Donovan nousi kantamaan Yhdysvaltoja

Jalkapallon MM-kisojen toistaiseksi kenties sykähdyttävin hetki koettiin keskiviikkona Pretoriassa, kun Landon Donovanin viime hetkien maali Algerian verkkoon vei koetellun Yhdysvaltain joukkueen jatkopeleihin.

Amerikkalaisilta oli hylätty perusteettomasti maali niin Sloveniaa kuin Algeriaakin vastaan, ja joukkue olisi jäänyt alkulohkoon ilman jenkki-ikoni Donovanin osumaa.

Los Angeles Galaxyn pelaaja itki onnesta ja järkytyksestä ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Donovanin mielessä ei ollut pelkästään vasta viimeistelty elintärkeä maali, vaan myös miehen viime vuosina kokemat takaiskut.

– Olen joutunut kokemaan paljon viimeisimpien neljän vuoden aikana. Olen niin iloinen, että tässä kävi näin. Tämä sai minut uskomaan taas hyvään tässä maailmassa, Donovan sopersi.

Donovan sai kovaa kritiikkiä vuoden 2006 Saksan MM-kisojen jälkeen, kun Yhdysvallat jäi alkulohkoon. Viime vuonna hän erosi vaimostaan, näyttelijä Bianca Kajlichista.

Lisäksi miehen yritykset lyödä läpi Euroopan kentillä olivat epäonnistuneet jo kahdesti, niin vuosituhannen alussa Leverkusenissa kuin vuonna 2009 Bayern Münchenissa.Vuosi 2010 käänsi kelkanVihdoin kuluvan vuoden alussa elämä alkoi hymyillä 28-vuotiaalle hyökkääjälle, joka oli ollut Yhdysvalloissa suuri, mutta Euroopassa pelkkä kuriositeetti. Hän lähti lainalle Englannin Valioliigan Evertoniin ja onnistui erinomaisesti.

Kasvanut itseluottamus on näkynyt myös Etelä-Afrikan MM-kisoissa. Donovan on tehnyt jo kaksi tärkeää maalia ja ollut joukkueensa paras pelaaja.

Jopa presidentti Barack Obama onnitteli puhelimen välityksellä Donovania Algeria-pelin voittomaalin jälkeen. Ennen lauantain Ghana-neljännesvälierää Donovanin ja Yhdysvaltain joukkueen itseluottamus on noussut jo periamerikkalaisiin mittoihin.

– Meistä tuntuu, että voimme voittaa minkä tahansa joukkueen maailmassa. Tiedämme vain, että seuraavaksi vastassa on Ghana, Donovan sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.