Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkapallon MM-kisojen paisuminen sai Ylen jakamaan esitysoikeudet MTV:n kanssa

Sunnuntaina alkavien miesten jalkapallon MM-kisojen esitysoikeudet on ensi kertaa jaettu julkisen ja kaupallisen toimijan kesken. Alun perin Yle ja MTV hankkivat yhdessä vuoden 2026 kisat, jolloin mukana on 48 joukkuetta nykyisen 32:n sijaan. Myöhemmin Yle myi MTV:lle osan jo vuoden 2022 turnauksesta.

Ylen urheilun päällikön Joose Palosen mukaan keskeisin syy oikeuksien jakamiseen on turnauksen paisuminen, kun mukana on aiempaa enemmän maita.

– Pelejä on todella paljon. Mitä isommaksi kisat tulevat, sitä järkevämpää on jakaa isoa pelimäärää, Palonen sanoo STT:lle.

Syy on myös taloudellinen, sillä verorahojen pitäisi riittää myös muihin lajeihin. Palosen mukaan MM-kisojen kasvaessa myös esitysoikeuksien hinnat nousevat.

– Tällä tavalla pystymme käyttämään resurssejamme myös muuhun urheilutarjontaan.

Hän ei halua kommentoida, kuinka ison osan Ylen urheilubudjetista kisat lohkaisevat, koska hinnat ovat sopimuksen mukaan salassa pidettävää tietoa.

Yleltä myös odotetaan kumppanuuksia kaupallisten toimijoiden kanssa.

– Ylen hallintoneuvosto ja muut elimet ovat toivoneet, että Yle tekee laajasti yhteistyötä erilaisten kumppanien kanssa niin urheilussa kuin muissakin sisällöissä.

Kaikki 64 ottelua suorana

MM-kilpailut alkavat sunnuntaina Qatarin ja Ecuadorin avausottelulla, jonka katsojat voivat nähdä suorana Yleltä. Loput 63 ottelua on jaettu Ylen ja MTV:n kesken siten, että Yle näyttää niistä suorana 41 ja MTV 22 ottelua. Ylen näyttämät ottelut nähdään television puolella TV 2:ssa, MTV:n MTV3-kanavalla sekä kaksi ottelua Sub-kanavalla. MTV näyttää otteluita suorana myös MTV Katsomossa ja C Moressa, Yle puolestaan Yle Areenassa.

Alkulohkon 48 ottelusta yli puolet esittää Yle, MTV:n kanavilla niistä nähdään 17. Neljännesvälieristä Yle näyttää kuusi peliä ja MTV loput kaksi.

Neljästä puolivälieräottelusta Yle näyttää suorana kolme ja MTV yhden. Välierät on jaettu puoliksi, pronssiottelu nähdään MTV:llä ja loppuottelu Ylellä 18. joulukuuta.

Suorien lähetysten lisäksi kaikki ottelut ovat jälkikäteen nähtävillä molempien toimijoiden suoratoistopalveluissa. MTV:n suorana näyttämät ottelut tulevat tarjolle Yle Areenaan keskiyöllä ottelupäivänä. Vastaavasti Ylen näyttämät ottelut tulevat näkyville MTV Katsomoon ja C Moreen.