Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Huippu-urheiluyksikön johtajan valinnassa jatkokaudelle ei noudatettu avoimuuden, näkyvyyden ja jatkuvan vuoropuhelun periaatteita

Suomen Olympiakomitean hallituksen tilaaman selvityksen mukaan Huippu-urheiluyksikön johtajan valinnassa jatkokaudelle ei ole noudatettu avoimuuden, näkyvyyden ja jatkuvan vuoropuhelun periaatteita. Selvityksen toteutti taloudellisia ja muita asiantuntijapalveluita yrityksille tarjoava BDO Oy, joka esitteli selvityksen tiistai-iltana Helsingissä järjestetyssä Olympiakomitean ylimääräisessä kokouksessa, joka oli avoin tiedotusvälineille.

Selvitys liittyy vyyhtiin, joka paljastui maalis-huhtikuun taitteessa ja johti Huippu-urheiluyksikön silloisen johtajan Mika Lehtimäen eroon.

Lehtimäki sai syksyllä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä. Tieto varoituksesta rajattiin Olympiakomitean hallituksen puheenjohtajistolle, johon kuuluvat puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Susanna Rahkamo ja Sari Multala. Myös toimitusjohtaja Mikko Salonen tiesi asiasta.

Lehtimäki valittiin maaliskuun alussa jatkokaudelle vuoteen 2024 saakka. Maaliskuun lopulla Yle uutisoi varoituksesta, ja Lehtimäki erosi myöhemmin tehtävästään.

Selvityksen mukaan hallituksen päätösesitykset tulisi valmistella hyvissä ajoin ja taustatiedot olisi kuvattava kattavasti. Hallituksella ei ole ollut tiedossa kaikkea päätöksentekoon tarvittavia tietoja, kun Lehtimäen jatkosopimuksesta päätettiin.

– Toimenpidesuositukset ovat relevantteja. Kaikki toteutetaan, Vapaavuori sanoi tiistai-iltana Helsingissä järjestetyssä ylimääräisessä kokouksessa.

– Minusta oli tärkeää, että raportti tehtiin ja asia kammattiin huolella läpi.

Ylimääräisen kokouksen takana oli Sulkapalloliiton huhtikuun alussa esittämä vaatimus, johon lähti mukaan 15 muuta jäsenjärjestöä.

Olympiakomitealla on kaikkiaan 90 varsinaista jäsenjärjestöä ja 30 kumppanuusjäsentä.