Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KuPSin kulisseissa kuohuu, keskiössä toimitusjohtaja Jarmo Heiskasen toiminta

Kuopion Palloseuran seurayhteisö velloo sisäisessä sekaannuksen tilassa, joka kulminoituu osakeyhtiön toimitusjohtajan Jarmo Heiskasen toiminnassa ilmenneisiin ongelmiin.

Kyse on muun muassa Heiskasen epäasiallisesta käyttäytymisestä ja johtamistavasta sekä alkoholinkäyttöön liittyvistä ongelmista, joihin KuPS Oy:n edellinen hallitus oli kiinnittänyt huomiota.

Tätä juttua varten Savon Sanomat on haastatellut yhdeksää KuPSin toiminnassa mukana ollutta tai olevaa henkilöä. He kaikki haluavat esiintyä toistaiseksi nimettöminä urheiluseuran vaikean ja tulehtuneen tilanteen takia. Lisäksi Savon Sanomilla on ollut käytössä asiaan liittyvää kirjallista materiaalia.

Pontimena asioiden julkitulolle juuri tänä keväänä on Suomen Palloliiton käynnistämä kampanja epäasiallisen käytöksen ja häirinnän kitkemiseksi seuratoiminnasta.

Liiton puheenjohtajana toimiva Ari Lahti on pitkäaikainen KuPS Oy:n pääomistaja.

Palloliitto toteaa, että jokaisella on velvollisuus puuttua huonoon käytökseen. Tätä varten otettiin käyttöön luottamuksellinen whistleblower-ilmoituskanava epäasiallisen toiminnan käsittelyä varten.

Lisäksi Lahti totesi Palloliiton seurojen kokouksessa huhtikuussa, että ”emme hyväksy huonoa käytöstä missään muodossa. Meidän seurajohtajien velvollisuus on kitkeä tällainen käytös. Kukaan meistä ei saa paeta sitä vastuuta.”

Siksi haastatellut eivät voi ymmärtää, että Lahden omistamassa KuPS Oy:ssä epäasiallinen johtaminen on saanut jatkua vuosikausia.

Kun Kuopion Palloseura Oy:n yhtiökokous nimesi uuden hallituksen viime syyskuussa, moni kohotteli kulmiaan. Oliko hallitus epäonnistunut, kun kaikki hallituksen jäsenet vaihtuivat kerralla?

Savon Sanomien saamien tietojen mukaan hallituksen täysvaihdos liittyi toimitusjohtaja Jarmo Heiskasen asemaan. Osakeyhtiön hallitus oli yrittänyt vaihtaa toimitusjohtajan. Kun tämä ei onnistunut, ilmoittivat hallituksen jäsenet syyskuussa ennen yhtiökokousta, etteivät he ole enää käytettävissä.

KuPS Oy hallinnoi Veikkausliigan ja Naisten Kansallisen liigan joukkueita sekä miesten ja naisten akatemiajoukkueita. Junioritoimintaa pyörittävässä KuPS ry:ssä Lahti ei ole millään tavalla mukana.

Eronneeseen hallitukseen kuuluivat Antti Haapakorva, Karolina Puntanen (entinen Huuhtanen), Teemu Kontkanen ja Mikko Jalkanen.

Haapakorva on konsulttitoimisto Talentreen perustajaosakas ja toimitusjohtaja, Kontkanen ulkomainosyhtiö Mediateon toimitusjohtaja ja perustaja, Jalkanen on asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO Oy:n asianajaja ja osakas ja Puntanen KPY Novapolis Oy:n yhteisöpäällikkö.

Kun tämä hallitus aloitti toimintansa keväällä 2018, luonnehti Ari Lahti julkisuudessa kokoonpanon edustavan tuoreita ajatuksia, joten odotettavissa olisi uudistuksia ja toiminnan kehittämistä. Haapakorva nousi vuosia jatkuneen hallitustyöskentelyn jälkeen Lahden tilalle hallituksen puheenjohtajaksi, sillä Lahti oli valittu Palloliiton johtoon.

Kun Savon Sanomat kysyi hallituksen jäseniltä eroon johtaneiden tapahtumien syistä, he eivät halunneet kommentoida asiaa. Entinen hallituksen puheenjohtaja Antti Haapakorva antoi vain lyhytsanaisen lausunnon.

– Näkemyserot siitä, miten yhtiötä olisi pitänyt johtaa, olivat liian isot. Siksi emme olleet enää käytettävissä, muotoilee asian Haapakorva.

