Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AKK-Motorsportin toimitusjohtaja kommentoi Jyväskylän MM-rallin pääsponsorin vaatimusta venäläiskuskien poistamiseksi kilpailusta: "Hekin tietävät..."

Torstaina alkavan Jyväskylän MM-rallin kulisseissa kuohuu, kun pääsponsori Secto Automotive ilmoitti vaativansa venäläiskilpailijoita ulos kisasta. Sponsorin avautuminen kilpailun alla tuskin muuttaa päätöstä.

– Ei valitettavasti muuta tilannetta ja hekin tietävät, mitkä ovat meidän valtuudet, kommentoi Suomen autourheilun kansallisen lajiliiton AKK-Motorsportin toimitusjohtaja Riku Bitter tiistaina STT:lle.

AKK-Motorsport joutuu toimimaan asiassa Kansainvälisen autoliiton FIA:n ohjeiden mukaan. Venäläiskilpailijat ajavat ilman maatunnuksia, eikä heillä ole käytössä maansa lippuja eikä kansallislauluja.

– Venäjän ja Valko-Venäjän kansallistunnuksien käyttö on tällä hetkellä kiellettyä kansainvälisessä autourheilussa. Haluamme tämän koskevan myös yleisön heiluttamia kansallislippuja reitin varrella, sanoo Bitter.

Jyväskylän MM-rallin nimisponsori vaatii venäläiskuskeja pois kilpailusta: "Tilanne on äärimmäisen kiusallinen"

Rallin pääsponsorina toimiva Secto Automotive on ollut helmikuusta lähtien mukana auttamassa sodasta kärsiviä ukrainalaisia.

– Heti sodan alettua meiltä lähti avustuskuljetus Ukrainaan ja toimme Suomeen hädässä olevia ukrainalaisia. Ihmisten konkreettinen hätä on tullut lähelle ja avuntarve on huutava, sanoo toimitusjohtaja Matias Henkola Secto Automotivesta.

– Mielestämme ei ole korrektia, että tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa venäläiskuskit osallistuvat kisaan, mutta päätös on heidän ja FIA:n, hän jatkaa.

Secton logoa ei ole venäläisten kuljettajien autoissa.

Poliisi varautunut mielenosoituksiin

Kilpailun pääsponsori toivoo, että MM-ralli hoidetaan Jyväskylässä ilman selkkauksia.

– Toivottavasti rauha ja rakkaus voittavat. Tämä on meille kaikille epämiellyttävä tilanne, mutta toivottavasti kilpailut saadaan käytyä rauhallisessa hengessä, Henkola sanoo.

Henkola toivoo, että kaikki muistaisivat kunnioittaa toistensa turvallisuutta.

Sisä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että mielenosoituksiin rallin tiimoilta on varauduttu.

Ympäristöliike Elokapina on ilmoittanut järjestävänsä Jyväskylässä perjantaina "Rallikapinan”. Liike perustelee Facebook-sivullaan mielenilmausta sillä, että ralli- ja autoteollisuus kuumentavat ilmastoa ja tuhoavat luontoa.

Orpo boikotoi MM-rallia

Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo on ilmoittanut boikotoivansa MM-rallia, jos venäläiset ja valko-venäläiset kilpailijat saavat osallistua kisaan.

–  Venäjä käy raakaa sotaa Ukrainaa vastaan. Ihmisiä, mukaan lukien viattomia sivullisia, tapetaan joka päivä. Venäjä on suljettu ulos kaikista muistakin kansainvälisistä urheilutapahtumista, joten en käsitä miksi venäläiset pääsisivät Suomessa ajamaan rallia, sanoo Orpo Keskisuomalaisen mukaan.

Kohuttu venäläiskuski Nikolay Gryazin ei ymmärrä, miksi venäläiset eivät saisi osallistua Suomen MM-ralliin: "Me emme ole pahoja"