Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leijona-auktoriteetti Jukka Jalonen on antanut painavat näytöt NHL:ään – "Pallo on siellä"

Olympiakulta, kolme maailmanmestaruutta ja yksi nuorten maailmanmestaruus. Sunnuntaina Leijonat kotikisoissaan maailmanmestaruuteen johtaneen päävalmentaja Jukka Jalosen saldo jääkiekkovalmentajana on vaikuttava.

Lisukkeeksi CV:hen voi lisätä vielä HPK:n Suomen mestaruuden kaudelta 2005–06, jolloin Jalosen urahissi alkoi liikkua kohinalla ylöspäin.

Nähtäväksi jää, purevatko hänen meriittinsä maailman ykkösliigaan NHL:ään. Sen portit ovat olleet eurooppalaisvalmentajilta tiukasti säpissä.

Nykyaikaisen jääkiekkoilun aikana eurooppalaisista päävalmentajana NHL:ssä ovat työskennelleet vain Alpo Suhonen ja ennen 2000-luvun puoliväliä edesmennyt tshekkisuuruus Ivan Hlinka.

Jalonen, 59, olisi ansioidensa ja kokemuksensa perusteella varteenotettava ehdokas NHL-pestiin.

– Niin kuin ennenkin olen sanonut, pallo on siellä (NHL:n päässä). Uskon kyllä, että pystyisin auttamaan siellä jotain joukkuetta vaikka apukoutsin roolissa, jos jollain ei kantti kestä antaa vastuuvalmentajan hommaa. Sen verran jääkiekosta ymmärrän, että tiedän, mitä voittaminen vaatii, Jalonen sanoo.

"Aika näyttää"

Ruotsin vuosina 2017 ja 2018 aikuisten maailmanmestaruuteen luotsannut ja nuorten maajoukkueessa yhden maailmanmestaruuden päävalmentajana voittanut Rikard Grönborg on julkisesti kertonut tähtäävänsä NHL-valmentajaksi, mutta ovi Pohjois-Amerikkaan ei ole toistaiseksi auennut.

– Aika näyttää, mitä tapahtuu. Minulla ei ole NHL:ään meneillään mitään virityksiä. Olen tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen ihan täysin. Leijonia on mahtava valmentaa, Jalonen vakuuttaa.

Hänellä on Suomen maajoukkueessa valmentajasopimusta jäljellä yksi vuosi sekä optio seuraavasta kaudesta 2023–24. Sopimukseen sisältyy niin sanottu NHL-pykälä: Jalonen voi kesken maajoukkueen sopimuskautensa siirtyä NHL:ään, jos sopiva paikka löytyy.

Valmentaminen on ryhmätyötä

Vaikka Jalosen menestys on sitä luokkaa, että hänen kotikaupunkinsa Riihimäki voi aivan vakavasti alkaa miettiä patsasta kiekkolähettiläälleen, yksi Euroopan kaikkien aikojen valmentajista haluaa jakaa kiitosta joukkueelle.

– Tämä on enemmänkin kollektiivi. Meillä oli nyt tosi tasainen joukkue ja huikea johtoryhmä, eli en tätä ihan omaan piikkiini ota. Jos meillä joku salaisuus joukkueessa on, se on se, ettei meillä ole yhtään heikkoa lenkkiä millään osastolla, Jalonen kehuu ja erittelee työnjakoa tarkemmin:

– Valmentaminen on ryhmätyötä. Meillä on todella hyvä tiimi otteluihin valmistauduttaessa. Kuka katselee vastustajan videoita, kuka hoitaa ylivoiman, kuka alivoiman, kuka maalivahtipelin. Jokaiselle osa-alueelle on oma osastonsa. Kun homma toimii saumattomasti, pelaajat voivat keskittyä olennaiseen. Uskoisin, että se on syy, miksi me pärjätään.