Siistitty selitys hallituksen erolle on siis näkemyserot seuran osakeyhtiön johtamisessa. Todellisuudessa kyse oli Savon Sanomien tietojen mukaan siitä, että Lahti ei suostunut vaihtamaan toimitusjohtajaa, vaikka osakeyhtiön hallitus oli raportoinut hänelle laajasti Heiskasen toimintaan liittyvistä ongelmista.

Toimitusjohtajalla ei siis ollut enää hallituksen luottamusta, mutta Lahden luottamus hänellä oli. Lain mukaan osakeyhtiön hallituksen tehtävänä on valvoa ja seurata toimitusjohtajan työskentelyä.

Heiskanen on Suomen menestyneimpiä seurajohtajia ja Veikkausliiga-seurojen pisimpään toiminut toimitusjohtaja. Lahti palkkasi Heiskasen KuPS Oy:n toimitusjohtajaksi vuonna 2010. Vuoden 2012 lopulla Heiskanen valittiin Pohjois-Savon Liikunnan aluejohtajaksi, mutta Lahti houkutteli hänet jäämään.

Kun KuPS Oy:n edellinen hallitus sai huolestuttavia viestejä Heiskasen toiminnasta, se ryhtyi selvittämään asiaa. Savon Sanomien tietojen mukaan tämän takia haastateltiin parikymmentä KuPSin toiminnassa mukana olevaa henkilöä. Tässä yhteydessä esille nousi useita epäkohtia Heiskasen henkilöstö- ja talousjohtamisessa sekä alkoholin käyttöön liittyviä ongelmia.

Heiskasen johtamistapaan luonnehdittiin liittyvän muun muassa uhkailua ja asiatonta kielenkäyttöä. Talousjohtamisen kuvailtiin olevan leväperäistä.

– Vuosien saatossa kehittynyt pelon ilmapiiri on vahva. Käytös on mielivaltaista. On uhkailua ja henkistä väkivaltaa. Raivonpuuskat ovat käsin kosketeltavia, sanoo yksi haastateltu.

Savon Sanomien saamien tietojen mukaan hallitus joutui myös toteamaan, että toimitusjohtajan alkoholin käyttö kriisiytyi viime kesänä. Heiskanen tavattiin useita kertoja työtehtäviä hoitaessaan ja myös työpaikalla alkoholia nauttineena.

Entisen hallituksen jätettyä paikkansa, yhtiökokous nimesi viime syyskuussa KuPS Oy:n uuteen hallitukseen Markku Raatikaisen, joka toimii puheenjohtajana. Jäseninä ovat Matti Reinikainen ja Kimmo Rossi.

Raatikainen tunnetaan menestyksekkäästä pelaajaurasta KuPSissa sekä myös osakeyhtiön ensimmäisenä toimitusjohtajana, Reinikainen toimii asianajajana Kolari & Co Oy:ssä ja Rossi on Sport & Spa Hotel Vesileppis Oy:n toimitusjohtaja. Lahti on Vesileppiksen pääomistaja.

Savon Sanomien tietojen mukaan hallituksen vaihdoksesta huolimatta Heiskaseen liittyvät ongelmat jatkuivat. Esimerkiksi viime marraskuussa Heiskanen solvasi päihtyneenä kuopiolaisessa ravintolassa julkisesti erästä seuran toiminnassa mukana ollutta naista seksistisillä ja alatyylisillä ilmaisuilla. Heiskanen käski muun muassa naisen painua vittuun ja tämän hän toisti useita kertoja.

Ravintolakohtauksen jälkeen nainen informoi Heiskasen epäasiallisesta käytöksestä muun muassa Lahtea ja Raatikaista, minkä jälkeen Heiskanen pyysi käytöstään anteeksi.

Toimitusjohtaja Heiskasen asemaan on tänä keväänä vuorostaan yrittänyt puuttua junioritoimintaa pyörittävän KuPS ry:n hallitus. Hallitus on huhtikuun alussa kirjelmöinyt Heiskasen käyttäytymisestä KuPS Oy:n nykyiselle hallitukselle ja Lahdelle. Kirjelmän mukaan Heiskasen toiminnan on todettu olevan moitittavaa ja seuran arvojen vastaista. Lisäksi kirjelmässä todetaan, että ry:n ja osakeyhtiön yhteistyö ei suju, koska toimitusjohtaja Heiskanen vaikeuttaa sitä omalla toiminnallaan. Ry toivoo osakeyhtiön hallitukselta toimenpiteitä.

