Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NBA:ssa heitetään nyt enemmän pisteitä kuin vuosikymmeniin – yksittäisten pelaajien yli 40 pisteen otteluita on tällä tahdilla tulossa ennätysmäärä

Tammikuun viidentenä Lauri Markkanen heitti Houston Rocketsia vastaan ensimmäisen kerran NBA-urallaan yli 40 pistettä ja jäi vain viime hetkien epäonnistuneen kolmosen päähän 50 pisteen rajan rikkomisesta. Samankaltaisia uutisia on NBA-koripalloliigasta kuultu viime viikkoina useammin kuin koskaan.

Joulukuun 23:nnen ja tammikuun toisen päivän välisinä kymmenenä pelipäivänä NBA:ssa nähtiin 27 ottelua, joissa yksittäinen pelaaja heitti vähintään 40 pistettä. Tällaista kymmenen pelipäivän sarjaa ei ole koskaan aiemmin nähty NBA:ssa, ja ajanjaksoon osuivat myös Cleveland Cavaliersin Donovan Mitchellin 71 pisteen sekä Dallas Mavericksin Luka Doncicin 60 pisteen, 20 levypallon ja 10 syötön mestarinäytteet.

Tällä kaudella NBA:ssa on nähty jo 95 ottelua, jossa yksittäinen pelaaja on heittänyt vähintään 40 pistettä.

Tällä tahdilla NBA-pelaajat rikkovat liigan ennätyksen 40 pisteen otteluiden määrässä. Ennätys on peräisin kaudelta 1961–1962. Silloin liigassa nähtiin 142 vähintään 40 pisteen puhdetta.

"Tahti on noussut isosti"

Miksi pisteitä syntyy enemmän?

– Se on yhdistelmä kolmen pisteen heittämistä, sitä, miten peliä tuomaroidaan ja pelataan. Tahti on noussut isosti. Tuntuu, että peli on nopeutunut ja muuttunut avoimemmaksi viime vuosina. Ja nykyajan pelaajat ovat oppineet kuljettamaan ja heittämään nuoresta pitäen. Kun kaverit tulevat liigaan, heidän taitotasonsa on vaikuttava, heidän pallonkäsittelynsä ja heittämisensä. Liiga on siirtynyt pois vanhan ajan korinaluspelaamisesta, peliä pelataan nykyisin kaukana korista, Golden State Warriorsin päävalmentaja Steve Kerr arvioi viime viikolla.

Yksi ennätys 40 pisteen peleissä on silti yhä jäämässä kaudelle 1961–1962: 40 pisteen otteluiden osuus kaikista runkosarjapeleistä. Kaudella 1961–1962 NBA:ssa oli vain yhdeksän joukkuetta, jotka pelasivat runkosarjan aikana yhteensä 360 peliä. Näistä 142 ottelussa yksittäinen pelaaja ylitti 40 pisteen rajan, mikä tarkoittaa 39 prosentin osuutta kaikista peleistä.

Syy kauden 1961–1962 koritehtailuun oli ennen muuta Wilt Chamberlain, joka oli huippuaikanaan 1960-luvun alkupuolella koripallohistorian todennäköisesti ylivoimaisin yksittäinen korintekijä. Chamberlain teki tuolla kaudella uskomattomat 50,4 pistettä ja takoi vähintään 40 pistettä 63 ottelussa. Jatkoaikaotteluiden ansiosta hän myös pelasi tuolla kaudella keskimäärin 48,5 minuuttia ottelua kohti.

Korinteko keskittyy tähdille

Yksinkertainen selitys tämän kauden yksittäisten pelaajien koritalkoille on, että NBA:ssa tehdään ylipäätään enemmän pisteitä kuin vuosikymmeniin. NBA-joukkueet ovat tällä kaudella heittäneet 113,8 pistettä ottelua kohti, kun vielä kymmenen vuotta sitten keskiarvo oli 98,1.

Lauri Markkasen tulokaskaudella 2017-2018 NBA-joukkueet heittivät keskimäärin 106,3 pistettä. Viimeksi NBA-joukkueiden pistekeskiarvo on ollut nykyistä korkeammalla kaudella 1969-1970, jolloin liigan 14 joukkuetta heittivät keskimäärin 116,7 pistettä ottelua kohti.

Markkasen joukkue Utah Jazz on tehnyt 117,5 pistettä ottelua kohti, mikä on NBA:n tämän kauden kolmanneksi korkein ottelukeskiarvo Sacramento Kingsin ja Boston Celticsin jälkeen.

Myös yksittäisten pelaajien pistemäärät ovat nousseet. Viime kauden korikuningas oli Philadelphian Joel Embiid, joka ylitti liigan ainoana miehenä 30 pisteen keskiarvon (30,6).

Tällä kaudella viisi pelaajaa on heittänyt yli 30 pistettä ottelua kohti, heistä parhaana Luka Doncic, jonka käsistä on syntynyt 34 pistettä ottelua kohti. Viisi pelaajaa on heittänyt kokonaisen NBA-kauden ajan vähintään 30 pistettä ottelua kohti vain kaudella 1961–1962.

Lisääntyneen korinteon lisäksi tämän kauden trendi NBA:ssa on ollut, että tähdet pelaavat enemmän minuutteja ottelua kohti. Se pätee myös Markkaseen, joka on tällä kaudella pelannut 34 minuuttia ottelua kohti, enemmän kuin koskaan aiemmin NBA-urallaan.

Sen seurauksena korinteko on keskittynyt aiempaa enemmän joukkueiden tähdille – ESPN:n tilastojen mukaan NBA-joukkueiden paras pistemies on tällä kaudella tehnyt 25 prosenttia joukkueensa pisteistä, mikä on korkein osuus kahteentoista vuoteen. Markkanen on selkeästi keskiarvon alapuolella, sillä hän on heittänyt keskimäärin 20,8 prosenttia Jazzin pisteistä.

"Siirtymätilanteiden puolustus kaikkien aikojen huonoimmalla tolalla"

Kasvaneiden pistemäärien takana ovat viime vuosien muutokset koripalloilun hyökkäystaktiikassa. Niistä näkyvin on ollut kolmen pisteen korien lisääntyminen.

Lauri Markkasen tulokaskaudella Houston Rocketsista tuli NBA-historian ensimmäinen joukkue, joka heitti yli puolet pelitilanneheitoistaan kolmoskaaren takaa. Tuolla kaudella NBA-joukkueiden ottelukeskiarvo onnistuneissa kolmosissa ylitti myös ensimmäisen kerran kymmenen rajan.

Tällä kaudella NBA-joukkueet heittävät sisään jo keskimäärin yli kaksitoista kolmosta ottelua kohti.

Pelin vauhti on myös kasvanut. Se tuottaa enemmän heittoja ja enemmän pisteitä.

Vauhtia on osaltaan kasvattanut NBA:n täksi kaudeksi tekemä sääntömuutos, joka ankaroitti sääntöjä siirtymätilanteiden virheistä. Vastustajan nopean hyökkäyksen pysäyttäminen rikkomalla on muuttunut vaikeammaksi.

– Siirtymätilanteiden puolustus tässä liigassa on kaikkien aikojen huonoimmalla tolalla. Joka ilta voit nähdä miten viisi kaveria seisoo, joku heittää, joku juoksee ja kaikki toteavat, että oho, tuo kaveri sai lay upin, ja valmentaja pyytää aikalisän. Me teemme sitä, jokainen joukkue tekee sitä. Pelistä on tullut erittäin löysää ja pelaajat ovat niin lahjakkaita, että isoja korintekoiltoja tulee paljon, Steve Kerr sanoi.