Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjan jalkapallopomo vastusti Qatarin MM-kisoja Fifan kokouksessa – turnausjärjestäjä ja puheenjohtaja Infantino joutuivat puolustuskannalle

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan johto joutui vastaamaan kriittisiin viesteihin kattojärjestön kokouksessa, joka pidettiin torstaina miesten MM-turnauksen järjestävän Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Näkyvimmäksi kriitikoksi nousi Norjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Lise Klaveness, joka kutsui Qatarin MM-isännyyttä "mahdottomaksi hyväksyä".

Klaveness nosti kokouksessa esiin Qatarin ihmisoikeusongelmat. Qatar on useiden selvitysten mukaan riistänyt siirtotyöläisiä, jotka ovat rakentaneet marras-joulukuussa järjestettävän lopputurnauksen stadioneita.

– MM-kisojen valmistelussa loukkaantuneista siirtotyöläisistä ja kuolleiden ihmisten perheistä on pidettävä huolta. Työnantajille, jotka eivät varmista MM-kisojen työntekijöiden vapautta ja turvallisuutta, ei ole tilaa, Klaveness sanoi kokouksessa, jossa maiden lajiliitot saivat käyttää puheenvuoron.

Klaveness on entinen maajoukkuejalkapalloilija ja Norjan jalkapalloliiton ensimmäinen naispuolinen puheenjohtaja.

Keskusteluun nousi myös seksuaalivähemmistöjen asema, sillä homoseksuaalisuus on Qatarissa laitonta. Lisäksi Klaveness syytti Fifaa epäröivästä päätöksenteosta, joka liittyi Venäjän Ukrainaan tekemään hyökkäykseen.

Infantino kiisti MM-kisauudistuksen

MM-kisojen järjestelytoimikunnan johtaja Hassan al-Thawadi nousi Klavenessin puheenvuoron jälkeen lavalle. Hän kertoi olevansa pettynyt Klavenessin kommentteihin ja siihen, ettei norjalainen puhunut asiasta aiemmin Qatarin viranomaisille.

Myös Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino puolusti MM-isäntää.

– Vuoropuhelu ja sitoutuminen ovat ainoat tavat saada aikaan positiivista muutosta, Infantino sanoi ja totesi Qatarin järjestävän "kaikkien aikojen parhaan MM-turnauksen".

Infantino on ollut viime kuukausina aktiivisesti kahden vuoden välein järjestettävien MM-turnauksien kannalla, mutta hän kiisti uudistusidean kokouksessa. Infantino on tiettävästi suunnitellut MM-kisauudistusta entisen Arsenal-päävalmentajan Arsene Wengerin kanssa, joka toimii nykyään Fifan kansainvälisenä kehitysjohtajana.

– Haluan tehdä selväksi, että Fifa ei ole koskaan ehdottanut kahden vuoden välein järjestettäviä MM-kisoja, Infantino sanoi.

Fifa järjestää Dohassa perjantaina MM-kisojen lohkoarvonnan.