Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kamppailulajien kurinpitovaliokunta hylkäsi Jonna Hakkaraisen valituksen häirinnästä

Kamppailulajien yhteinen kurinpitovaliokunta hylkäsi nyrkkeilijä Jonna Hakkaraisen tekemän ilmoituksen hänen kokemastaan epäasiallisesta käytöksestä.

Kurinpitovaliokunta tutki Hakkaraisen ja tämän entisen valmentajan välisessä tapauksessa vain tänä vuonna 20.–23. tammikuuta tapahtuneita asioita, jolloin Hakkarainen otteli Tammer-turnauksessa. Valiokunnan mukaan valmentaja ei rikkonut tuolloin kurinpitomääräyksiä.

Kurinpitovaliokunnan sääntöjen mukaan yksityishenkilön ilmoitus on tehtävä viikon kuluessa rikkomuksesta tai siitä, kun se on tullut ilmi. Valiokunta ei puuttunut Hakkaraisen aiemmin kokemaan häirintään.

– Ilmoitus oli halkaistu kahteen osaan eli Tammer-turnauksen tapahtumiin ja aikaisempiin tapahtumiin. Ei aiheuta mitään jatkotoimenpiteitä, Hakkarainen kommentoi maanantaina Helsingin Sanomille.

– Ei tullut yllätyksenä, mutta silti tuntuu pahalta.

"Päätös on tehty sääntöjen puitteissa"

Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine kommentoi Hakkaraisen tapausta lyhyesti. Laineen mukaan Nyrkkeilyliitto on valmis hakemaan muutosta kurinpitosääntöön, joka koskee rikkomusten ilmoittamiseen liittyvää seitsemän päivän määräaikaa.

– Päätös on tehty meidän sääntöjen puitteissa. Sen enempää en oikeastaan nyt pysty kommentoimaan. Haemme Nyrkkeilyliitossa kurinpitosääntöihin muutosta ja olettaisin, että siinä tultaisiin myös muuttamaan tätä viikon aikarajaa, Laine sanoi STT:lle puhelimitse.

Mahdollisen sääntömuutoksen ajaminen kuuden kamppailulajiliiton yhteiseen kurinpitoelimeen kestäisi todennäköisesti pitkään.

– Ehdotus uusista kurinpitosäännöistä menisi ensin kuuden lajiliiton hallitukselle. Kun hallitukset hyväksyvät sen, sääntöuudistus menisi jokaisen lajin liittokokoukseen. Prosessi ei varmastikaan ole kovin nopea, Laine jatkoi.

Hakkarainen teki ilmoituksen häirinnästä alun perin Suomen urheilun eettiseen keskukseen Suekiin 24. tammikuuta. Ilmoitus siirtyi Suekista kamppailulajien kurinpitovaliokuntaan 28. tammikuuta.

Henkistä väkivaltaa ja uhkailua

Hakkaraisen tapaus nousi otsikoihin toissa sunnuntaina, kun Helsingin Sanomat uutisoi nyrkkeilijän kokeneen valmennussuhteessaan henkistä väkivaltaa, manipulointia, kontrollointia, uhkailua ja huorittelua. Valmennussuhde kesti viisi vuotta ja päättyi viime elokuussa.

Hakkaraisen ex-valmentaja toimii nykyään suomalaisen nyrkkeilyn johtotehtävissä. Nyrkkeilyliiton Laine sanoi pitävänsä urheilun häirintätapausten paljastumista tärkeänä, mutta toiminnanjohtaja ei kommentoinut liiton sisäisiä asioita tarkemmin.

– Jos positiivista haluaa etsiä, häirintätapaukset alkavat nyt tulla näkyviksi. Niihin täytyy puuttua ja niihin tullaan puuttumaan, Laine kommentoi.

Hakkarainen, 21, on nyrkkeilyn nelinkertainen Suomen mestari. Tuoreesta kurinpitopäätöksestä voi valittaa urheilun oikeusturvalautakuntaan.