Edes putoaminen ei hillinnyt Japanin MM-riemua

Vaikka Japani putosi jalkapallon MM-kisoista hävittyään neljännesvälierien rangaistuspotkukisassa Paraguaylle, oltiin maassa tyytyväisiä joukkueen saavutuksiin.

Japanilaislehdistö riemuitsi historiallisesta tuloksesta ja ylisti maajoukkueen peliesityksiä sekä myös päävalmentaja Takeshi Okadaa, joka oli ennen kisoja saanut paljon kritiikkiä.

– Yllättivät maailman: kestivät piinaavat 120 minuuttia, otsikoi tokiolaislehti Asahi Shimbun.

Pilkkukisan tappio oli toki japanilaisille pettymys, mutta lehdistö keskittyi turnauksen positiiviseen antiin. Tv-lähetykset olivat täynnä japanilaispelaajien ylpeiden perheenjäsenten haastatteluja. Yomiuri Shimbun -lehti julisti, että "urheus tullaan muistamaan" ja kehotti jo kääntämään katseet vuoden 2014 MM-kisoihin.

– Japani on viimeinkin aloittanut taistelunsa maailmannäyttämöllä, lehti hehkutti.

Myös pääministeri Naoto Kan suitsutti joukkuetta.

– He näyttivät maailmalle japanilaisen jalkapallon todellisen voiman tekemällä töitä joukkueena. Kiitän heitä urheista taisteluista, Kan sanoi tiedotteessa.Kehitystä on tapahtunutJapanille pudotuspelipaikka oli ensimmäinen kotimaan ulkopuolella järjestetyissä MM-kisoissa. Vuoden 2002 kotikisoissa se selvisi ranskalaisvalmentaja Philippe Troussierin alaisuudessa niin ikään neljännesvälieriin.

Muuten "Sinisten samuraiden" suoritukset ovat kuitenkin olleet vähemmän rohkaisevia. Vuoden 1998 ensiesiintyminen MM-tasolla tuotti kolme tappiota ja vuoden 2006 kisat vain yhden tasapelipisteen. Odotukset ennen tämän vuoden kisojakin olivat varsin matalalla.

Etelä-Afrikassa japanilainen jalkapalloilu antoi kuitenkin vahvan näytteen siitä, että kehitystä on tapahtunut. Joukkue kaatoi alkulohkossa Kamerunin ja Tanskan ja oli molemmissa otteluissa aidosti parempi joukkue.

Japanin nousussa ei oikeastaan ole mitään yllättävää. Kun 127 miljoonaan asukkaan maa innostuu tosissaan jalkapallosta, voi sen odottaa näkyvän jossain vaiheessa pelaajien laadun paranemisena. Nyt voikin olla vain ajan kysymys, milloin Japani nousee tosissaan kiusaamaan lajin suurmaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.