KuPS ry:n puheenjohtaja Eija Vähälä myöntää, että kirjelmä on toimitettu Oy:n hallitukselle. Hänen mukaansa ry:n hallituksen jäsenet ovat jo monesti aikaisemmin keskustelleet asiasta ja harkinneet pitkään virallisen kirjeen lähettämistä.

– Halusimme osana KuPS-perhettä ilmaista huolemme. Nyt tuli vain mitta täyteen. Meidän on ajateltava myös KuPSin junnuja ja heidän perheitään, kertoo Vähälä.

Vähälän mukaan Oy:n hallitus ei ole toistaiseksi vastannut yhteydenottoon.

– Toisaalta emme vastausta tarvitsekaan, sillä on heidän asiansa toimia.

Opetusneuvos Vähälä on ensimmäinen KuPSin kunniapuheenjohtaja. Hän on toiminut myös Palloliiton liittohallituksessa. Ry:n hallituksen muita jäseniä ovat Pasi Patrikainen, Mika Kajan, Harri Kokko ja Pauliina Korhonen.

Myös KuPS Oy:n hallituksen puheenjohtaja Raatikainen myöntää, että kirjelmä on tullut hallitukselle.

– Onko ollut epäluottamusta tai muuta, siihen en oikein voi ottaa kantaa. Urheilussa on aina vähän tunteet pinnassa ja se on myös rikkaus. Jos on ollut hiekkaa rattaissa, sehän on normaalia. Sitten mietitään yhdessä tietä eteenpäin ja ulos. Ei maailma ole valmis, eikä KuPSikaan.

Raatikainen sanoo ry:n ja oy:n yhteyden olevan hyvä. Julkisuudessa on kuitenkin jo aiemmin kerrottu, että ry:n ja oy:n keskinäinen yhteistyö ei suju parhaalla mahdollisella tavalla.

– Minun maailmassani me olemme yksi KuPS. Puheyhteys ry:n kanssa on todella hyvä ja läheinen. Meillähän on hallituksessa myös ry:n edustus. Minusta on vähän kömpelöä, että kirjeet liikkuvat, kun voidaan puhua.

Heiskanen toimi vielä kaudella 2020 KuPS ry:n hallituksessa osakeyhtiön edustajana, mutta nykyisessä ry:n hallituksessa Oy:tä edustaa Reinikainen.

KuPS Oy:n hallituksen puheenjohtaja Raatikainen toteaa, että nykyinen hallitus on toiminut niin kuin osakeyhtiön hallituksen kuuluu toimia.

– Sinä aikana, kun olen ollut hallituksessa viime syksystä lähtien, ei ole esiintynyt mitään toimitusjohtajan tehtävien hoitoon liittyvää ongelmaa, ei ainakaan viimeiseen kuuteen kuukauteen. Hän on hoitanut toimitusjohtajan tehtävää ja sille hallitus on antanut kaiken tukensa. Yhteistyö on ollut tiivistä ja selkeää. Seura on hyvissä voimissa ja haluaa kehittyä.

Raatikainen huomauttaa, ettei hän tiedä, mitä on KuPS Oy:n edellisen hallituksen aikana ollut, eikä sitäkään mitä kukin vapaa-ajallaan tekee.

Savon Sanomien haastattelemat henkilöt toteavat kuin yhdestä suusta, että toimitusjohtaja Heiskasen toimintaan liittyvät ongelmat ovat olleet Kuopiossa ja jalkapallopiireissä yleisesti tiedossa eli jo vuosien ajan julkinen salaisuus, mutta nyt on tullut raja vastaan.

– Seura on sisältä rikki. Oy:n ja ry:n suhteet ovat pahasti tulehtuneet. Toimitusjohtaja on kyvytön tekemään aitoa yhteistyötä, sanoo yksi haastatelluista.

Tilannetta on haastateltujen mukaan siedetty pelon takia. Pelätään Heiskasen reaktiota, ja toisaalta sitä, että Lahti vetäytyy miljoonineen KuPSista, jos asiat tulevat julkisuuteen.

Jo 1990-luvun lopussa kotiseuturakkautta Savoa kohtaan tunteva liikemies Lahti oli pelastamassa Kuopion Palloseuran talousvaikeuksista. Vuonna 2006 hänestä tuli KuPS Oy:n pääomistaja. Lahti on kuitannut edustusjoukkueen taloudellisia tappioita omasta pussistaan arviolta yli kymmenellä miljoonalla eurolla. Viime kaudella taloudellinen tappio oli ennätykselliset 1,4 miljoonaa euroa. Sen sijaan KuPS ry:n toiminta on ollut taloudellisesti hyvin hallinnassa.

