Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koripallomaajoukkueen MM-kisapaikka on varma – paikoista joukkueessa taistellaan jo

Koripallon MM-karsinnat jatkuvat perjantaina Saksaa ja maanantaina Viroa vastaan, vaikka Suomi on jo varmistanut paikan ensi vuoden kisoihin. Maajoukkueen sisällä taistelu MM-kisapaikoista sen sijaan on kiihtymässä. Kun maajoukkue harjoitteli tiistaina Helsingissä, juoksi parketilla kaksi pelaajaa, jotka ovat jo kerran pudonneet aivan viime metreillä arvokisajoukkueesta.

Alex Murphy, 29, oli lähellä paikkaa EM-kisajoukkueessa 2017, mutta kärsi juuri kisojen edellä jalkavammasta ja putosi joukkueesta. Perttu Blomgren, 21, oli viime kesänä maajoukkueen kesäleirityksen myönteinen yllättäjä. Hän pääsi syyskuisten EM-kisojen yhteydessä osallistumaan yhteen harjoitukseen, kun Suomen joukkue tarvitsi loukkaantumisen vuoksi täydennysmiehen.

– Joukkue lähti Prahaan keskiviikkoaamuna, ja keskiviikkoiltana minulle tuli soitto, että tarvittaisiin sinut tänne. Olin siellä torstain ja vedin yhden treenin, Blomgren sanoi STT:lle.

Blomgren kertoi tavoitteekseen päästä ensin pelaamaan tulevissa MM-karsintapeleissä ja sitten ensi vuoden MM-kisoissa. Maajoukkueessa Blomgren pelaa kumpaakin takamiehen paikkaa, ja Korisliigan Salon Vilpas Vikingsissa hän on tällä kaudella päässyt tekemään aiempaa enemmän pallollisia ratkaisuja.

– Varmaan pelinjohtaminen on isoin kehitettävä. Pitää olla hereillä koko ajan puolustuksessa ja hyökkäyksessä, olla johtava hahmo. Siihen tarvitaan kokemusta, se on suurin tekijä, Blomgren arvioi itseään.

Maajoukkueen päävalmentaja Lassi Tuovin mielestä Blomgren on urallaan murrosvaiheessa.

– Puhutaan lupaavasta pelaajasta, joka oli jo todella lähellä kisajoukkuetta. Nyt hän on Salossa uudenlaisessa roolissa ja pääsee tekemään enemmän. Hänellä on urheilulliset edellytykset pärjätä molemmissa päissä kenttää kansainvälisellä tasolla, vaikka siellä vaatimustaso, koko ja urheilullisuus on jokaisella pelipaikalla kova, Tuovi arvioi.

Murphy aikoo levätä vasta lopuksi

Japanin liigan Sapporossa pelaava Alex Murphy oli matkannut maajoukkuepelaajista pisimmän matkan Helsinkiin, ja hänen myötään maajoukkueen harjoitusten kieli oli vaihtunut jälleen englanniksi. Murphy teki miesten maajoukkuedebyyttinsä kesällä 2017, mutta viime kesänä hän ei osallistunut EM-kisoja edeltäneeseen leiritykseen.

– Ykkösprioriteettini oli saada sopimus Japanin liigaan. Kun leiritykseen olisi pitänyt tulla heinäkuussa, minulla ei ollut vielä sopimusta. Ja kun sitten tein sopimuksen, minun piti melkein heti lähteä Japaniin elokuun alussa, Murphy sanoi STT:lle.

Murphy kertoi seuranneensa Suomen MM-karsintapelejä elokuussa ja puolivälieriin asti jatkuneita EM-kisoja syyskuussa

– Oli hetkiä, jolloin mietin, että hemmetti, olisinpa mukana, Murphy sanoi.

Murphyn sopimus Sapporossa kestää helmikuun loppuun asti, eikä hänellä ole varmuutta, missä hän pelaa sen jälkeen. MM-kisamiehistöön Murphy sanoo varmasti haluavansa.

– Kyllä, kyllä. Asiat voivat tietysti aina muuttua, mutta sen perusteella, mitä olen puhunut Lassin kanssa, olen mukana ensi kesänä. Olen aina pitänyt maajoukkueessa pelaamisesta, ylpeydestä ja kunniasta, joka tähän liittyy, mutta EM-kisojen katsominen antoi minulle vielä uutta energiaa. En ole koskaan pelannut arvokisoissa ja haluan sinne, Murphy sanoi.

Murphy pelaa molempia laitahyökkääjän paikkoja, mutta maajoukkueessa hän on enimmäkseen ollut pienen viisikon nelos- tai vitospaikalla.

– Täällä olen pelannut vitostakin. Se on vaikeaa puolustuksessa, koska Euroopassa on hyviä ja isoja senttereitä, mutta hyökkäyksessä etu meille, olin siinä minä, Micke (Jantunen) tai (Alexander) Madsen, koska pystymme kaikki laittamaan pallon maahan. Moderni koripallo on erikoista, nelos- ja kolmaspaikan pelaaminen ovat nykyäään melkein sama asia.

Murphyn oikeaan kyynärvarteen on tatuoitu elämänohje "rest at the end, not in the middle" eli lepää lopuksi, ei kesken kaiken.

– Se on sitaatti Kobe Bryantilta tai itse asiassa hänen lukio-opettajaltaan. Kobe kertoi, miten hän oli kuullut sen lukio-opettajaltaan ja se oli jäänyt hänen mieleensä. Se pätee kaikkeen, on kyse sitten tästä harjoituksesta tai tästä viikosta. Kobe oli syy siihen, että rakastuin koripalloiluun, Muprhy kertoi.