Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkiekkomaailma suree Börje Salmingia: "On hurjaa, miten nopeasti kaikki tapahtui"

Ruotsin jääkiekkoliiga kunnioitti torstaina kuollutta Börje Salmingia hiljaisilla hetkillä ennen otteluja. Salmingin entisen seuran Brynäsin ja Leksandin fanit muistivat ruotsalaisikonia myös tyylikkäästi, kun katsomon toisessa päädyssä huudettiin sankarin etunimeä ja toisessa päädyssä sukunimeä.

Kiirunassa syntynyt Salming, 71, oli ruotsalaiskiekkoilun uranuurtaja, joka aukoi tuleville sukupolville tietä NHL-kaukaloihin. Hän edusti 16 NHL-kautta Toronto Maple Leafsia. Seuran pelaajat saivat tiedon arvostetun pelaajan kuolemasta ennen torstain harjoituksia.

–  Tapasin hänet vielä pari viikkoa sitten. On hurjaa, miten nopeasti kaikki tapahtui, kommentoi Toronton ruotsalaishyökkääjä William Nylander TSN:lle.

Salming matkusti kaksi viikkoa sitten vielä perheineen Torontoon jääkiekon Hall of Famen juhlallisuuksiin. Hän sai lämpimän ja arvostavan vastaanoton, jossa monen jääkiekkovaikuttajan oli mahdotonta välttyä kyyneliltä. Kaikki tiesivät, että ALS-sairaus veisi voiton sankarista.

– Nyt hänellä ei ole enää tuskia, Torontossa vuodesta 2015 pelannut Nylander sanoi.

Kun Toronto varasi ruotsalaispuolustaja Rasmus Sandinin vuonna 2018, Salming vei hänet lounaalle. Sandinille oli kunnia oppia tuntemaan lajin suurpelaaja.

– Olen liian nuori siihen, että olisin nähnyt hänet kaukalossa, mutta toki olen nähnyt otteita hänen peleistään, 22-vuotias Sandin kertoi.

Tähteys paljastui Kanada-cupissa

Harva 70-luvulla jääkiekkoa seuranneista ruotsalaisistakaan näki Salmingin otteita Toronton paidassa, sillä NHL-pelit eivät näkyneet Ruotsin televisiossa. Puolustajan tähteys kirkastui etenkin ensimmäisessä Kanada-cupissa vuonna 1976. Uutistoimisto TT:n mukaan katsojat antoivat Salmingille seisaallaan minuuttien aplodit, kun Ruotsin joukkue esiteltiin Torontossa ennen otteluja Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan

Inge Hammarström pelasi Salmingin kanssa Torontossa vuosina 1973–77.

– Minun oli määrä mennä tervehtimään Börjeä torstaina, mutta en ehtinyt ajoissa. Surullinen päivä, Hammarström sanoi Svenska Dagbladetille.

Salming oli ensimmäinen ruotsalaispelaaja, joka valittiin lajinsa kunniagalleriaan. Hockey Hall of Fame sai Salmingista jäsenen vuonna 1996.