Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tasa-arvovaltuutettu: Olympiakomitean ja Suomen Urheiluliiton olisi pitänyt puuttua tietoonsa tulleeseen häirintäepäilyyn Tokion olympialaisten viimeistelyleirillä

Tasa-arvovaltuutetun mukaan Olympiakomitean (OK) ja Suomen Urheiluliiton (SUL) olisi pitänyt puuttua tietoonsa tulleeseen häirintäepäilyyn, joka tapahtui viime vuoden heinäkuussa Tokion olympialaisten viimeistelyleirillä. Epäasiallisesta kohtelusta epäilty henkilö oli viimeistelyleirillä OK:n työtehtävissä, selvityspyynnön tehnyt kohde toimi leirillä SUL:n asiantuntijana yrityksensä ostopalvelusopimuksella.

SUL:n asiantuntija oli tasa-arvovaltuutetun tiedotteen mukaan ruokailemassa olympiajoukkueen kanssa, kun OK:n työntekijä oli todennut hänelle naurahtaen seuraavaa:

– Sinulle tuli nyt tänne leirille uusi homma, että saat joka ilta tulla pesemään mun paikat huoneeseeni, koska en luota pesijöinä näihin miehiin.

Tapahtuneen jälkeen SUL:n asiantuntija yritti keskustella tapahtuneesta OK:n ja SUL:n edustajien kanssa, mutta asiaan ei puututtu.

OK ja SUL kertoivat tasa-arvovaltuutetulle tekemissään selvityksissä saaneensa tiedon tapahtumasta välittömästi. Järjestöt eivät kuitenkaan olleet tietoisia asian tarkastelusta mahdollisena seksuaalisena häirintänä, kunnes media uutisoi tapauksesta keväällä 2022.

Tasa-arvovaltuutetun mukaan Olympiakomitean selvityksessä häirinnäksi epäilty tilanne tulkittiin huonoksi huumoriksi.

Aiheuttamaansa mielipahaa pahoitellut OK:n työntekijä kertoi, ettei muistanut SUL:n asiantuntijan kuvaamaa tapahtumaa tai käyttämiään sanoja. Hän totesi, ettei ollut mielestään syyllistynyt selvityspyynnössä väitettyyn seksuaaliseen häirintään.

Tasa-arvovaltuutettu katsoi, että OK ja SUL laiminlöivät tasa-arvolaissa tarkoitetun velvollisuutensa puuttua tietoonsa tulleeseen seksuaaliseen häirintään.

OK: Tutkintapyynnön tehnyt henkilö ei vaatinut tarkempaa selvitystä

Olympiakomitea julkaisi maanantaina verkkosivuillaan kannanoton tasa-arvovaltuutetun Jukka Maarianvaaran lausuntoon. Kannanoton mukaan tapauksen tarkastelu mahdollisena häirintänä selvisi OK:lle ja SUL:lle vasta 31. maaliskuuta, kun asia oli tullut julkisuuteen.

OK toimitti tapauksesta tutkintapyynnön Suomen urheilun eettiselle keskukselle Suekille 5. huhtikuuta.

OK kertoi tasa-arvovaltuutetulle toimitetussa selvityksessä, että viimeistelyleirin tapahtumaa käytiin läpi viime syyskuussa järjestetyssä kokouksessa OK:n, SUL:n ja tutkintapyynnön tehneen henkilön kanssa. Henkilö ei esittänyt kokouksessa toivetta asian tarkemmasta selvityksestä, kuten ei myöskään vuodenvaihteessa 2021–2022, kun asia nousi uudemman kerran esiin.

Olympiakomitea odottaa Suekin tutkinnan valmistumista ja päättää sen jälkeen mahdollisista jatkotoimenpiteistä.