Kolmas syy asioista vaikenemiseen on ollut haastateltavien mukaan rakkaus. Rakkaus lajiin ja KuPSiin, jolle ei haluta tahraa kylkeen.

– KuPS on kruununjalokivi, jota ei saa tuhota epäasiallisella käytöksellä, sanoo yksi haastateltu.

– Jos tällainen johtamistyyli oli sallittua 1970-luvulla, se ei ole sitä enää tässä ajassa. Näin ei saa toimia enää edes urheilun piirissä, sanoo toinen.

Savon Sanomien haastattelemien henkilöiden mukaan yleinen ihmetyksen aihe on ollut, miksi Lahti KuPS Oy:n omistajana luottaa edelleen Heiskaseen toimitusjohtajana.

Syyksi epäillään Heiskasen ja Lahden pitkää yhteistä polkua, jonka aikana KuPS on voittanut Suomen mestaruuksia ja useita mitaleita ja päässyt Euroopan kentille. Tällä hetkellä KuPS johtaa Veikkausliigaa ja on yksi mestarisuosikki.

Ari Lahti ei ole useista Savon Sanomien jättämistä haastattelupyynnöistä huolimatta halunnut kommentoida asiaa.

Kuopion Palloseuran toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen kiistää, että hänellä on tai olisi ollut ongelmia alkoholin kanssa.

– Yksikään työtehtävä ei ole jäänyt hoitamatta tai olisi hoidettu huonosti alkoholinkäytön takia. Minulla ei varsinaisesti ole työaikaa. Jos olen ottanut alkoholia, on se tapahtunut vapaa-ajallani tai liittynyt edustustehtäviin. Voi olla, että jossakin pelimatkalla on otettu alkoholia. Yksi pelimatka tulee mieleen, josta sain kuulla jälkeenpäin. Se oli Ukrainassa [Poltava-KuPS 29.7.2021]. Meillä alkoi pelin jälkeen vapaat ja koko joukkueella oli lupa ottaa alkoholia ja juhlia joukkueen jatkoon menoa.

Savon Sanomilla on hallussaan Ukrainan pelireissulta videoklippi, jossa Heiskanen kompuroi ja kaataa kameran, joka kuvaa suoraa livelähetystä KuPSin somekanavalle ottelun jälkeen.

– Tulin toiselta puolelta ravintolaa ja en tiennyt, että livelähetys on käynnissä. Lähetys laitettiin hetkeksi kiinni. Sanoin sori, en tiennyt ja sitten lähetys jatkui, kommentoi Heiskanen tapahtumaa.

Jarmo Heiskasen mukaan KuPS Oy:n nykyinen hallitus, edellinen hallitus tai KuPSin pääomistaja Ari Lahti ei ole ottanut esiin hänen kanssaan alkoholin käyttöön liittyviä ongelmia.

Hän pitää epäreiluna, että edellinen hallitus ei suoraan ottanut alkoholin käyttöä puheeksi hänen kanssaan. Heiskanen muistaa vain yhden palaverin edellisen hallituksen puheenjohtaja Antti Haapakorvan kanssa. Tässä palaverissa käsiteltiin Heiskasen mukaan työssäjaksamista, mutta alkoholiin liittyviä ongelmia ei käsitelty.

Savon Sanomat kysyi Heiskasen väitteeseen kommentin Haapakorvalta, jonka mukaan hän on ottanut esiin alkoholin käyttöön liittyvät ongelmat Heiskasen kanssa.

Savon Sanomien tietojen mukaan myös Lahti on keskustellut Heiskasen kanssa toimitusjohtajan alkoholinkäytöstä.

Heiskanen sanoo, että hän ei ole ottanut alkoholia viimeisen kuuden kuukauden aikana ollenkaan.

– Korkin kiinni laittaminen on oma valintani eikä mikään todiste siitä, että minulla olisi aikaisemmin ollut ongelmaa. En ole käynyt viihteellä, en viitsi käydä edes ravintolassa syömässä, kun tuntuu, että minua jahdataan.

Heiskasen mielestä häntä vastaan on käynnissä ajojahti.

– On voimia, jotka olisivat halunneet vaihtaa minut toimitusjohtajan tehtävistä ja on varmasti vieläkin. Kun se ei ole onnistunut virallisia kanavia pitkin, minut yritetään mustamaalata julkisuudessa ja saada paine aikaan minun erottamiseksi. Olen kuullut, että edellinen hallitus oli katsonut minulle jo seuraajankin.

