Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Susanna Tapani ei ole mukana Naisleijonien turnausjoukkueessa, miesten EHT-joukkueessa kuusi ensikertalaista

Hyökkääjä Susanna Tapani ei ole taaskaan Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen kokoonpanossa, kun maajoukkue pelaa joulukuun puolivälissä kauden toisen turnauksensa Ruotsissa.

Tapani pelasi marraskuun alussa ringetten MM-kilpailuissa Espoossa eikä ollut mukana marraskuussa Suomessa pelatussa naisten jääkiekkoturnauksessa.

Elo-syyskuun taitteessa pelatuissa jääkiekon naisten MM-kilpailuissa Tapani herätti kohua, kun hän piipahti kesken kaiken Suomessa ystävänsä häissä.

– Suhde ja kontakti häneen ovat hyvät. Hän on keskittynyt ringetteen ja odottelemme, miten jääkiekkokausi jatkuu hänen osaltaan, Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola avasi tähtipelaajan puuttumista.

Hän on siis edelleen potentiaalinen nimi maajoukkueeseen ja kevään MM-kilpailuihin?

– Olettaen, että hän pelaa jääkiekkoa. Se on, mitä mietimme ja odotamme, mihin sopimukseen hän päätyy, Toivola sanoi.

Joulukuussa Ruotsissa pelattavan turnauksen jälkeen seuraava naisten maajoukkuetapahtuma on helmikuun turnaus.

– Maajoukkueympyröissä se on viimeinen paikka antaa näyttöjä. Sitten alkavat pudotuspelit, jotka kestävät niin kauan, kunnes lähdemme MM-kilpailuihin, Toivola tuumi.

"Mukana laskuissa"

Jääkiekkoliiton maanantaina julkaisemassa turnausjoukkueessa ovat mukana esimerkiksi maajoukkuekapteeni Jenni Hiirikoski, runkopuolustaja Ronja Savolainen ja tehohyökkääjä Petra Nieminen.

Toivola on tyytyväinen, että maajoukkueen mukaan pääsivät yhtä vaille kaikki Pohjois-Amerikassa pelaavat maajoukkueen listoilla olevat pelaajat. Vain avainpuolustaja Nelli Laitinen puuttuu.

– Hän kärsii ylävartalovammasta. Varmaan vuodenvaihteen jälkeen hän on kunnossa. MM-kilpailut eivät ole vaarassa. Hän on jatkossa mukana laskuissa, Toivola avasi ensimmäistä kauttaan rapakon takana pelaavan Laitisen tilannetta.

Naisten MM-kilpailut järjestetään huhtikuussa Kanadassa, mutta tarkkaa ajankohtaa ei ole vahvistettu.

Valtteri Filppulalle ei ole asetettu deadlinea

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen valmennusjohto valitsi joulukuun EHT-turnaukseen kuusi A-maajoukkuedebytanttia, kun mukana ovat puolustajat Topi Niemelä ja Sami Niku sekä hyökkääjät Joona Ikonen, Sebastian Repo, Tommi Tikka ja Janne Kuokkanen.

Niemelä on saavuttanut esimerkiksi alle 20-vuotiaiden MM-hopeaa ja -pronssia ja edustaa Oulun Kärppiä. Niku ja Repo ovat Leijonien päävalmentaja Jukka Jaloselle tutut miehet alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkueesta vuodelta 2016.

Debytanttikuusikosta Ikonen valittiin jo marraskuun EHT-turnaukseen, mutta hän jäi pois sairastumisen takia. Turussa pelattuun turnaukseen alun perin valituista pelaajista myös hyökkääjä Miro Aaltonen jäi pois sairastumisen ja hyökkääjä Iiro Pakarinen loukkaantumisen takia.

Olympiavoittajat Aaltonen ja Pakarinen on valittu joulukuunkin turnaukseen.

– Pakarinen ja Aaltonen ovat minulle tuttuja pelaajia maajoukkueesta. Ikostakin olen seurannut jo seitsemän vuotta. Alun perinkin heidän piti olla mukana maajoukkueessa syksyn aikana. Heidät valittiin eivätkä he päässeet silloin mukaan, Jalonen selvensi.

Viime kauden olympia- ja MM-kultajoukkueiden avainpelaajiin kuuluneet hyökkääjä Valtteri Filppula ja puolustaja Sami Vatanen eivät ole mukana, kuten eivät olleet mukana marraskuussakaan.

– Vatanen on loukkaantuneena. Filppulan kanssa on sovittu, että katsotaan jossain vaiheessa, mikä on tilanne. Tietoa ei ole tullut, että pelit olisivat ohi Leijonissa. Asiaa katsotaan aikanaan. Mitään deadlinea ei ole, Jalonen sanoi.

Leijonat pelaa ensi viikon torstaina Helsingissä Tshekkiä vastaan ja matkustaa sen jälkeen Sveitsin Fribourgiin. Siellä vastassa ovat Ruotsi ja Sveitsi.

Jalonen haluaisi Liigaan maajoukkuetauon

Marraskuussa Suomi hävisi Turussa kaksi ottelua kolmesta. Turnauksen jälkeen puhuttivat Anrei Hakulisen ja Waltteri Merelän loukkaantumiset, jotka olivat kova isku pelaajien lisäksi myös näiden seuroille Lukolle ja Tapparalle.

Päävalmentaja Jalonen avasi aihetta maanantaina Helsingissä järjestetyssä mediatilaisuudessa.

– Pelaajat haluavat pelata maajoukkueessa. Kieltäytymisiä ei ole. Se huono puoli on, kun lähtee urheilemaan, että voi loukkaantua. Riski on olemassa.

Jalosen mukaan EHT-turnaukset ovat erittäin tärkeitä matkalla kohti arvokilpailuja. Suomi puolustaa toukokuussa Tampereella maailmanmestaruutta.

– Jos EHT-turnauksia ei olisi, olisimme aika oppipoikia Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan. Pääsemme pelaamaan kovia pelejä ja harjoittelemaan yhdessä. Tuskin olisi näin hyvää menestystä tullut, jos ei olisi päästy pelaamaan EHT-pelejä, päävalmentaja painotti.

Jalonen nosti esiin myös sen, että Liigaa pelataan joulukuun maaottelujen lomassa. Hän ei pidä tästä.

– Se ei ole reilua. Joltain liigajoukkueelta voi olla kolme pelaajaa maajoukkueessa, ja vastustajalta ei ketään. Surullinen homma. Ei ole oikeudenmukaista.