Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lindholm sinnitteli Krügerin peesissä uransa parhaaseen – Pärmäkoski erehtyi kirivaiheessa Digginsin peesiin

Remi Lindholm riehaantui mahtihiihtoon Rukan maailmancupin takaa-ajossa sunnuntaina. Lauantain kympillä kaatunut Lindholm joutui matkaan sijalta 40, mutta nousi 20 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa 12:nneksi.

Sijoitus on Lindholmin uran paras. Se järjestyi sitkeydellä, jolla hän pysytteli kilpailun viime kilometrit Simen Hegstad Krügerin peesissä. Norjalainen kipusi takaa-ajossa 50. sijalta 11:nneksi.

– En antanut itselleni vaihtoehtoa. Oli pakko pysyä Krügerin perässä, Lindholm selvitti komeaa nousuaan.

Saavutus edellytti sitkeyden lisäksi hyvää taktista pelisilmää, rohkeutta ja jopa röyhkeyttä.

– Hiihto isossa ryhmässä oli aika miekkailua. Oli pakko ottaa riskejä ja ohittaa edellä olleita jostain sisäkautta, Lindholm kertasi kilpailun vaiheita.

– Seurasin Ranskan Maurice Manificat'ta. Viidennen kierroksen alussa huomasin Krügerin ja aloin hiihtää hänen kanssaan. Kierroksen alussa oli pitkä nousu, jossa hän meni kovaa. Ei auttanut kuin kärsiä perässä.

Lillehammer kutsuu

Lindholm yllätti suorituksellaan myös itsensä.

– Yllätyin, kun en alkanut väsyä siinä vauhdissa. Tuntui, että olisin kestänyt sitä pitempäänkin. Sitä ihmettelin, Lindholm jatkoi.

– Kai aika hyvä hiihto loppupeleissä. Tulos antaa motivaatiota. Harmi vain, että kaaduin eilen ja piti sitä paikata.

Ilman kaatumista Lindholm olisi aloittanut takaa-ajon 20 parhaan joukossa.

Rukan kaksikymppinen oli Lindholmin ylivoimaisesti paras veto alkukauden kisoissa. Se myös osoitti hänen toipuneen lokakuisesta sormimurtumasta jopa uran parhaaseen vireeseen.

Lindholm haluaisi jatkaa kautta maailmancupin tasolla.

– Lähden Lillehammerin kisoihin, jos kutsutaan, Lindholm sanoi.

Lauri Lepistö toipui sprintin epäonnistumisesta hyviin normaalimatkan suorituksiin. Hän oli takaa-ajossa 23:s. Niko Anttola nousi kympin 38. sijalta 25:nneksi. Markus Vuorela oli 26:s.

Kympillä 12:nneksi hiihtänyt Perttu Hyvärinen ei palautunut päätösmatkalle ja tipahti sijalle 45.

Johannes Hösflot Kläbo voitti Rukalla kaikki miesten kilpailut. Pål Golberg varmisti takaa-ajossa Norjan kaksoisvoiton. Italian Federico Pellegrino nousi kolmanneksi, kun Ruotsin Calle Halfvarsson hylättiin kolmannelta tilalta ratarikon takia.

Pärmäkoski tipahti yhdeksänneksi

Viidentenä Rukan maailmancupin takaa-ajoon lähtenyt Krista Pärmäkoski tipahti 20 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa yhdeksänneksi. Iso takaa-ajojoukko sumppuuntui kirivaiheessa, ja Pärmäkoski koki, että hän olisi voinut sijoittua paremmalla tuurilla hieman paremmin.

– Olisin tuskin päässyt kolmen kärkeen, vaikka olisin päässyt kiriin joukon kärjestä, mutta olisin aivan yhtä hyvin voinut olla viides kuin yhdeksäs, Pärmäkoski arvioi.

– Loppu oli taktinen, ja jotkut hakivat kirivaiheessa hyvää paikkaa muita rohkeammin. Itse ajattelin pitää itseni ja välineet ehjänä. Jalkaa olisi kyllä ollut paremman aseman hakemiseksi.

Pärmäkoski tunnusti tehneensä myös vääriä valintoja.

– Menin kirikamppailussa ensin Jessica Digginsin peesiin, mutta se osoittautui vääräksi ja jouduin sen takia vaihtamaan linjaa, Pärmäkoski jatkoi.

Lauantain kympin ruotsalainen kärkikaksikko Frida Karlsson ja Ebba Andersson karkasi odotetusti muilta. Karlsson karkasi Andersonilta voittoon viimeisellä 3,33 kilometrin lenkillä.

