Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Slovenian mäkihyppytähden unelma MM-kotikisoista oli musertua Willingenin suurmäen monttuun – "Yksi villeimmistä hypyistä, jonka olen nähnyt"

Mäkihypyn maailmancupin perjantainen sekajoukkuekilpailu puhuttaa, kun kilpailussa nähtiin muutama ylipitkä hyppy. Slovenian kärkikaartiin kuuluva 22-vuotias Timi Zajc venytti pisimmän, mutta kaatui 161,5-metrisen hirmuloikkansa.

– Yksi villeimmistä hypyistä, jonka olen nähnyt, Saksan joukkueen ankkurina maltillisen 135,5-metrisen hypännyt Andreas Wellinger puhalteli saksalaisen Sport.de-sivuston mukaan ARD-televisiokanavan haastattelussa.

Zajc kuuluu Slovenian mitalitoivoihin Planicassa helmi-maaliskuun taitteessa järjestettävissä MM-kilpailuissa, mutta hänen unelmansa kotikisoista oli musertua Willingenin suurmäen monttuun. Zajc ylitti viimeiset havutukset korkeudessa, josta hyppy oli mahdotonta ottaa alas pystyssä ja turvallisesti. Hän kyykkäsi alastulossa, putosi takapuolelleen ja liukui lopulta kyljellään. Vauhdin pysähdyttyä slovenialainen piteli polveaan, mutta poistui montusta omin jaloin.

Saksan takavuosien menestyshyppääjä Sven Hannawald ihaili Zajcin kykyä selvitä hypystä suhteellisen pienin vammoin.

– Hulluutta. Vain harva osaa hoitaa homman noin. Muut hajottavat polvensa ja päätyvät sairaalaan. Kun näen tuollaisen hypyn, olen kananlihalla, ARD:n asiantuntijana työskentelevä Hannawald sanoi.

Hannawald oli hyppyurallaan suurten mäkien mies ja voitti muun muassa kaksi lentomäen maailmanmestaruutta.

Itokin kaatui ennätyshypyn

Lentomäissä voi hypätä nykyään yli 250 metriä, mutta suurmäet on rakennettu noin 100 metriä lyhyemmille hypyille. Willingenin suurmäen HS-piste on 147 metriä.

Perjantain kilpailussa myös Itävallan Stefan Kraft (148,5) ja Japanin Yuki Ito (154,5) venyttivät yli HS-pisteen. Iton viime vuonna hyppäämä mäkiennätys 154 jäi voimaan, koska hän kellahti takapuolelleen laakinsa jälkeen, ja hyppy laskettiin kaatuneeksi. Ito nousi vauhdista vielä jaloilleen eikä loukannut itseään.

Loikkansa jälkeen japanilainen puisteli päätään ja huitoi pettyneenä käsillään, kun ennätysyritys hupeni kaatumiseen.

Norja voitti kilpailun ennen Itävaltaa ja Saksaa.

Mittamiehet tappoivat aikaa

Willingenin suurmäki kuuluu maailmancupin suurimpiin. Vuonna 2005 Janne Ahonen leiskautti mäestä 152 metriä eli seitsemän metriä yli sen aikaisen HS-pisteen.

– Se oli selvästi pidempi kuin 152 metriä. Mutta tekninen mittalaitteisto lopetti toimintansa jo ennen 150 metriä. Kukaan ei olettanut sellaista hyppyä, ja varuiksi rinteeseen komennetut mittamiehet lähinnä tappoivat passiivisina aikaa. Se oli varmaan 155 metrin hyppy, Ahonen kertoi Pekka Holopaisen kirjoittamassa Kuningaskotka-kirjassa (Teos, 2009).

Tänään Willingenissä hypätään miesten ja naisten henkilökohtaiset kilpailut. Suomen miehistä Antti Aalto, Niko Kytösaho ja Eetu Nousiainen osallistuvat ensin miesten karsintaan, joka piti hypätä jo perjantaina. Osallistujalistalla on myös Slovenian Zajc.

Karsintakilpailu alkaa kello 15.45 ja kilpailu 17.10. Jenny Rautionaho on mukana naisten kilpailussa, joka alkaa kello 13.15.

-----

Korjattu kirjoitusvirhe klo 13.04: Andreas Wellinger, ei Willinger.