Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ferrarin ja Mercedeksen johtajat vaativat tiukkaa linjaa F1:n kulukattoon

Kansainvälinen autoliitto FIA kertoo keskiviikkona formula 1:n MM-sarjan viime kauden talousselvityksen raportin. Tallit odottavat tietoja malttamattomina, sillä Singaporen gp:n yhteydessä varikolla huhuttiin kahdesta kulukaton ylityksestä.

F1-kilpatalleilla on 145 miljoonan dollarin (146,6 miljoonan euron) kulukatto. Huhujen mukaan yksi kilpatalli olisi ylittänyt kulukaton reilusti ja toinen niukasti. Varikkotietojen mukaan kyse olisi Aston Martinista ja Red Bullista, jonka kuljettaja Max Verstappen voitti viime vuonna maailmanmestaruuden.

Niukalla kulukaton rikkomuksella tarkoitetaan maksimissaan viiden prosentin ylitystä.

Ferrari-tallin johtaja Mattia Binotto totesi tiistaina englantilaiselle Autosportille, ettei lajille ole eduksi puuttua jälkikäteen viime kauden tapahtumiin. Toisaalta kulukaton pienelläkin ylityksellä voi Binotton mielestä saavuttaa merkittävän edun.

– Odotetaan tuloksia ennen kuin tuomitaan, mutta täytyy ymmärtää, että jo ylimääräisellä neljällä miljoonalla dollarilla olisi huomattava vaikutus. Neljällä miljoonalla saisi esimerkiksi kaikki kauden aikana valmistetut autojemme kehitysosat. Tai neljällä miljoonalla voisi palkata tekniselle osastolle 70 työntekijää, jotka voivat kehittää auton kauden aikana puoli sekuntia nopeammaksi yhdellä kierroksella, Binotto selitti.

– Kyse on merkittävästä asiasta, vaikka puhumme jonkun mielestä pienestä sääntörikkomuksesta.

Asia on ajankohtainen

Binotto kokee, että viime vuoden tapahtumien käsittely on tarkoituksenmukaista senkin takia, että mahdollinen sääntörikkomus vaikuttaa myös tähän kauteen.

– Viime kaudella tehty työ vaikuttaa edelleen kauteen 2022 ja 2023, Binotto jatkoi.

Mercedes-tallin johtaja Toto Wolff vahvisti Binotton puheet. Hän kertoi tallinsa kehitysosien maksavan 3,5 miljoonaa dollaria kaudessa. Hän korosti, että jopa puolella miljoonalla eurolla olisi huomattava vaikutus.

– Emme ole esimerkiksi voineet valmistaa tällä kaudella tiettyjä autoa keventäviä osia kulukaton takia. Jouduimme myös luopumaan auton uuden rungon luokittelusta, koska se olisi vienyt meidät kaksi miljoonaa dollaria yli kulukaton, Wolff avasi kulukaton vaikutuksia.