Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilkka Herola ponkaisi normaalimäen SM-pronssille erikoismiesten joukossa – hiihtää Ounasvaaralla Puijon Hiihtoseuran viestijoukkueessa

Yhdistetyn hiihtäjä Ilkka Herola on todellinen urakkamies tänä viikonloppuna Rovaniemellä käytävissä Ounasvaaran talvikisoissa. Perjantaina hän yllätti normaalimäen SM-pronssilla, ja lauantaina hän pääsee leipälajinsa yhdistetyn lisäksi maastohiihdon 4x10 kilometrin viestin makuun.

– Aamulla on yhdistetyn mäkiosuus, sitten maastohiihdon viesti välissä ja yhdistetyn hiihto päättää kauden. Saattaa tulla väsy puseroon viimeisellä kympillä. Tärkeintä olisi tikistää ensimmäinen kymppi, ettei pilaa joukkueen hommaa, Herola suunnitteli.

Herola hälytettiin mukaan Iivo Niskasen tähdittämään Puijon Hiihtoseuran viestijoukkueeseen. Oletettavasti hiihdät jommankumman vapaan osuuksista?

– Kovasti taistelin, että olisin saanut "pertsan" osuuden, mutta piti tyytyä vapariin, Herola tuumi STT:lle pilkettä silmäkulmassa.

Yhdistetyssä hiihto-osuudet taitetaan vapaalla, mutta perinteinen kuuluu Herolan harjoitusohjelmaan.

– En ole kokeillut kilvanhiihtoa perinteisellä. Se on laji erikseen. Lenkkeillä voi aina, mutta perinteinen on vaikeaa, kun oikeasti ruvetaan työstämään.

Maastohiihdon viestissä kolmas ja neljäs osuus hiihdetään vapaalla.

– Ilmeisesti ankkuriosuutta lähden hiihtämään, Herola kertoi perjantai-iltana ennen kuin hän lähti takaisin kohti mäkitornia ja yhdistetyn varakilpailua.

"Aika pitkä matka on tulossa"

Niko Kytösaho johti normaalimäen SM-kilpailua avauskierroksen jälkeen 97 metrin siivullaan ja sinetöi Suomen mestaruuden toisen kierroksen 95,5-metrisellä. Eetu Nousiainen oli toinen.

Mäkihypyn erikoismiehet testaavat hiihtokuntoaan lauantaina ja osallistuvat yhdistetyn kilpailuun.

Mitä siitä voi odottaa?

– Odotan, että pääsen maaliin ja kotiin. Aika pitkä matka on tulossa, Nousiainen sanoi.

Kummankin hiihtokilometrit ovat jääneet vähiin.

– Olen hiihtänyt viisi kilometriä viiden viime vuoden aikana. Eilen kävin sen hiihtämässä. Ei ole mielilaji, Nousiainen maalaili lähtökohtia yhdistetyn SM-kilpaan.

Myös Kytösahon pitäisi riuhtoa eroa mäessä, etteivät Herola ja muut yhdistetyn huiput tule ohi ladulla jo ensimmäisillä kilometreillä.

– Viimeisten neljän vuoden aikana olen hiihtänyt 25 kilometriä. Olympialaisten aikaan kun olin koronassa, niin silloin kävin hiihtämässä pari kertaa, Kytösaho sanoi.

Herola leiskautti ensimmäisellä peräti 98 metriä ja kuroi toisen kierroksen 96,5-metrisellä mitalisijoille. Yhdistetyn kilpailussa hän on suurin voittajasuosikki.

– Mukava oli hyppiä, ja normaalimäessä voi olla hyvillä suorituksilla hyvillä sijoilla mäkimiestenkin joukossa, Herola sanoi.