ARD: KOK päästi venäläisurheilijoita olympialaisiin puutteellisin tiedoin

Ainakin osalta kilpailijoista puuttui uskottava testaushistoria, kertoo saksalaiskanavan eilen esittämä ohjelma.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päästi lähes kolmesataa venäläisurheilijaa Rion 2016 olympialaisiin, vaikka ainakin osalta puuttui uskottava testaushistoria, kertoo saksalaisen ARD-kanavan eilen esittämä ohjelma.

KOK oli sulkenut Venäjän joukkueena olympialaisista valtiojohtoisen dopingin takia, ja yksittäisiä venäläisurheilijoita oli tarkoitus päästää kisoihin vain, jos he täyttivät KOK:n tiukat ehdot.

– Oli lajiliittoja, joissa ei ollut lainkaan kilpailujen ulkopuolisia testejä. Sanoin, etten voi hyväksyä tätä, en voi ymmärtää, miltä pohjalta päätökset on tarkoitus tehdä, KOK:n hallituksen entinen jäsen Claudia Bokel kertoi ARD:n ohjelmassa.

Bokel kuului KOK:n kolmihenkiseen paneeliin, joka vartioi venäläisurheilijoille Rioon avattua takaovea. Paneelin piti päättää kisoihin pyrkineiden venäläisurheilijoiden kohtaloista kansainvälisten lajiliittojen ja Urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen CASin antamien tietojen pohjalta. Bokelin lisäksi paneeliin kuuluivat Juan Antonio Samaranch Junior ja KOK:n lääketieteellisen komitean johtaja Ugur Erdener.

ARD:n haastattelussa Bokel kertoi, että paneelin käytössä oli liian vähän aikaa ja liian vähän tietoa päätösten tekemiseen.

ARD:llä on myös hallussaan KOK:n ja lajiliittojen välistä yhteydenpitoa, kuten sähköposteja ja testaustietoja. Niiden perusteella KOK teki päätöksiään puutteellisten tietojen perusteella.

Myös ensi kuun talviolympialaisista Pyeongchangista Venäjä on suljettu joukkueena, mutta KOK päästää tämänhetkisen tiedon mukaan 169 venäläisurheilijaa kisoihin.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach oli kieltäytynyt ARD:n haastattelupyynnöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Presidentti Putin nimitti dopingtodistaja Rodtshenkovia idiootiksi