Arttu Mattila avasi suomalaisten mitalitilin, kauden paras toi korkeuden EM-pronssin

Korkeushyppääjä Arttu Mattila löysi vireensä juuri sopivasti alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuihin Ruotsin Boråsissa. Kesän tilastoissa joukon häntäpäähän kuulunut hyppääjä ylitti 212 kolmannellaan, ja kauden toistaiseksi paras tulos toi mitalin. Se oli Suomen joukkueelle kisojen ainoa.

–  Tilastoissa olin aika heikoilla, mutta hyvin venyin. 30 vuotta sitten isä (Olli-Pekka Mattila) hyppäsi samalla lailla seivästä. Kummallakin on nyt U20-pronssi, Mattila iloitsi.

Äänekoskelainen on hypännyt viime vuonna hallissa 216 ja ulkona 214, mutta tälle kaudelle hän sai odottaa tuloskuntonsa puhkeamista heinäkuulle. Hän uskoi hyppyvireensä löytyvän, vaikka hyppääminen tuntuikin jähmeältä.

–  Ehkä mieli aukesi. Kun näin hyppäämistäni, tuli varmuus, että olen ihan hyvässä kunnossa. Se helpotti tekemistä, 18-vuotias hyppääjä sanoi ratkaisevasta käänteestä.

Äänekoskelaisen alkukausi oli hankala, mutta EM-areenalla hän sai hyppynsä nousemaan toivotusti ja nousi omalle tasolleen.

–  Ekoissa hypyissä jalat olivat ehkä vähän väsyneet. Sitten tuntui, että yhtäkkiä aukesi, ja tuli sellainen flow-tila päälle. Vauhti alkoi kulkea tosi hyvin.

–  Olisi pitänyt mennä korkeammalta, mutta olen ihan tyytyväinen. Mitali on mitali, kaksi vuotta sitten nuorten olympiapäivillä kultaa juhlinut Mattila sanoi hymyillen.

Alle 20-vuotiaiden mestariksi ponnisti Belgian Thomas Carmoy, joka oli omaa luokkaansa ylitettyään 222 sentin korkeudella killuneen riman. Hopeaa vei Ukrainan Oleh Dorostshuk tuloksella 214.

Lataus ampui yli

Boråsin finaalin viimeisestä yritystään 214:stä hän piti muuten hyvänä, mutta hyppy tuli liian lähelle.

–  Otti heti nousussa kiinni. Oli niin kova lataus, että se ampui yli. Lähtökohtiin nähden olen tyytyväinen, Mattila sanoi.

Hyppääjä luottaa löytyneen vireensä vievän häntä tälläkin kaudella uusiin korkeuksiin.

–  Ei tämä vieläkään ole sitä, mitä tulee olemaan, Mattila lupaili.

Juha Isolehdon valmentama hyppääjä hakee seuraavaksi uusia korkeuksia Lappeenrannan Kalevan kisoissa.

Alle 20-vuotiaat päättivät EM-kisansa mitaliin ja kuuteen pistesijaan

Arttu Mattilan korkeuspronssi sai seurakseen neljä pistesijaa alle 20-vuotiaiden EM-yleisurheilun päätöspäivänä Ruotsissa. Nathalie Blomqvist kiri taktisesti kypsällä juoksulla neljänneksi 3  000 metrillä, ja Eemil Helander oli hyvällä vauhdinjaolla viides 3  000 metrin esteissä.

Blomqvist jäi pronssivauhdista kahdeksan sekunnin sadasosaa.

–  Nyt harmittaa, koska kolmas sija oli niin lähellä, hän sanoi Urheiluliiton tiedotteessa.

Helander juoksi estefinaalissa ennätyksensä 9.04,01.

–  Tosi hyvä fiilis. Tämä kertoi, että pystyn juoksemaan omassa ikäluokassani ihan kärjen tasolla, Helander sanoi.

Miesten keihäässä tarjolla oli karsinnan perusteella enemmänkin kuin Topias Laineen kuudes ja Teemu Narvin kahdeksas sija. Laine heitti finaalissa 72,20 ja Narvi 71,30.

–  Juoksu ei tullut helposti, ja minulla heitto perustuu siihen juoksuun. Viidennessä heitossa oli hyvin tehoja, mutten saanut keihästä nousemaan tarpeeksi korkealle, Laine totesi.

Eniten pettyi silti seiväshyppääjä Saga Andersson, joka jäi ilman tulosta. Hänen kisaansa vaikeutti karsinnassa katkennut seiväs, sillä yksi työväline puuttui. Aloituskorkeus 406 jäi ylittämättä.

–  Yritin ensin hypätä jäykemmällä seipäällä. Se ei onnistunut. Sitten tuli kova sadekuuro, vaihdoin löysempään seipääseen ja pistin samalla pihkaa käteen sateen takia. En ole tehnyt sitä pitkään aikaan, ja hypyssä käsi jotenkin tökkäsi, Andersson kertasi.

Keihäsnaiset jäivät karsinnan tasostaan

Sofia Pölkky ja Julia Valtanen olivat naisten keihäänheiton finaalissa yhdeksäs ja yhdestoista tuloksin 50,01 ja 47,58. Karsinnassa Valtanen teki kauden parhaansa, ja uusintakarsinnan heittänyt Pölkky ennätyksensä 52,73, mutta finaalissa he eivät yltäneet samalle tasolle.

–  Sikäli harmittaa tuo sijoitus, että oli se sama kuin viime vuonna, Pölkky viittasi viime kesän 17-vuotiaiden EM-kilpailuihin.

–  Se oli nyt hyvää, että tulostaso on vakiintumassa 50 metriin. Minä en ole sitä niin monta kertaa heittänyt.

Valtanen harmitteli, ettei löytänyt finaaliin samaa tuntumaa kuin karsinnassa.

–  Nyt ei tuntunut yhtä hyvältä kuin karsinnassa, enkä oikein tiedä mistä se johtui. Vähän oli sitä ongelmaa, että keihään perä tipahti heitossa, Valtanen sanoi.

Suomalaiset saavuttivat Boråsista yhteensä yhden pronssin ja kuusi pistesijaa. Sunnuntain tulosten lisäksi pisteille ylsi Jessica Kähärä lauantaina korkeudessa ja kolmiloikassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.