Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimitusjohtaja peilaa biljardia yrityselämään – kummassakin alamäet voivat kehittää paremmaksi

Seinäjokelainen toimitusjohtaja Jussi Holopainen on tuttu näky biljardisaleilla. Hän sai lajissa hiljattain tunnustusta, sillä Suomen biljardiliiton kaisajaosto palkitsi hänet Vuoden herrasmiespelaajana. 7 000 ihmistä työllistävän siivousalan yrityksen johtaja näkee biljardissa ja yrityselämässä monia yhtymäkohtia.

– Kummassakin on oltava tavoitteita sekä päämääriä, ja eteen tulee ylä- ja alamäkiä. Jälkimmäisetkin on hyväksyttävä, ja sellaisten osuessa kohdalle on mietittävä, miten voisin kehittyä paremmaksi, Holopainen sanoo STT:n haastattelussa.

Biljardissa Holopaisen, 56, laji on kaisa. Ensikipinä lajiin syttyi hänen asuessaan Kajaanissa.

– Aloin noin kymmenvuotiaana harrastaa biljardia nuoriso- sekä seurakuntatiloissa. Suurin innoittaja biljardin pariin olivat kaverit, jotka myös pelasivat. Huomasin varsin pian, että homma sujuu minulta varsin mukavasti, ja se antoi lisäintoa.

Varsinaiselle biljardisalille Holopainen meni ensi kertaa 14-vuotiaana. Kyseessä oli juhlahetki.

– Jääkiekkotermein muutos oli samanlainen, jos Mestiksestä loikkaisi NHL-kaukaloon. Heti alusta saakka tiedostin, että on upeaa pelata itseään parempien kanssa. Se on hieno mahdollisuus oppia uutta, Holopainen sanoo.

Holopainen joutui nuoruudessaan kokemaan myös rankan tragedian käydessään lukion kolmatta vuotta, sillä hänen yksinhuoltajaäitinsä menehtyi 40-vuotiaana veritulppaan. Nuorukainen sai asiasta tiedon veljeltään juuri biljardisalille.

– Veljeni tuli paikalle. Hän pyysi minut sivummalle, mitä ihmettelin. Syy selvisi pian, sillä hän kertoi äidin kuolleen.

Tinkimättömällä asenteella

SOL Palvelut Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Holopainen on asunut Seinäjoella vuodesta 1991. Hän aloitti Etelä-Pohjanmaalla lähes uskomattoman uratarinan oltuaan sitä ennen puolitoista vuotta työttömänä.

– Se oli aikaa, jolloin töitä oli todella hankala löytää. Onnistuin lopulta saamaan puolen vuoden siivoojan paikan SOL Yhtiöiltä. En olisi tuolloin voinut edes arvata, millainen tulevaisuuteni olisi yrityksessä, Holopainen kertaa.

Hänen tiensä eteni nopeasti palveluesimieheksi ja sen jälkeen palvelupäälliköksi.

– Seuraavaksi minut nimitettiin liiketoimintajohtajaksi, missä virassa olin seitsemän vuotta. Viime vuonna aloitin sitten toimitusjohtajana, Holopainen kertoo.

Työhön suhtautumisessa Holopainen painottaa nöyryyden merkitystä.

– Se on todella tärkeää, työtä on tehtävä nöyrästi. Silti ketään ei tarvitse nöyristellä, me kaikki olemme ihmisiä.

Samanlaista asennetta hän on noudattanut myös biljardikilpailuissa, joista palkintokaappiin on kertynyt muun muassa viisi seniorien SM-kultaa sekä yleisen sarjan pronssi.

– Treenasin aktiivisimmillaan 1980-luvulla kahdeksan tuntia päivässä. Nykyisin harjoittelen satunnaisesti ja kilpailujen lähestyessä aina intensiivisemmin, Holopainen kertoo.

Ystäviä ja muistoja

Biljardista Holopainen nostaa tärkeään rooliin sen parista löytyneet ystävät.

– Heitä on kertynyt todella paljon, mikä on iso rikkaus elämään. Lajin parissa on myös käyty läpi monien yritysten kuulumisia, eli tässä mielessä ovat yhdistyneet työasiatkin.

Muistellessaan vuosien takaisia biljardikokemuksia Holopainen purskahtaa nauruun. Hän oli 1980-luvulla kisamatkalla neljän kaverinsa kanssa.

– Olimme paluumatkalla, ja kuplavolkkarin bensa loppui. Huoltoasemalla kävi ilmi, ettei kuljettajalla ollut enää jäljellä hänelle ennen matkaa annettuja bensarahoja.

– Koska kellään ei ollut rahaa, kuski jätti kellonsa huoltoasemalle pantiksi. Se oli hänelle sinällään oikein, koska hän oli käyttänyt annetut rahat omiin tarkoituksiinsa, Holopainen muistelee.