siitä he saavat hyviä pikkutavoitteita harjoitteluun seuraavalle kaudelle.

Kansainvälinen monilajinen ympäristö antaa paljon urheilijalle, mutta myös valmentajalle.

– Nämä ovat oikein miellyttäviä. Näkee vähän, miten muut lajit tekevät hommia, ja tutustuu eri lajien valmentajiin. Kun keskustellaan, löytyy aina jotain, mitä voi tuoda omaankin arkeen, Holopainen sanoo hymyillen.

Pohjolainen mielii mitaleille

Rosa Pohjolainen on kerännyt kansainvälistä kokemusta olympialaisia myöten, mutta hän pitää EYOF-tapahtumaa tärkeänä ja sen merkitystä suurena nuorelle urheilijalle.

– Monille se on ensimmäinen kokemus kansainvälisistä kisoista, tapaa uusia ihmisiä. Jos menestyy, voi saada lisämotivaatiota. Siinä on välisteppi matkalla (isompiin kisoihin).

Hänelle itselleen EYOF-viikolla on yhteisöllisempi merkitys.

– Se on kiva kisatapahtuma kavereiden kanssa. Pääsee kisaamaan koti-Suomessa. Tuloksellisesti odotan mitaleja, muuten odotan kivaa yhdessäoloa ja kivaa laskemista.