Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiihtoliitto ei hyväksy venäläisten ja valkovenäläisten osallistumista FIS-kokoukseen – Norja boikotoi

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n meneillään oleva syyskokous Sveitsin Zürichissä on kuohuttanut, sillä mukana on edustajia myös Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

Viikon mittaan järjestetään kymmeniä kokouksia, ja hiihtomahti Norja ilmoitti boikotoivansa niitä kokouksia, joissa venäläisiä ja valkovenäläisiä on mukana. Torstaina Suomen Hiihtoliitto puolestaan kertoi, ettei hyväksy venäläisten ja valkovenäläisten osallistumista FIS:n syyskokoukseen.

– FIS sulki keväällä Venäjän ja Valko-Venäjän ulos kansainvälisistä kilpailuista, mutta kielto ei rajoita maiden edustajien osallistumista FIS:n kokouksiin. Hiihtoliiton näkemyksen mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän edustajilta tulee jatkossa poistaa asema kansainvälisissä lajiliitoissa, kuten hallituksissa ja järjestökomiteoissa. Hiihtoliitto ei kuitenkaan tule boikotoimaan syyskokousta, koska poisjäänti kasvattaisi Venäjän ja Valko-Venäjän vaikutusvaltaa kokouksessa, Hiihtoliitto lausui.

FIS:n tämän viikon kokouksissa ja seminaareissa käsitellään muun muassa maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn asioita, kuten sääntöjä ja kilpailukalentereita.

– Suomen Hiihtoliitto pitää tärkeänä olla paikalla päättämässä paitsi tulevan kauden kulusta useilla urheilullisilla sektoreilla myös tuomassa julki kielteisen kantansa Venäjän ja Valko-Venäjän osallistumiseen. Kokouksesta poisjäänti tarkoittaisi, ettemme voisi ottaa kantaa tärkeisiin asioihin, joihin Venäjä ja Valko-Venäjä voivat vaikuttaa. Sitä emme missään nimessä halua, Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen toteaa tiedotteessa.

– Venäjän ja Valko-Venäjän poissulkeminen tulisi jatkossa laajentaa koskemaan urheilijoiden lisäksi myös luottamusjohtoa ja edustajistoa. Asia olisi pitänyt hoitaa virallista reittiä pitkin jo aiemmin samoin kuin urheilijoidenkin osalta. Tämän tulemme selkeästi tuomaan esille Zürichissä ja vaatimaan FIS Councililta (hallitukselta) poissulkemista, Hämäläinen jatkaa.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan FIS on kertonut päättävänsä 22. lokakuuta, voivatko Venäjä tai Valko-Venäjä osallistua ensi talvena kisoihin.