Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ampumahiihtäjä Tuomas Harjula palautti tehdasasetukset – "Enää ei tarvitse pelätä aivan katastrofikisoja"

Ampumahiihtäjä Tuomas Harjula äityi vahvaan menoon maailmancupin joulutaukoa edeltäneissä kilpailuissa Ranskan Annecyssa. Takaa-ajossa Harjula oli 19:s ja laittoi yhteislähtökisassa vieläkin paremmaksi ollen kymmenes.

Top 20 -sijoitukseen Harjula ylsi maailmancupin kisassa aiemmin myös Itävallan Hochfilzenissä oltuaan takaa-ajokisan 14:s. Maailmancupin kokonaistilanteessa mies on nyt 28:s.

Onnistumiset ovat maistuneet Harjulalle viime kauden vaikeuksien jälkeen. Tuolloin terveysmurheista kärsinyt Harjula, 24, paketoi kisakautensa ennenaikaisesti heti Pekingin olympialaisten jälkeen.

– Kyllä maistuu. Hiljalleen uskallan luottaa siihen, että on tapahtunut muutoksia oikeaan suuntaan. Nyt ei tarvitse pelätä, että tulisi aivan katastrofikisoja. Kausi on ollut toistaiseksi itselleni poikkeuksellinen, kun olen pystynyt kilpailemaan päivästä toiseen korkealla tasolla ja vieläpä niin, että meno on parantunut kisaviikon aikana, Harjula sanoo.

Viime sesongilla Harjulan riesana oli esimerkiksi jopa 20 prosentin heittelyväli maksimaalisessa hapenottokyvyssä, mikä näkyi suoritustason rajuna vaihteluna etenkin peräkkäisissä kisoissa.

– Keväällä pidin pidemmän tauon harjoittelusta. Neljä viikkoa olin käytännössä harjoittelematta tai en ainakaan laskenut harjoitusmääriä. Sen jälkeenkin urheilin vielä pari viikkoa erittäin matalatehoisesti – tavoitteellisuutta ei harjoittelussa tuolloin ollut.

Tiettyä, yksittäistä syytä Harjulan viime kauden ongelmiin ei löytynyt.

Jos vaikeudet ovat jotain opettaneet, niin nöyryyttä.

Tuomas Harjula

– Astmalääkitystäni on nyt hieman muutettu, mutta ei merkittävästi. Myös refluksitautia on pyritty hoitamaan paremmin. Siinä ne, mitä on terveyden puolelta hoidettu. Viilaukset noihin asioihin ovat olleet kuitenkin sen verran pieniä, että en usko niillä olleen merkittävää vaikutusta.

Harjulan oman tuntemuksen mukaan hänellä oli ”kropassa ihmeellinen lukko, mikä hellitti kevään harjoitustauon aikana”.

– Tuli palautettua tehdasasetukset kroppaan. Sitä kautta pääsin aloittamaan puhtaalta pöydältä. Uskon sen olleen isossa roolissa, vaikka selkeitä viitteitä ylirasituksesta ei ollutkaan. Maksimaalinen hapenotto ja maksimaalinen suorituskyky lähtivät heti keväästä nousuun, ja syksyn testeissä tein hapenottopuolella oman ennätykseni.

Maailmancup jatkuu loppiaisen tienoilla Slovenian Pokljukassa. Ennen helmikuun puolivälissä Saksan Oberhofissa kisattavia MM-kisoja maailmancup-karavaani kaartaa vielä Saksan Ruhpoldingiin ja Italian Antholz-Anterselvaan.

Kainuun prikaatissa liikunta-aliupseerina työskentelevä Harjula lykkii nyt päivä kerrallaan kohti MM-latuja ja -penkkaa.

– Isoimmat tavoitteet ovat tietysti MM-kisoissa, mutta jos vaikeudet ovat jotain opettaneet, niin nöyryyttä. Siksi etenenkin päivän kerrallaan ja nyt keskityn vain siihen, että saan palauduttua ja harjoiteltua hyvin ennen tammikuun kisoja.

Harjulan on tarkoitus olla mukana kaikissa MM-kisoja edeltävissä maailmancupin tapahtumissa.

– Ohjelma on tiivis, mutta tässä tilanteessa en näe sen olevan itselleni haitaksi. Anterselvan jälkeen on tarkoitus jäädä Keski-Eurooppaan leirille nostamaan virettä ennen MM-kisoja.

Ampumahiihto on nimensä mukaisesti helppo jakaa kahteen osa-alueeseen, ammuntaan ja hiihtoon.

– Hiihtovauhti saa aina nousta, ja oma fiilis on, että suorituskykyä voi vielä tulla lisää. Kuntohuippua ei ainakaan ole suunniteltu alkukauteen, vaan tavoite on koko ajan ollut MM-kisoissa.

– Ammuntaan olen tyytyväinen. Kontiolahdella (maailmancupin avauksessa) se oli vielä hapuilevaa. Nyt olen saanut ammuntaan enemmän rohkeutta ja olen myös pystynyt tekemään niitä asioita, joita olen harjoitellut. Sitä kautta olen pystynyt haastamaan muita ammunnassa – olen ampunut nopeasti, osumia on tullut. Kontiolahden normaalimatkan kisan jälkeen en ole ampunut makuulta yhtään pummia. Vaikka pystystä tulee yhä herkemmin ohilaukauksia, niin koen, että olen saanut siihenkin samanlaista rohkeutta kuin harjoituksissa. Hommaan on tullut rutiinia, ja olen pystynyt keskittymään omaan suoritukseen riippumatta siitä, kuka on ollut vieressä.

Harjula on siis onnistunut mainiosti kauden alkupuoliskolla. Samaa mies janoaa myös vuodenvaihteen jälkeen.

– Voin katsoa luottavaisena alkavaan vuoteen, sillä lähtökohdat kohti MM-kisoja ovat nyt hyvät. Ja kausi on muutenkin mielenkiintoinen, sillä nyt pystyn ensimmäistä kertaa urallani takomaan päivästä toiseen ja ennakoimaan, miten kroppa käyttäytyy normaalitilassa. Saan siitä paljon dataa tulevia kausia varten.