Norjan Tiril Udnes Weng, Heidi Weng ja Silje Theodorsen ottivat takaa-ajojoukon kirissä seuraavat sijat. Diggins jäi Pärmäkosken jälkeen kymmenenneksi, ja takaa-ajojoukkoon kilpailun puolivälissä noussut Kerttu Niskanen kangistui 12:nneksi.

Tilanne hallinnassa

Rukan reitti kokosi takaa-ajojoukon suureksi, kuten Pärmäkoski pelkäsi perinteisen kympin jälkeen. Nousut olivat rankkoja, mutta pitkät palauttavat laskut pitivät joukon kasassa.

– Toivoin aiemmassa vaiheessa parempaa vauhtia ja yritin vetää takaa-ajoryhmää, mutta muilla ei oikein ollut vetohaluja. Sen takia hiihto meni välillä laturetkeilyksi, Pärmäkoski kertasi kilpailun vaiheita.

Takaa-ajokilpailussa oli vaikea irtautua muusta ryhmästä, eivätkä voimasuhteet välttämättä tulleet täysin esiin.

– Oma suoritus oli aika hyvä ja sijoitus ihan kohtuullinen. Ei missään nimessä huono hiihto, Pärmäkoski arvioi.

– Ja 20 kilometriä on matkana ihan hyvä.

Pärmäkosken päätavoitteet ovat Tour de Ski -kiertue vuoden vaihteessa ja Planican MM-kisat helmi-maaliskuussa. Niiden suhteen kaiken pitäisi olla kunnossa.

– Tilanne on hyvä ja hallinnassa, Pärmäkoski arvioi suorituskykyään Rukan kolmen kilpailun kokonaisuudessa.

– Vapari oli tänään aika samanlaista kuin yleensä Rukan kisoissa. Oli hyvää tekemistä, ja hyvin pystyin vastaamaan aina, kun vauhti kiristyi.

Maastohiihdon maailmancup jatkuu 2.–4. joulukuuta Norjan Lillehammerissa.

Kerttu Niskasen raju alkuvauhti kostautui kirivaiheessa

Kymmenentenä Rukan maailmancupin takaa-ajoon startannut Kerttu Niskanen tipahti 20 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun ratkaisuhetkillä sijalle 12. Niskanen nousi kilpailun alkupuolella isoon takaa-ajajajoukkoon, muttei löytänyt lopussa kunnollista kirivaihdetta.

Pekingin kisojen kaksinkertainen olympiamitalisti pettyi Rukan saaliiseensa. Lauantain kympin kymmenes sija ja takaa-ajon 12. sija eivät vastanneet odotuksia. Hän tähtäsi kisoissa palkintosijoille.

– Sijoituksellisesti viikonloppu ei antanut oikein mitään. Odotin paljon parempaa, Niskanen vahvisti.

Niskanen on tosin korostanut koko ajan, että hän kilpailee maailmancupin ensimmäiset viikonloput harjoitusvireessä. Hän ei ole vielä keventänyt harjoitteluaan.

– En ole huolissani. Tästä kisat vasta alkavat, Niskanen jatkoi.

– Uskon, että kisavire löytyy automaattisesti. Jatkossa tulee paljon kisoja ja matkustamista, joten harjoittelu kevenee väkisinkin. Samalla myös jalka kevenee.

Oli pakko aloittaa riskillä

Niskasen tapoihin kuuluu aloittaa kausi muita verkkaisemmin. Vauhdin pitäisi vähitellen kohentua kohti vuoden vaihteen Tour de Skitä. Kauden päätavoitteet ovat Planican MM-kisoissa helmi–maaliskuun vaihteessa.

– Pääkisoihin on vielä aikaa, ja kunnon pitää kestää sinne, Niskanen selitti ajatusta jatkaa ankaraa harjoittelua kilpailukauteen asti.

Lisäksi Niskanen koki, ettei hän kyennyt näyttämään todellista suorituskykyään Rukalla. Kokonaisuus meni pilalle jo lauantain kympillä, joka hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla.

– Eilinen oli kahden tekijän summa. Pyysin suksiin liikaa pitoa ja hiihto oli muutenkin tahmeaa, Niskanen muistutti.

Takaa-ajosta tuli sen takia vaikea. Edellä ollut iso takaa-ajojoukko piti ajaa kiinni mahdollisimman nopeasti. Se onnistui kilpailun puolivälissä.

– Takaa-ajoon piti avata suhteellisen reippaasti, ja jouduin hiihtämään siinä omalle limitelille, Niskanen tunnusti.

– Isossa takaa-ajojoukossa hiihto oli välillä tosi hiljaista, kun kaikki odottivat loppuratkaisua. Alun höntyily kostautui siitä huolimatta viimeisellä 3,3 kilometrin kierroksella.

Maastohiihdon maailmancup jatkuu 2.–4. joulukuuta Norjan Lillehammerissa.