Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norja johti hiljaista protestia – ilman vastaehdokasta jäänyt Infantino valittiin kolmannelle kaudelle Fifan johdossa

Sveitsiläinen Gianni Infantino on jalkapallomaailman johtajana kiistanalainen, mutta jatkaa Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtajana ainakin vuoteen 2027. Infantino, 52, valittiin jatkokaudelle ilman vastaehdokasta Ruandan Kigalissa pidetyssä Fifan 73. kongressissa.

Muutaman eurooppalaismaan kokousedustajat protestoivat hiljaisesti valintaa. Uutistoimisto NTB:n mukaan Norjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Lise Klaveness ei taputtanut Infantinolle, ja eleeseen yhtyivät Englannin, Hollannin, Ruotsin ja Saksan edustajat.

Puheenjohtajan asemaa pönkittää isojen jalkapallomaanosien, kuten 54 maan Afrikan, tuki. Fifa voi jakaa jäsenjärjestöilleen taloudellista hyvää, sillä yhä kasvavat arvoturnaukset pönkittävät taloutta.

Miesten seuraavassa MM-lopputurnauksessa ottelumäärä nousee 64:stä 104:ään, kun joukkuemäärä paisuu 48:aan ja pudotuspelijärjestelmä tuo yhden lisäkierroksen entiseen verrattuna. Kesällä naisten MM-lopputurnauksessa pelaa ensi kertaa 32 joukkuetta. Fifa suunnittelee kasvattavansa seurajoukkueidenkin MM-turnauksen 32 joukkueen kisaksi, joka pelattaisiin neljän vuoden välein.

– Tarvitsemme enemmän, emme vähemmän, maailmanlaajuisia turnauksia, Infantino korosti.

Infantino petaa itselleen neljättä kautta

Infantino on herättänyt vastarintaa useilla päätöksillään ja lausunnoillaan. Hän ei esimerkiksi tuominnut miesten viimevuotisen MM-turnauksen isäntämaata Qataria ihmisoikeusloukkauksista tai rakennustyöläisten heikoista oloista.

Maaliskuun alussa jalkapallopomo kertoi nimittäneensä supermalli Adriana Liman naisten MM-lopputurnauksen lähettilääksi. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattavan turnauksen keulakuvaksi ei siis kelvannut pelaaja.

Infantino aloitti Fifan johdossa vuonna 2016, kun hänet valittiin korruption takia ryvettyneen Sepp Blatterin tilalle. Kolmannen puheenjohtajakauden pitäisi Fifan sääntöjen mukaan olla viimeinen, mutta Infantino on pedannut itselleen jatkoa jopa vuoteen 2031. Hän arvioi joulukuussa, että Blatterin jäljiltä vastuuseen nouseminen kesken kauden ei kuulu laskuihin.

– Tiedän, että monet rakastavat minua. Niitäkin on joitakin, jotka vihaavat minua. Sanon heillekin, että rakastan teitä kaikkia, Infantino muotoili kiitospuheessaan.