Ahon sopimus määrittää muidenkin palkkatasoa – Patrik Laineen ja Mikko Rantasen sopimukset ovat kiinni useista asioista

Jääkiekon NHL-kauden jälkeen Coloradon Mikko Rantasen, Winnipegin Patrik Laineen ja Carolinan Sebastian Ahon kolmivuotiset tulokassopimukset päättyivät. Suomalaiskolmikosta vain Ahon ensi kauden osoite on selvillä, kun Carolina kiinnitti tehomiehen viideksi lisävuodeksi.

Laine ja Rantanen ovat edelleen vapaina, joskin heidän seuransa ovat etusijalla palkkaneuvotteluissa. Ahon ja muiden sopimukseen pääsevien huippupelaajien sopimukset vaikuttavat oleellisesti näihin keskusteluihin.

–  Timo Meierin sopimus ja Sebastian Ahon saama tarjous antavat meille vertailulukuja. Kun nämä jätkät saavat sopimuksia, ja pääsemme vertailemaan lukuja, sitä helpommaksi tämä (palkkaneuvottelu) jossain vaiheessa käy, Coloradon GM Joe Sakic avasi taannoin Athleticin haastattelussa.

Sakicin mainitsema sveitsiläinen Meier jatkaa San Josessa neljän vuoden sopimuksella, jonka kausikohtaiseksi arvoksi TSN kertoi kuusi miljoonaa dollaria. Aho menestyi neuvotteluissaan vielä paremmin, kun Carolina piti miehen lopulta sopimuksella, jonka kausikohtainen arvo on reilut kahdeksan miljoonaa dollaria.

Rantasen tuleva sopimus noussee vähintään samaan luokkaan Ahon kanssa, sillä Colorado haluaa pitää kiinni tehomiehestään. Toronton huippulaiturin Mitch Marnerin tulevan sopimuksen arvon arvellaan voivan nostaa myös Rantasen palkkapyyntöä, sillä kaksikko on näytöiltään monessa mielessä vertailukelpoinen keskenään.

Aho ei ollut lähtöaikeissa

Winnipegin GM Kevin Cheveldayoff kertoi kaksi viikkoa sitten, että suomalaistykki Laine kuuluu edelleen Winnipegin tulevaisuuden suunnitelmiin, vaikka viime kausi jättikin parannettavaa.

– Toki etenemme aina tilanteen mukaan. Jos kilpailevia tarjouksia tulee, aiomme vastata niihin ja tarjota saman. Meillä on sitten loppukesä aikaa hioa asiat kohdalleen, Cheveldayoff kertoi NHL:n verkkosivuilla.

Rantanen, Laine ja Aho nousivat kolmen ensimmäisen NHL-kautensa aikana joukkueidensa eturiviin ja fanien suosioon. Luopuminen voisi molemmin puolin olla vaikeaa.

Carolinan GM Don Waddelin mukaan Aho ei koskaan halunnutkaan lähteä seurasta ja Raleigh'n kaupungista. Kilpailevan tarjouksen tehnyt Montreal on horjunut paikallaan vuosien ajan, mutta Carolinan nuorisokaarti otti viime kaudella selkeän kehitysaskeleen ja eteni lohkofinaaleihin saakka. Aho jatkaa mielellään joukkueessa, jonka fanien sydämiin hän on pelannut itsensä ja ollut osaltaan rakentamassa seuran uutta nousua.

–  Meillä on nuori ja jännittävä ryhmä. En malta odottaa sitä, että pääsen jälleen joukkuetovereideni luo ja pääsemme hommiin. Odotan jännittyneenä, että voimme jatkaa sitä, minkä aloitimme viime kaudella, Aho kommentoi muhkeaa jatkosopimustaan Carolinan verkkosivuilla.

Donskoin menekki yllätti

Siirtopommi on liian vahva sana, mutta jääkiekkohyökkääjä Joonas Donskoin siirto San Josesta Coloradoon oli yllätys etenkin sopimusehtojen suhteen. Donskoi pelasi vahvan debyyttikauden 2015–16, mutta sen jälkeen pari kautta olivat rikkonaiset. Mennyt kausi toi runkosarjassa ennätyspisteet 14+23=37, mutta katsomokomennuksetkin tulivat tutuiksi.

TSN:n tietojen mukaan Colorado pulittaa liukkaalle hyökkääjälle 3,9 miljoonaa dollaria kaudesta. Raahelaislähtöinen Donskoi kiekkoili San Josessa puolet halvemmalla.

Kesän aikana suomalaisista seuraa ovat vaihtaneet myös muun muassa Valtteri Filppula, Olli Määttä, Erik Haula ja Markus Granlund. Filppula palasi kierrokseltaan takaisin lähtöruutuun, kun hän vaihtoi New York Islandersin Detroitiin.

Viime kauden pilanneesta loukkaantumisesta kuntoutuva Haula tarttui Carolinan tarjoukseen ja yrittää ensi kaudella todistaa, ettei Las Vegasissa kaudella 2017–18 nähty ilotulitus jäänyt vain sattumaksi. Kaksinkertainen Stanley Cupin voittaja Määttä vaihtoi Pittsburghin Chicagoon, joka puolestaan luopui Buffaloon siirtyvästä maailmanmestari Henri Jokiharjusta.

Granlund vaihtoi Vancouverin Edmontoniin, jossa pelaa ainakin maalivahti Mikko Koskinen. Kolme kautta läpimurtoa yrittäneen Jesse Puljujärven ura saattaa jatkua muualla.

Montrealissa viime kaudella pelanneiden Joel Armian ja Artturi Lehkosen sekä mestarijoukkue St. Louisin listoilla olleen maalivahti Ville Husson arvo mitataan välimieskäsittelyssä, jossa puolueeton osapuoli laatii seuralle ehdotelman sopimuksesta. Seuran on hyväksyttävä sopimusehdotelma tai muuten pelaajasta tulee rajoittamaton vapaa agentti ja muut NHL-seurat voivat neuvotella sopimuksesta pelaajan kanssa.

Armian sopimus käsitellään 20. ja Husson 22. heinäkuuta. Lehkosen arvo tiedetään 3. elokuuta. Seurat voivat ennen välimieskäsittelyä tehdä sopimuksen pelaajansa kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.