Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Duuni tehtävänä, vielä kerran – Kimmo Lehtosen viidelle vuosikymmenelle ulottunut maajoukkueura huipentuu kotikisoihin

Kaksitoista aikuisten arvoturnausta. Kaksikymmentäkaksi aikuisten arvokisamitalia. Maajoukkueuralla mittaa 37 vuotta. Ja edessä vielä yksi koitos, joka on senkin edestä erityinen. Suomen kaikkien aikojen keilaajiin lukeutuva Kimmo Lehtonen, 54, päättää maajoukkue-edustukset torstaina alkaviin miesten EM-kisoihin, ja uran mittavuuteen pohjaten ihmeellistä kyllä, ensimmäisen kerran arvoturnauksessa kotimaassaan Suomen isännöidessä aikuisten arvokisaa ensimmäisen kerran sitten vuoden 1987.

– Tämä on kotini, Lehtonen nauraa Talin keilahallissa Helsingissä.

Lehtosen arvokisaura aikuisten tasolla alkoi Wienin EM-kisoissa 1985. Vuoden 1987 koti-MM:n joukkueeseen ei nuori mies mahtunut, joten nyt Lehtonen on uuden äärellä. Ja "vanhaakin" vähän jännittää, vaikka kotonaan onkin.

– Se hyvä puoli on, ettei tarvitse lähteä mihinkään. Saa olla täällä tutussa ympäristössä. Mutta paineet? Nyt kun tiedän, että tämä loppuu, niin välillä itkettää, välillä tuntuu painetta, välillä helpottuneisuutta ja välillä jännittää. Vähän perhosia vatsassa. Onko se kotikisapainetta vai sellaista yleistä (tunnemyrskyä ennen suurkisoja)? No, tuo kaikki kuuluu asiaan. Silloin olet tosissasi, kun sinua vähän jännittää, Lehtonen myhäilee.

– Totta kai haluat onnistua tuttujen edessä. On siinä varmasti sitä (painetta), mutta sitten kun pelataan, kotiyleisöstä saa varmasti lisäbuustia. Kuten varmasti oli lätkäkavereillakin, Lehtonen miettii vielä viitaten MM-jääkiekkoon.

Lätkäkavereilla kotikisat päättyivät suurjuhliin. Eikä mikään estä Lehtostakaan kartuttamasta arvokisamitalisaldoa, vielä kerran.

– Aina lähdetään voittamaan, ei se ole muuttunut (vuosien saatossa). On kunnia olla vielä mukana, ja aina kun maajoukkuepaita on päällä, niin voittamaan lähdetään. Tehdään sitä samaa duunia, mitä on aina tehty, vuonna 1980 keilailun aloittanut mutta jo sitä ennen isänsä mukana Talin hallissa viihtynyt Lehtonen päättää odotuksista ja tavoitteista EM-kotikisoihin.

Nuoret esiin: "Ovat aika ammattimaisia kavereita"

Lehtosen ja maajoukkueen muiden konkareiden, 38-vuotiaan Osku Palermaan ja 36-vuotiaan Joonas Jähin takana kasvaa tulevaisuus. Niko Oksanen, 23, Tomas Käyhkö, 25, ja Juho Rissanen, 26, ovat nuoruudestaan huolimatta kuitenkin jo osoittaneet vahvuuttaan.

– He ovat aika ammattimaisia kavereita, Lehtonen kehuu nuorukaisia.

Käyhkö löi läpi jo viime vuoden MM-kisoissa yltämällä henkilökohtaiseen MM-hopeaan. EM-kotikisoista joensuulaislähtöinen taituri hakee niin itselleen kuin joukkueelle "mahdollisimman paljon mitaleita".

– Päätähtäin on All Events -sarjassa, mutta kyllä kaikki (EM:n) kisat ovat tärkeitä, Käyhkö sanoo.

Lehtosen osalta ammattilaisuus Yhdysvaltain PBA-sarjassa jäi muutamaa kisavierailua lukuun ottamatta kokeilematta, mutta Käyhkölle PBA on selkeä tähtäin.

– Kävin (alkuvuodesta) reilun kuukauden opettelemassa siellä, olin viidessä PBA-kisassa ja parhaana sijoituksena oli viides. PBA:ssa pelaajilla on taitoa ja ovat todella tosissaan siellä, pärjääminen on vaikeaa. Mutta näen, että itselle se on täysin mahdollista, Käyhkö pohtii ammattilaisratoja.

Tuoreempi tavoite on kuitenkin edessä nyt. Ja EM-kotikoitoksissa Käyhkökin ammentaa osaltaan kokemuksesta. Sellaisesta, jota ei kellään muulla ole eikä helposti välttämättä enää kenellekään kerry.

– Aika vaikea kuvitella, että itse olisin maajoukkueessa mukana viidellä vuosikymmenellä. Ja mitaleita vieläkin ottamassa, Käyhkö hymyilee kysymykseen jatkuuko oma maajoukkueura vielä Lehtosen lukemiin.

– Kimmo Lehtonen on meidän joukkueen hyvän mielen nostattaja. Ja kova mies tuulettamaan, Käyhkö kehuu vielä onnistumisiaan aina villisti tuulettavaa joukkuetoveria.