Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäkimiehet kärsivät poikkeuksellista kipua, mutta selvisivät maaliin SM-yhdistetyssä – "En aio hankkia omia hiihtosuksia"

Kiteen Urheilijoiden Perttu Reponen selvisi voittajana maaliin yhdistetyn SM-kilpailuissa Rovaniemellä ja jakoi kommentteja rauhalliseen tapaansa suorituksen jälkeen. Reilut kymmenen minuuttia myöhemmin ääni haastattelualueella oli erilainen, kun maaliin olivat saapuneet hulluttelemaan lähteneet Suomen maajoukkuemäkihyppääjät.

– Ei ole ikinä sattunut näin paljon, Niko Kytösaho puhalteli STT:lle.

Ei edes mäessä kaatuessa?

– Ei.

Kytösaho oli aamun mäkiosuuden etevin ja pääsi kymmenen kilometrin hiihto-osuudelle ensimmäisenä, mutta hiihdon raakuus iski vartaloon kilometrien edetessä.

– Seiskapuoli tuli vielä ihan ok, mutta sitten tuli seinä vastaan. Ei vaan edennyt.

Tuleeko toista kertaa lähdettyä?

– Epäilen suuresti, kymmenenneksi sijoittunut Kytösaho sanoi.

Mäkimiehistä ensimmäisenä maaliin selvisi kuudenneksi sivakoinut Kalle Heikkinen. Eetu Nousiainen (13:s) on viime vuosina viihtynyt ladulla Kytösahoakin vähemmän.

– Hengityksen puolesta ok viimeistä kilometriä vaille, mutta molemmat jalat kramppasivat jo alkupuolella ja hiihdin kahdeksan viimeistä kilometriä jalat suorina, Nousiainen sanoi.

– Kun lähdin pitkään ylämäkeen viimeisellä kierroksella, pohkeessa kävi vain väreily. Aika epämiellyttävä tunne. Mutta selvisin parikymmentä minuuttia alle tavoitteeni. Tunti oli tavoiteaika.

Entä jatkosuunnitelmat yhdistetyn tai edes kuntohiihdon parissa?

– En aio hankkia omia suksia. Nämä olivat Herolan sukset.

"Hölmö olen, mutta en niin hölmö"

Reposen mukaan erikoismäen miehet tulivat selkä edellä vastaan ensimmäisen nousun päällä. Hän pääsi ladulle 41 sekuntia Kytösahon jälkeen, minuutin ennen Herolaa, ja oli tyytyväinen ensimmäiseen miesten SM-kultaansa.

– Hyvältä tämä maistui. Suomen mestaruus on Suomen mestaruus, ja peli taisi tänään ratketa jo mäessä. "Ilulla" oli vielä viesti alla ennen hiihto-osuutta, ja hän antoi lisää tasoitusta sillä, Reponen sanoi.

Herola oli viikonlopun urakkamies, kun hän sijoittui perjantaina kolmanneksi normaalimäen SM-kilpailussa. Kytösaho voitti ennen Nousiaista. Lauantaina Herola hiihti yhdistetyn mäen ja hiihdon välissä 4x10 kilometrin SM-viestin Puijon Hiihtoseuran ankkurina ja saavutti hopeaa.

– Ihan karmeeta ja kerta kaikkiaan kauheaa. Ei ole ikinä tuntunut noin pahalle hiihtää kilpaa. Menihän tämä osana tällaista ihmiskoetta, Herola naureskeli toisen kympin kisan ja viikonlopun kolmannen mitalin jälkeen.

Perttu Reponen, miltä Herolan päänahan saavuttaminen tuntui?

– Hyvältä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun voitin hänet.

Herolan ihmiskoe ei jatku sunnuntaina, jolloin tarjolla olisi vielä 50 kilometrin perinteisen SM-kilpa.

– Ei todellakaan jatku. Hölmö olen, mutta en niin hölmö. Jonkinlainen saunailta pidetään ennen kotiin lähtemistä, Herola virnisti.