Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wimbledon suljettiin venäläisiltä ja valkovenäläisiltä

Venäläiset ja valkovenäläiset pelaajat suljetaan tenniksen maineikkaimmasta grand slam -kilpailusta, Wimbledonin turnauksesta. Syynä on Venäjän Valko-Venäjän tuella Ukrainassa käymä hyökkäyssota.

Järjestäjät vahvistivat odotetun päätöksen keskiviikkona.

Turnauksesta jäävät pois muiden muassa miesten maailmanlistan venäläinen kakkospelaaja Daniil Medvedev ja naisten maailmanlistalla neljänneksi sijoitettu Valko-Venäjän Arina Sabalenka.

– On mahdotonta antaa Venäjän hallinnon hyödyntää millään tavalla venäläisten tai valkovenäläisten pelaajien osallistumista turnaukseen tässä tilanteessa, jossa Venäjä on perusteettomasti käyttänyt sotavoimaansa hyökkäykseen, kisajärjestäjät perustelivat päätöstään.

– Joudumme harmiksemme kieltämään Venäjän ja Valko-Venäjän pelaajilta osanoton Wimbledoniin.

Venäjän ja Valko-Venäjän pelaajat ovat saaneet pelata viime viikot ATP- ja WTA-järjestöjen turnauksissa ilman kansallistunnuksia. Rajoitukset alkoivat Venäjän 24. helmikuuta käynnistämästä hyökkäyksestä.

Kreml aavisti ratkaisun

Brittimedia ennakoi alkuviikosta Wimbledon-päätöstä. Venäjän hallinto suhtautui sulkuun jo ennalta vihaisesti.

– Jälleen kerran urheilijoista tehdään poliittisten ennakkoluulojen ja vehkeilyn panttivankeja. Tätä on mahdotonta hyväksyä. Kilpailu kärsii pelaajien poistamisesta, sillä Venäjä on vahva tennismaa ja urheilijamme ovat rankingien kärkipäässä, Kremlin edustaja Dmitri Peskov kommentoi tilannetta ennen järjestäjien lopullista ratkaisua.

Yllättäen myös tenniksen miespelaajien kattojärjestö ATP tuomitsi sulkupäätöksen.

– Mielestämme venäläisten ja valkovenäläisten pelaajien sulku Wimbledonista ja muista Britannian ruohokenttäturnauksista on epäreilu ja voi olla pelin kannalta vahingollinen ennakkotapaus, ATP ilmoitti.

– Kansallisuuteen perustuva syrjintä on vastoin sopimustamme, jonka mukaan pelaajien osanotto Wimbledoniin perustuu vain ATP:n rankingiin.