Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisampumahiihtäjät näyttivät mallia joukkuevoimasta – miehille sprintti oli palautus arkeen

Suomen ampumahiihtomaajoukkue on vannonut alkavalla maailmancup-kaudella joukkueena pärjäämisen nimeen. Lauantainen naisten pikakisa Kontiolahdella osoitti, ettei maajoukkue ole puhellut lämpimikseen.

Koko Suomen naisviisikko Mari Eder, Suvi Minkkinen, Venla Lehtonen, Nastassia Kinnunen ja Erika Jänkä selviytyi 7,5 kilometrin sprintissä 60:n joukkoon eli sunnuntain takaa-ajoon. Se on harvinaista.

Vielä toiselle ampumapaikalle tullessaan aivan kärkisijoista taistellut Eder laukoi pystystä ensimmäisen ja viidennen kudin ohi. Loppusijoitukseksi valahti 19:s reilut 50 sekuntia jäljessä itävaltalaisvoittaja Lisa Theresa Hauserista.

Eder, 35, liitti kotisprintissä vaiheikkaalla kilpaurallaan muistojen kirjaansa jälleen yhden, erikoisenkin detaljin. Lippaan asettamisessa aseeseen oli ongelmia.

– Kuului ääni, mutta se (lipas) ei mennyt loppuun asti. Meni ylimääräisiä, harmillisia sekunteja, Eder kertoi.

– Se oli urheilijan huolimattomuutta, kun keskityin hengittämiseen ja tulevaan ampumasuoritukseen, Eder otti syyt niskoilleen.

Hiihtovauhti lähellä kärkeä

Viime keväänä kilpauransa jatkoa tavallistakin tarkemmin syynäillyt Eder suhtautui vastoinkäymiseensä yllättävänkin tyynesti.

– Minulla ei ole nyt tullut kilpailuissa tunteenpurkauksia, joten keskittyminen on kasassa, hän tulkitsi.

Eder on yleensä terveenä ollessaan voinut luottaa hiihtoonsa. Niin lauantain sprintissäkin, sillä hän oli ladulla toiseksi nopein ohilaukauksillaan mahdollisuutensa sössineen Ruotsin Elvira Öbergin jälkeen.

Minkkinen ei ole Ederin veroinen hiihtäjä, joten makuupaikalta tullut huti mietitytti. Lopulta hän keräsi itseluottamuksensa, laukoi pystystä kaikki viisi taulua alas ja lähtee takaa-ajoon sijalta 27.

– Makuupaikalla vieressä ollut kilpailija hieman hipaisi sukseani. Ei se ampumista häirinnyt, mutta siinä tuli ajatuskatko, Minkkinen muisteli makuun ohi karannutta kolmatta laukaustaan.

– Kun makuulta tulee ohilaukaus, pystypaikalla on painetta ampua nollat, tuntemustensa mukaan äärirajoillaan hiihtänyt Minkkinen kuvaili.

Lehtonen helpottui cup-pisteestä

Suomalaisviisikon iloisin maalissa oli 27-vuotias Venla Lehtonen. Itsensä Kaisa Mäkäräisen valmennukseen täksi kaudeksi siirtynyt urheilija oli 40:s.

Lehtosen kautta aikojen paras maailmancup-sijoitus on 36:s, ja cupin takaa-ajoon hän selviytyi nyt toisen kerran.

– On todella helpottunut olo. Ennen kilpailua olin superhermostunut, kun kropassa oli tunne, että voisi pärjätä. Näköjään se tunne myös hermostuttaa, mutta hallitsin hermoni, Lehtonen sanoi.

Jo Pyeongchangin olympiakisoissa 2018 kilpailleen Lehtosen läpimurtoa on odotettu. Lauantaina hän kartutti ansioluetteloaan yhdellä maailmancup-pisteellä, mistä herui onnitteluja maalissa myös norjalaiselta päävalmentajalta Erik Kulstadilta.

– Joka kevät kauden jälkeen olen miettinyt, että mistä raavin motivaation jatkaa kilpailemista. Onneksi ympärillä on ollut ihmisiä, jotka ovat jaksaneet uskoa ja tukea, Lehtonen kiitteli.

Viime kesänä rulla-ampumahiihdossa MM-pronssia ottanut Nastassia Kinnunen ampui sprintissä kaksi sakkoa, yhden sekä makuu- että pystypaikalta. Hän oli 43:s.

