Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leijonien Tampereen kultajuhliin saapui yli 30 000 juhlijaa, sateetkin väistyivät sopivasti juhlinnan alettua

Finlandia-hymni huipensi Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen MM-kultajuhlat Tampereen Hakametsän jäähallin parkkipaikalla. Muusikot Paula Vesala ja Waltteri Torikka esittivät hymnin niin koskettavasti, että osa Leijonistakin näytti liikuttuvan.

Ilmavoimien Hornet-ylilento muutaman sadan metrin korkeudella saattoi yllättää osan yleisöstä, niin nopeasti hävittäjäonnittelu pyyhki juhlakansan yllä.

Poliisista kerrottiin, että paikalle oli kerääntynyt arviolta yli 30 000 ihmistä. Poliisin mukaan juhlat sujuivat iloisissa tunnelmissa. Sadekin lakkasi sopivasti, kun juhla pääsi kunnolla vauhtiin.

Jääkiekkomaajoukkue ja muut esiintyjät huudattivat yleisöä muun muassa Suomi- ja maailmanmestarihuudoin. Juhlassa kaikui luonnollisesti myös Den glider in -biisi, jonka Suomi omi Ruotsilta vuoden 1995 maailmanmestaruusjuhlinnassa.

Musiikillisesta puolesta vastasivat muutoin muun muassa JVG ja Vesala sekä Haloo Helsinki, joka esiintyi myös reilut kaksi viikkoa sitten MM-kilpailujen avajaisissa. Musiikkina kuultiin Leijonien pukukoppi- ja toivemusiikkia, kuten esimerkiksi Olen suomalainen, jota oli esittämässä myös edesmenneen Kari Tapion poika Joona Jalkanen.

Juhlapaikan valinta oli hienoa symboliikkaa. Hakametsä kun on Suomen ensimmäinen jäähalli, ja se valmistui vuonna 1965 järjestettyihin Suomen ensimmäisiin MM-kotikisoihin. Hakametsä toimi myös myöhemmin MM-kilpailujen pelipaikkana, mutta Helsinki ja Turku olivat vuoroillaan pääpelipaikat. Sunnuntaina päättyneissä MM-kilpailuissa pelipaikkoina toimivat Tampereen areena ja Helsingin jäähalli.

Leijonat presidentin pakeille

Presidentti Sauli Niinistö on kutsunut Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen vierailulle kesäasunnolleen Naantalin Kultarantaan. Asiasta kertoo tasavallan presidentin kanslia viestipalvelu Twitterissä.

Samassa viestissä kanslia kertoo, että Niinistö on myös lähettänyt Leijonille onnittelukirjeen sunnuntaina voitetun maailmanmestaruuden johdosta.

Suomi saalisti neljännen maailmanmestaruutensa

Suomi kukisti Tampereella pelatun loppuottelun jatkoerässä Kanadan maalein 4–3 ja saavutti neljännen miesten maailmanmestaruutensa.

MM-kultaa juhlittiin sunnuntai-iltana ja maanantain vastaisena yönä Helsingissä ja Tampereella väkimäärään nähden hyvin ja sulassa sovussa, poliisilaitoksilta kerrottiin STT:lle maanantaiaamuna.

Poliisin mukaan juhlinnassa sattui joitakin ylilyöntejä, kuten liikennemerkkeihin ja muihin rakenteisiin kiipeilyä, mutta suuremmilta ylilyönneiltä vältyttiin.

Havis Amandan patsasta ympäröinyt aita kaadettin

Helsingissä juhlinta keskittyi sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön aikana keskustaan ja etenkin Havis Amandan patsaan läheisyyteen. Kauppatorilla juhlintaa seurannut Lehtikuvan valokuvaaja kertoi STT:lle puolen yön jälkeen, että paikalla oli juhlivien ihmisten lisäksi useampia poliisipartioita.

– Kaikkeen kiipeiltiin mihin voi kiipeillä, kuvaaja kertoi ja vahvisti ihmisten kiipeilleen muun muassa liikennetolppiin.

Helsingin poliisi tviittasi sunnuntaina ennen puolta yötä, että runsas juhlijamäärä aiheutti merkittävää liikennehaittaa keskustan alueella.

Juhlijoiden ensimmäinen aalto siirtyi Havis Amandan patsaalle Kauppahallin vieressä olleesta kisakatsomosta. Itse patsas oli paitsi aidattu myös vartioitu, ja tarkoitus oli, ettei sen luokse olisi päässyt. Poliisin mukaan suoja-aita oli kuitenkin juhlahumussa kaadettu.

Helsingin kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaava apulaispormestari Paavo Arhinmäki sanoi Twitterissä, ettei Manta kestä enää tällaista juhlintaa sukupolvesta toiseen.

– Kun aidat eivät kestä, pitää varmaan rakentaa joku päälle laskettava suojakupu, hän tviittasi maanantaina.

Tampereella kiekkomestaruus toi niin ikään sunnuntai-iltana ja maanantain vastaisena yönä paljon ihmisiä kaupungin keskustaan.

------

STT-työryhmä: Kirsti Karttunen, Milja Rämö, Eetu Halonen, Petteri Ikonen, Eeva Nikkilä-Kiipula