Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uran viimeinen kausi tarjosi Mari Ederille kaksi ääripäätä – "Olen sinut sen kanssa, mitä viivan alle jäi"

Suomen ampumahiihtomaajoukkueen konkariurheilija Mari Ederin pitkä ura lajin huipulla päättyi sunnuntaina odotetusti Oslon Holmenkollenilla kisattuun maailmancupin päätöskilpailuun. Eder, 35, lähti uransa viimeiseen cup-yhteislähtöön hankalista lähtökohdista, sillä suomalaisurheilija on kärsinyt viime viikkoina terveysongelmista. Hän kertoi olevansa sinut lopettamispäätöksensä kanssa.

– Tiesin ennen kauden alkua, että ura tulee päättymään tähän kauteen. Se oli selvää. Ensimmäiset kaksi kuukautta tästä kaudesta olivat urani parhaita, mutta (helmikuun) MM-kisoihin mennessä tapahtui jotakin. Sen jälkeen on selvinnyt, että taustalla on virus. En ole päässyt siitä eroon, vaikka yritetty on, päätöskisassaan 29:nneksi sijoittunut Eder kertoi STT:lle puhelimitse.

– En uran aikana oikeastaan kärsinyt loukkaantumisista, mutta infektioherkkyyttä on ollut paljon. Laidasta laitaan meni tämä viimeinenkin vuosi.

Eder (o.s. Laukkanen) kiitti itävaltalaisvalmentajaansa Reinhard Gösweineriä ja muita tukijoukkoja uransa viimeisistä kausista.

– Voin sulkea tämän kirjan sivun sillä mielin, että tässä oli aidosti ja oikeasti se, mihin pystyin. Olen sinut sen kanssa, mitä viivan alle jäi.

Pohjois-Karjalan Enosta kotoisin oleva Eder voitti ampumahiihdon maailmancupissa kaksi kilpailua kaudella 2016–2017 juuri Oslossa, kun hän otti ykkössijat niin pikakilpailussa ja takaa-ajossa. Lisäksi Eder oli palkintopallilla kaudella 2013–14 Kontiolahden kotimaisemissa.

Vuoden 2017 MM-kisoissa Eder oli lähellä arvokisamitalia Itävallan Hochfilzenissä, kun hän sijoittui normaalimatkalla neljänneksi. Mitaliunelma jäi tuolloin reilun kymmenen sekunnin päähän Italian Alexia Runggaldierin napatessa pronssin.

– Totta kai voitot ovat kirkkaana mielessä. Se (voittaminen) vaatii aina jotakin erityistä ja ne (voitot Oslossa) jäivät kyllä ikuisesti mieleen. Kontiolahdella olimme Kaisan (Mäkäräisen) kanssa yhdessä podiumilla. Uran huippuhetket ovat ainakin olleet ekstratunteikkaita, ja niistä on jäänyt lähtemättömät muistot.

Yrittäjyyttä urheiluvälinealalla

Suomen naisten ampumahiihtomaajoukkueesta poistuu paljon kokemusta, sillä Ederin lisäksi Nastassia Kinnusen ura päättyi tähän kauteen. Myös monet lajin huippunimet, kuten Norjan Marte Olsbu Röiseland ja Tiril Eckhoff sekä Saksan Denise Herrmann-Wick, lopettivat uransa.

Eder ja hänen itävaltalainen miehensä Benjamin ovat aloittaneet yritystoiminnan urheiluvälinekaupan alalla, mutta ex-ampumahiihtäjä on avoin muillekin työtarjouksille.

– Yritystoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, ja kuka sitten tietää, mitä kaikkea muuta on edessä. Varmaan pitää alkaa omia taitoja ja cv:tä esittelemään, jos tällainen työntekijä jollekin kelpaisi, Eder naurahti.

Vahvana hiihtäjänä tunnettu Eder kilpaili menestyksekkäästi myös maastohiihdossa. Hän oli vuonna 2014 Sotshin olympiasprintissä 15:s ja 2017 Lahden MM-kisojen sprinttikisassa kahdeksas. Vuonna 2018 Pyeongchangin olympialaisten parisprintissä Eder oli Krista Pärmäkosken kanssa viides.