Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Masennus yllätti pöytätenniksen ilopillerin Olahin – "Kun sain pääni kuntoon, voitin helmikuusta lähtien 15 ottelua putkeen."

Benedek "Pena" Olah ja masennus ovat sanaparina epätodennäköinen yhdistelmä. Vastapäätä istuva Suomen pitkäaikainen pöytätennisässä kuitenkin vahvistaa vakavalla naamalla, että viime talvi oli hänelle henkisesti hyvin vaikea.

Monenlaiset ristipaineet horjuttivat kolmekymppisen Olahin itsetuntoa niin, että hän katsoi parhaaksi hakea ammattiapua.

– Painetta kasvattivat parisuhdetilanne, oma ura, terveys ja raha-asiat, Olah kertaa vaikeita vaiheitaan.

Stressi näkyi peleissä. Helmikuulle Olahin voittosuhde Ranskan pöytätennisliigassa Jura Morez -seurassa oli 2–9.

– Kun sain pään kuntoon, voitin helmikuusta lähtien 15 ottelua putkeen, hän kertoo.

Vaikeimpina aikoina Olahille lajina niin tärkeä pöytätennis jäi väistämättä paitsioon.

– Selitin seurani pomolle, että olen niin lopussa, etten pysty kävelemään portaita ylös. Ammattiapu auttoi minut ylös siitä tilasta, hän muistelee.

Läpimurto olympia-Riossa

Lokakuussa 2022 Olah on taas oma itsensä, ilopilleri. Katkeamatonta tarinaa riittää minuuttikaupalla.

Keski-Pohjanmaalla Kalajoella syntynyt Olah, 31, tuli suuren suomalaisyleisön tutuksi Rio de Janeiron olympiakisoissa 2016. Hän teki tuolloin lajihistoriaa pelattuaan ensimmäisenä suomalaisena pöytätennispelaajana viiden renkaan kisoissa.

Olahin panos olympia-Riossa ei jäänyt pelkkään osallistumisen riemuun. Hän kukisti olympiaturnauksen avauskierroksella Singaporen Chen Fengin, kunnes putosi jatkosta 29:ntenä maailmanlistalla olleelle Tanskan Jonathan Grothille.

Sanavalmis Olah oli Riossa yksi Suomen olympiajoukkueen harvoista valopilkuista. Aurinkoinen asenne on Budapestissa asuvalla maailmankansalaisella joskus tiukassa.

– Rahahuolet painavat päälle. Jotta olympiakisapaikka varmistuisi, on kierrettävä paljon kansainvälisiä turnauksia maailmanlistasijoituksen parantamiseksi. Matkustaminen maksaa, Olah sanoo.

Hän oli parhaimmillaan maailmanlistalla viime kesäkuussa 50:s. Tuollainen rankingsijoitus takaisi automaattisesti paikan Pariisin olympiaturnaukseen 2024. Rankingin säilyttäminen edellyttää ahkeraa kisaamista kansainvälisissä turnauksissa.

– Pariisin olympiakisoja ajatellen seuraavan puolentoista vuoden matkabudjettini on 40 000 euroa, Olah kertoo.

Luulisi, että hänen kaltaisensa avomielinen urheilija olisi kelpo pr-mannekiini yhdelle sun toiselle kansainvälistä näkyvyyttä haikailevalle yritykselle.

– Olen kyllä avoin kaikenlaiselle yhteistyölle, pois lukien tupakka- ja alkoholimainonta.

Koronajumi vaivaa vielä

Olahin toivat Suomeen viikonloppuna Helsingissä pelattavat EM-joukkuekisojen karsinnat. Suomen miehet kisaavat jatkopaikasta Latvian ja Montenegron kanssa.

Oli hilkulla, että Olah olisi joutunut jättämään EM-karsinnat väliin. Hän sairasti hiljattain koronan.

– Nyt viimeksi tehty testi oli negatiivinen. Tautini oli oireeton, yhden vuoden sisällä laskujensa mukaan 190 kertaa koronatestissä käynyt Olah kertoo.

Kunto ei koronan jäljiltä ole vielä paras mahdollinen.

– Olen lähtenyt erittäin varovasti treenaamaan. Vähän huolettaa, miten pääsen takaisin vahvaan vireeseen, Olah sanoo aloitellessaan harjoituksiaan Helsingin Ruskeasuon perinteikkäässä palloiluhallissa.