Ari-Pekka Liukkonen teki rohkean tunnustuksen Ylellä

Jyväskyläläisuimari Ari-Pekka Liukkonen, 24, teki viikonloppuna rohkean ratkaisun ja kertoi olevansa homoseksuaali Yleisradion suorassa Urheiluviikonloppu-ohjelmassa. Liukkonen on Ylen mukaan ensimmäinen suomalainen huippumiesurheilija, joka on tullut julkisesti ulos kaapista urheilu-uransa aikana.

Liukkonen perusteli Yleisradion haastattelussa syytä, miksi hän halusi astua ulos kaapista juuri nyt. Hän halusi vihdoin olla täysin oma itsensä ilman häpeilyä, salailua ja pelkoa.

- Tulevaisuudessa toivoisin, ettei huippu-urheilijoiden tai muiden ihmisten homoseksuaalisuus ole enää mikään uutinen, Liukkonen totesi.

Homoseksuaalisuutensa Liukkonen kertoi tajunneensa yläasteiässä.

- Kun asiasta ei puhuttu, yritin sen unohtaa, mutta lukioiässä rupesin pikku hiljaa hyväksymään asian, että olen tällainen. Asian hyväksyminen ei välttämättä ole ollut helppoa, mutta ei hirveän vaikeatakaan. Tämä on ollut minulle hidas ja pitkä prosessi, mutta nyt olen sen kanssa sinut, Liukkonen totesi Ylelle.

Ensimmäisenä Liukkonen kertoi asiasta perheelleen. Jyväskylän treenikavereilleen Liukkonen paljasti seksuaalisuutensa vasta tällä viikolla.

- Kaverit hiukan yllättyivät, mutta he suhtautuivat asiaan erittäin myönteisesti. He sanoivat, ettei se ole mikään ihmeellinen asia. He myös pitivät hyvänä asiana sitä, että osallistun keskusteluun  Urheiluviikonlopussa, Liukkonen kertoi ohjelmassa.

Hän toivookin, että Suomessa oivalletaan mahdollisimman pian, että tämä on asia, josta ei tarvitse sen enempää keskustella.

- Homoseksuaalisuus on samanlainen ihmisen ominaisuus kuin se, onko siniset tai ruskeat silmät tai onko oikea- tai vasenkätinen.

Liukkonen toteaa, että hän haluaa nyt keskittyä täysillä urheiluun. Ylimääräinen stressitekijä ei enää verota hänen suorituskykyään.

- Haluan korostaa, että tämä ei muuta minua ihmisenä mitenkään vaan olen edelleen sama A-P, joka haluaa uida 50 metrin vapaa-uinnissa joku päivä maailmanennätyksen. Haluan voittaa olympiakullan maailmanennätysajalla, Liukkonen toteaa.