Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiakomitean häirintäkohu kirvoitti avoimen kirjeen: Urheilun hyvävelikerhoille ja salaiselle kabinettipolitiikalle on saatava loppu – "Samat kähmäiset toimintatavat jatkuvat"

Urheilun hyvävelikerhoille ja salaiselle kabinettipolitiikalle on saatava loppu, vaatii kymmenen urheilujohdon tehtävissä työskentelevää tai työskennellyttä naista. Avoimen kirjeen kirvoitti Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan tehtävästä maanantaina eronneen Mika Lehtimäen ympärillä vellova häirintäkohu.

– Kuppi on nyt mennyt nurin. Emme voi enää vaieta, kirjeessä kirjoitetaan.

Kirjeen allekirjoittaneet kertovat olevansa entisiä tai nykyisiä puheenjohtajia, asiantuntijoita, virkanaisia, toiminnanjohtajia, toimitusjohtajia sekä liikunnan ja urheilun toimijoita. Allekirjoittaneiden joukossa on muun muassa Suomen entinen puolustusministeri RKP:n Elisabeth Rehn.

Kirjeessä listataan kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä, epätasa-arvoisesta kohtelusta sekä miesten saunailloissa tekemistä päätöksistä.

– Elämme vuotta 2022; silti samat kähmäiset toimintatavat jatkuvat, kirjeessä sanotaan.

– Monet meistä ovat nähneet vuosikymmenet, miten piiri pieni pyörii.

Epätasa-arvo ja seksuaalinen häirintä jatkuneet pitkään urheilupiireissä

Kirjeen mukaan eräälle allekirjoittaneista on aikoinaan sanottu, ettei häntä voida valita tehtävään, koska hän ei voisi tulla muiden kanssa saunaan. Toinen taas on saanut kuulla, ettei kenttä hyväksyisi naista.

– Kolmas meistä koettiin ”aivan liian vaikeaksi tyypiksi”, neljäs oli liian pehmeä ja viidennen asiantuntemus aliarvioitiin; iso osa meistä oli räksyttäviä akkoja, naiset kirjoittavat.

– Yksi meistä sai käydä luokattoman pitkän taistelun oikeusasteissa ja me kaikki tunnemme itsemme loukatuiksi. Nykyään yhä useampi on kuullut, ettei sovi ”profiiliin”.

Epätasa-arvon lisäksi myös seksuaalisen häirinnän kerrotaan jatkuneen pitkään urheilupiireissä.

– Kättä reidelle, kädet puseron sisään, ehdotuksia yhteisistä illallisista, soittoja kotiin, jatkuvaa seksuaalista puhetta ja katseita alaviistoon – kyllä – rintoihin. Jouduimme luomaan nuoria naisia suojelevat hissiohjeet toimistolla ja paljon muuta.

Naiset kirjoittavat kuitenkin uskoneensa, että maailma muuttuu nuorten sukupolvien myötä.

"Surullinen kujanjuoksu Lehtimäen uran pelastamiseksi"

Yle kertoi eilen, että Lehtimäen epäasialliseen käytökseen liittyi myös fyysistä kajoamista. Lehtimäki sai syksyllä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, mutta varoitus tuli julki vasta torstaina, kun Yle kertoi siitä.

Lehtimäki kertoi maanantaina saaneensa Olympiakomitealta varoituksen lähetettyään viestejä yöaikaan kahdelle henkilölle.

Ylen tietojen mukaan kohteena olleet henkilöt ovat olleet tekemisissä Lehtimäen kanssa puhtaasti työasioissa. Epäasiallista käytöstä on tapahtunut useiden vuosien aikana.

Lehtimäki työskenteli tehtävässä vuodesta 2018 alkaen. Hänet valittiin maaliskuussa jatkamaan vuoteen 2024 saakka. Lehtimäen, 55, työsuhde päättyy kesäkuun lopulla, eikä hänellä ole työvelvoitetta.

– "Aikamoinen Oscar-gaala uhriutumisineen", totesi korkeassa asemassa oleva johtajanainen. Häirinnän kohteiden tunnot sivuutettiin, koska sopan keittäneillä oli paha mieli, kirjeessä summataan tapausta, jota allekirjoittaneet kuvailevat Olympiakomitean surulliseksi kujanjuoksuksi Lehtimäen uran pelastamiseksi.

Naispuolisten entisten ja nykyisten urheilutoimijoiden avoimessa kirjeessä kritisoidaankin valtion tukea saavan Olympiakomitean toimintaa.

– On käsittämätöntä, että hallituksen jäsenet lukevat mediasta, mitä komiteassa tapahtuu. Hallituksen jäsenet sekä lajiliitot ovat hipihiljaa asiasta. Ihan niin kuin aina ennenkin.

Kirjeessä nostetaan esille olympiakomitean "asiallinen, jopa hyvä, urheiluyhteisön vastuullisuusohjelma ja hyvän hallinnon julkaisut".

– Mutta mitä merkitystä niillä on, jos niitä ei noudateta, kirjelmässä kuitenkin jatketaan.

Hyvävelikerhot ovat urheilussa edelleen tätä päivää

Kirjeen mukaan hyvävelikerhot ovat urheilumaailmassa edelleen voimissaan. Yli vuosi sitten kerrotaan Olympiakomitean tulevasta toimitusjohtajasta päätetyn saunanlauteilla. Miesten joukossa kerrotaan mahdollisesti olleen myös jokunen nainenkin.

Allekirjoittaneiden mukaan Olympiakomitean tulisi toteuttaa sitä, mihin olympialiike on sitoutunut.

– Citius, altius, fortius – nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin ei tarkoita ”keinoja kaihtamatta, pienessä piirissä, salamyhkäisesti,” vaan havahtumista raikkaaseen uuteen alkuun, jonka suomalaiset liikunnan ja urheilun toimijat ansaitsevat.

Kansainvälinen olympiakomitea on lisännyt mottoonsa sanan communis. Kirjeen kirjoittajat ehdottavat yhdessä tekemisestä ohjenuoraa myös Suomeen ja vaativat loppua salaiselle kabinettipolitiikalle.

– Se ei vaadi muuta kuin lainsäädännön ja kirjattujen sekä hyväksyttyjen kansallisten ja kansainvälisten periaateohjelmien eettistä noudattamista.

Rehnin lisäksi allekirjoittaneiden joukossa ovat muun muassa Suomen Urheilujohtajaseniorit ry:n puheenjohtaja Birgitta Kervinen, Suomen Urheiluliiton entinen toimistopäällikkö Pirjo Puskala, toimittajat Johanna Aatsalo ja Ulla-Maija Paavilainen sekä Olympiastadionia pyörittävän Stadion-säätiön toimitusjohtajana aikoinaan kymmenisen vuotta toiminut Maija Innanen.

Kymmenen allekirjoittaneen lisäksi kirjoituksen takana ovat useat liikuntajärjestöissä toimivat naiset, jotka eivät uransa vaarantumisen vuoksi voi olla mukana omalla nimellään.

– Kertokoon sekin osansa alan toimintakulttuurista, kirjeessä painotetaan.