– Kaksi sakkoa on sprintissä liikaa, mutta minulla on hyvä paikka takaa-ajossa, vajaat seitsemän sekuntia Lehtosen jälkeen ladulle lähtevä Kinnunen sanoi.

Hiihtokuntoaan haeskellut Jänkä ampui pystystä yhden sakon, oli 55:s ja melko tyytyväinen latuvauhtiinsa.

– Sehän alkoi olla jo sinne päin, että oli mahdollisuuksia kunnon hiihtoon. Vähän harmittaa pystyn ohilaukaus viimeisellä, Jänkä kertoi.

"Ei ollut ihan paras mahdollinen päivä"

Sutjakasti sujuneet normaalimatka ja viestikisa virittivät myös Suomen miesampumahiihtäjille odotuksia, kun maailmancupin avausviikko jatkui lauantaina sprintillä.

Kohonneisiin menestysodotuksiin nähden Tero Seppälän 31:s ja Olli Hiidensalon 33:s sija olivat pikkupettymyksiä, mutta eivät katastrofi. Pikakisa on aina piukkaa sekuntipeliä, jossa suomalaistoivojen ohilaukaukset ammunnassa katkaisivat tien 20 parhaan joukkoon.

Hiidensalo pummasi alussa makuupaikalla, Seppälä myöhemmin pystystä kahdestikin.

Nouseva käyrä jätti tiistain normaalikisassa 11:nneksi yltäneen Hiidensalon suuhun paremman maun.

– Ei ollut ihan paras mahdollinen päivä, hiihtovire ei ollut yhtä hyvä kuin aiempina päivinä. Ammunta on kuitenkin aina ok, kun selviää yhdellä sakolla. Meni vieläpä niin päin, että kisa päättyi toisessa ammunnassa nollaan, Hiidensalo sanoi.

Hän on uuden päävalmentajan Erik Kulstadin valvonnassa panostanut erityisesti pystyammunnan harjoitteluun.

– Siihen on saatu huolellisuutta, Hiidensalo kuvaili.

Hän hävisi kilpailun niin ikään yhdellä sakolla voittaneelle Norjan Johannes Bölle minuutin ja 50 sekuntia.

Seppälä ymmällään

Seppälä palasi 10 kilometrin sprintissä viime kausilta tutulle paalupaikalleen suomalaismiesten jäsenten välisissä. Sijoitus maailmancupin jämäpisteille ei kärkikymppiin tähyävää Seppälää jaksa innostaa.

Normaalimatkalla hän oli Kontiolahdella 35:s.

– En tiedä... Hiihto on mennyt eteenpäin, mutta kello ei jostain syystä tykkää. Ammuntakin oli hyvärytminen. Eihän tuollaiset suoritukset miellytä, Seppälä myönsi.

Sääennuste lupaili miesten sprintin ajaksi lumisadetta, joka jäi näkemättä.

– Olosuhteita ei voi syyttää. Nyt pitää keskustella valmennuksen kanssa, Seppälä suunnitteli.

Hän lähtee sunnuntain takaa-ajoon joukkuetoveri Hiidensaloa 1,8 sekuntia edellä. Edessä ladulla kirittää muutaman sekunnin välein hyviä kiintopisteitä.

– Hyvä asia on, että takaa-ajossa pääsee vetämään mies miestä vastaan, Seppälä lohduttautui.

Takaa-ajo sytyttää myös Hiidensalon.

– Se on hyvä kilpailumuoto. Jos ampuu makuupaikat nollilla, kisa alkaa uudelleen. Pystypaikat määrittävät sijoituksen, Hiidensalo eritteli.

Pohjoismaiden komennossa

Kisassa 63:nneksi sijoittunut Tuomas Harjula jäi kahden sakon rasittamana takaa-ajopaikasta ja Ruotsin Peppe Femlingistä runsaat 2,5 sekuntia.

– Hiihto oli tasapaksua. Toisella kierroksella alkoi reidestä pistää. Viimeisellä kiekalla taistelin, minkä jaksoin, Harjula sanoi.

Kolme sakkoa ampuneista suomalaisista Heikki Laitinen oli 71:s ja Jaakko Ranta 80:s.

Norja otti kaksoisvoiton, kun Sturla Lägreid oli Bön jälkeen toinen. Kolmanneksi ehtineen Saksan Roman Reesin jälkeen Ruotsin Sebastian Samuelsson oli neljäs.

Pohjoismaat on hallinnut Kontiolahden maailmancup-tapahtumaa ankaralla kädellä. Ruotsi voitti viidestä ensimmäisestä kilpailusta kolme, Norja kaksi.