Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän ehdokas Välbe jäi valitsematta FIS:n hallitukseen, Uusitalo sai jatkopestin

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja, entinen arvokisavoittaja Jelena Välbe ei tullut valituksi jatkamaan Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n hallituksessa. Välben ehdokkuus herätti närää jo ennakkoon, sillä Välbe tuki maansa sotatoimia Ukrainassa ja arvosteli kovin sanoin FIS:n päätöstä sulkea venäläishiihtäjät toiminnastaan kevään maailmancupeissa. Venäläisten lisäksi laduilta suljettiin valkovenäläiset.

FIS:n kongressi valitsi hallituksen Milanossa. Välbe oli yksi 23 ehdokkaasta 18-henkiseen hallitukseen, mutta hän sai äänestyksessä pienimmän äänisaaliin, 48 ääntä. Suomen ehdokas Martti Uusitalo valittiin jatkamaan hallituksessa 99 äänen turvin. Maksimiäänimäärä oli FIS:n tiedotteen mukaan 117 ääntä.

Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi oli Uusitalon kanssa kokouksen suomalaisedustajana. Haapasalmi vakuutti etukäteen, ettei aio tukea Välben uudelleen valintaa.

Hallitukseen kuuluu 18 jäsenen lisäksi jatkokauden saanut puheenjohtaja Johan Eliasch ja kaksi urheilijajäsentä. Ruotsalaismiljardööri Eliasch aloitti puheenjohtajana vuosi sitten ja seurasi tehtävässä 23 vuotta toiminutta sveitsiläistä Gian-Franco Kasperia. Kasper kuoli viime heinäkuussa.

FIS:n urheilijakomissiota johtavat ex-hiihtäjä Martti Jylhä ja yhdysvaltalainen freestylelaskija Hannah Kearney. Urheilijakomission jäsenten toimikausi piteni kahdesta neljään vuoteen.

Liitto lisäsi nimeensä lumilautailun

Kansainvälinen hiihtoliitto muokkasi kongressissa myös nimeään, sillä liiton lajivalikoimaan jo pitkään kuulunut lumilautailu lisättiin nimeen. Virallisesti FIS:n nimi on jatkossa Kansainvälinen hiihto- ja lumilautailuliitto, mutta lyhenne FIS pysyy ennallaan.

FIS päätti ottaa vastuulleen myös vammaisurheilun alppihiihdon, maastohiihdon ja lumilautailun. Paralajit ovat aiemmin toimineet Kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n alaisuudessa, mutta jatkossa muun muassa paralympiamitalistien Matti Suur-Hamarin ja Santeri Kiiverin kisat kuuluvat FIS:n toimialaan.