Hänen mielestään ajojahti tuntuu erikoiselta varsinkin nyt, kun KuPS on suurempi ja menestyksellisempi seura kuin koskaan satavuotisen historian aikana.

– Haluan uskoa, että minulla on ollut jokin rooli tämän kasvun ja kehityksen kanssa. Mikäli toimintani on jossain kohtaa aiheuttanut mielipahaa, olen siitä erittäin pahoillani.

Heiskanen myöntää, että hänellä ja eräällä seuran toiminnassa mukana olleella naisella oli sanallinen välikohtaus kuopiolaisessa ravintolassa marraskuun alussa kauden päätöstilaisuudessa. Hänen mielestään nainen provosoi tilanteessa ja se johti molemminpuoliseen tunteenpurkaukseen. Heiskanen sanoo pyytäneensä naiselta käytöstään anteeksi ja uskoneensa, että asia on sillä sovittu.

Savon Sanomat kysyi Heiskasen provosointiväitteeseen kommentin ravintolavälikohtauksen naiselta.

– Höpöhöpö! Heiskanen hyökkäsi heti, kun näki minut ja jatkoi sillä linjalla, kunnes poistuin. Olin hyvin yllättänyt ja järkyttynyt hänen käytöksestään, nainen kertoo.

Edellinen hallitus oli nostanut esiin toimitusjohtajan talousjohtamisen ongelmat. Heiskanen myöntää, että laskujen maksun kanssa on viiveitä, mutta se johtuu KuPS Oy:n toiminnan luonteesta. Osakeyhtiö tekee jatkuvasti tappiota ja toiminta on pääomistaja Lahden rahoituksen varassa.

– Meidän monet laskut maksetaan myöhässä johtuen rahatilanteesta. Tulovirrat eivät ole koskaan tasaisia. Kaikki laskut ovat aina lopulta maksettu. Maksumuistutuksia joudutaan maksamaan, koska kassassa ei ole rahaa. Nämä ovat hyvinkin normaaleja asioita yrityksessä, joka tuottaa tappiota. Liigalisenssiin vaaditaan tarkka talouden seuranta. Lisenssiä ei saa, jos taloudessa olisi epäselvyyksiä.

– En ole saanut entiseltä ja nykyiseltä hallitukselta tai omistajalta palautetta taloudenhoidosta.

Heiskasen mukaan hänestä esiin nostetut epäkohdat pelolla johtamisesta, raivoamisesta ja huonon työilmapiirin luomisesta eivät pidä paikkaansa, eikä kukaan ole tuonut aiemmin tällaisia väitteitä hänen tietoonsa.

Junioritoimintaa pyörittävän KuPS ry:n hallitus kirjelmöi huhtikuun alussa Heiskasen käyttäytymisestä KuPS Oy:n nykyiselle hallitukselle ja Lahdelle.

– On totta, että minun ja KuPS ry:n välit voisivat olla paremmat. Välien kiristymisen ovat aiheuttaneet ry:n toiminnasta nostamani epäkohdat. Kirjeessä arvostellaan minun toimintaani täysin yksilöimättä mitä olen tehnyt, milloin olen toiminut väärin ja mihin oikeastaan olen syyllistynyt.

Heiskasen mukaan hänellä ja ry:n johdolla on ollut erilainen käsitys siitä, mihin suuntaan seuraa pitäisi kehittää.

Kiistaa on ollut muun muassa palkattujen valmentajien lomakäytännöistä, työsopimuksista, kahden valmentajan palkkaamisesta ry:stä Oy:hyn ja Oy:n liittymisestä Palloliiton jäseneksi.

– Olen tuonut omat mielipiteeni julki minun ja ry:n välisissä keskusteluissa. Jos ry kokee tämän hankalana, olen siitä pahoillani. Pidän kuitenkin välttämättömänä, että asioista käydään välillä kriittistäkin debattia. Viimeinen naula arkkuuni oli Oy:n liittäminen Palloliiton jäseneksi, mistä sain ry:ltä valtavan palauteryöpyn. Sain asiatontakin palautetta.

Heiskanen korostaa, että hänellä on Lahden ja nykyisen hallituksen vahva luottamus.

– Usein olen ollut jopa sanaton siitä luottamuksesta, joka Lahdella on ollut minua kohtaan. Varmasti omistajan olisi ollut monta kertaa helpompi vaihtaa toimitusjohtaja kuin puolustaa minua syyttäneiltä henkilöiltä, jotka ovat ajatelleet osaavansa hoitaa toimitusjohtajan työt paremmin kuin minä.