Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lassi Tuovi uskoo karmaan ja ruskeaan vyöhön

– Sininen vyö?

Koripalloliiton valmennuksen johtaja Henrik Dettmann oli lauantaina alkuiltapäivästä poistumassa Suomen joukkueen hotellista Tallinnassa ostoksille ja heitti kysymyksen päävalmentaja Lassi Tuoville. Tuovi oli aiemmin valittanut, ettei hänellä ole tyylikästä sinistä vyötä, jota käyttää peleissä.

– Älä osta. Ruskealla voitettiin viimeksi, Tuovi vastasi.

Suomen päävalmentaja lähtee siis sunnuntain MM-karsintaotteluun Viroa vastaan pukunsa housuissa sama ruskea vyö, jota hän käytti torstain MM-karsintavoitossa Israelia vastaan Tampereella.

Onko Lassi Tuovi siis taikauskoinen?

– Mä uskon karmaan. Kaikki mitä tapahtuu, pitääkin tapahtua, Tuovi hymyili.

Tähän asti on tapahtunut hyvää. Tuovi aloitti tänä kesänä Dettmannin seuraajana ja on valmentanut Suomen kolmeen voittoon kolmessa MM-karsintapelissä. Ennen sunnuntain Viro-ottelua koripallomaajoukkue on voittanut seitsemästä MM-karsintapelistä kuusi, minkä ansiosta ensimmäinen pelaamalla saavutettu MM-kisapaikka on lähellä.

– Me on pelattu hyviä pelejä. Voin olla ylpeä siitä miten joukkue pelaa, se on valmentajalle hienoa.

"Kaikki on vain tapahtunut"

Tuovi, 35, nousi ensimmäisen kerran päävalmentajaksi 2011 kotikaupunkinsa Lappeenrannan NMKY:ssä. Silloin hän oli vasta 24-vuotias, mutta oli toiminut jo useamman vuoden edesmenneen Mika Turusen ja Jarmo Laitisen apuna.

Valmennusuran alku oli niin nopea, ettei Tuovi omasta mielestään koskaan tehnyt päätöstä alkaa valmentajaksi.

– En ole omasta mielestäni koskaan päättänyt sitä. Kaikki on vain tapahtunut. Jossain vaiheessa olen kyllä päättänyt, etten käy koulua, kun minulle annettiin mahdollisuus valmentaa Lappeenrannassa.

Tuovi sanoo motivaationsa valmentamiseen kumpuavan kahdesta lähteestä.

– Nautin tilanteista, missä ihmiset kehittyvät ja oppivat. Suurimmat kicksit saa siitä, että pystyy opettamaan pelaajalle ja joukkueelle jotakin. Toiseksi olen kilpailuhenkinen.

Nopean alun jälkeen Tuovin pystysuoraan noussutta uraa ovat vauhdittaneet häneen uskoneet päävalmentajat. Dettmann otti Tuovin maajoukkueeseen ensin videokoordinaattoriksi ja sitten apuvalmentajaksi. Kun Dettmann sai päävalmentajan paikat turkkilaisesta Besiktasista ja ranskalaisesta Strasbourgista, hän otti Tuovin apuvalmentajakseen.

Dettmannin pestit päättyivät nopeasti, mutta Tuoville ne merkitsivät kansainvälisen valmennusuran alkua. Ja kun Ranskan maajoukkueen päävalmentaja Vincent Collet irtisanottiin Strasbourgin päävalmentajan paikalta alkuvuodesta 2020, Tuovi nousi ykkösvalmentajaksi.

"Kannattaa olla aallonharjalla"

Maajoukkueen uusi päävalmentaja on siis nähnyt läheltä kahden päävalmentajan irtisanomiset. Mitä hän on oppinut niistä?

Tuovi aloittaa vastauksensa korostamalla, että jokainen tilanne on ollut erilainen. Mutta jotain niistä on kristallisoitunut.

– On sitten kyse seurajoukkueesta tai maajoukkueesta, tässä työssä olennaista on, että päivittäistä työtä tekevä ryhmä on terve. En tarkoita loukkaantumisten välttämistä, vaan sitä, että jokainen ymmärtää roolinsa ja tekee työtä tavoitteen eteen. Kaikkien ei tarvitse olla parhaita kavereita, mutta ryhmän pitää olla sillä tavalla terve, ettei mikään riko sitä. Kun silloin tehdään päivittäin työtä, oikeita asioita alkaa tapahtua.

Tuovi sanoo, ettei maajoukkueessa pidä tehdä turhia muutoksia. Pienet muutokset ovat Tuoville keinoja, joilla hän hakee pelin aikana muutosta, vastustajan momentumin katkaisemista. Poikkeukselliset viisikot, koko kentällä prässääminen ja muutokset Suomen ykköstähden Lauri Markkasen hyödyntämisessä ovat esimerkkejä Tuovin tänä kesänä käyttämistä keinoista.

– Nykykoris on niin vauhdikasta ja pelaajat niin taitavia, että pitää olla läsnä paljon enemmän. Pitää pystyä olemaan kameleontti. Valmentajalla pitää olla paljon isompi työkalupakki kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

Tuovi kiittää valmennusryhmäänsä Suomen pelin kehittämisestä.

– Meillä on äärimmäisen kova uteliaisuus kehittää peliä. Tässä hommassa kannattaa olla aallonharjalla, miettiä miksi ei, miten jotain voisi tehdä ja mitä tapahtuisi, jos asioita tehdään eri tavalla.

"Me ollaan artisteja"

Tuovi sanoo, että valmennuksen taktinen puoli on hyvin pieni osa päävalmentajan arjesta. Päävalmentajalla on viimeinen sana lukuisia asioita päätettäessä, ja Tuovi sanoo käyvänsä jatkuvasti asioita läpi pelaajien kanssa.

– Tärkeintä ovat pelaajat. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Minun tehtäväni on viedä heitä eteenpäin ja antaa mahdollisuuksia. Pelaajat ovat kaikki kaikessa. Nykyään koripalloilussa on monia erilaisia ammatteja, mutta jos minulla ei olisi pelaajia ympärillä, tekisin jotain muuta työkseni.

Tuovin edeltäjä Dettmann teki pitkän ja julkisen matkan valmentajana sekä pohti julkisesti urheilun merkitystä. Tuoville hänen työnsä tarkoitus on selvä.

– Tämä on voittamista ja pelaajien kehittämistä, mutta tämä on myös entertainmentia (viihdettä), nautinnon antamista katsojille. Me ollaan artisteja. Tähän urheilu on mennyt, turha sitä vastaan on tapella.

Tuovi sanoo viiden viime vuoden aikana alkaneensa miettiä, mihin hänen kykynsä valmentajana riittävät. Ja tajunneensa, että potentiaalin täyttäminen vaatii uhrauksia.

– Jos mä höpötän pelaajille, että pitää pyrkiä olemaan paras versio itsestään, minun täytyy 35-vuotiaana valmentajana näyttää esimerkkiä. Ei tässä voi vain neuvoa muita, vaan pitää johtaa esimerkillä. Mulla ei ole perhettä, Tuovi hymähtää.