Ei näin! Jyppikiekosta tuli kalpakiekkoa

JYP on pisteen päässä European Trophyn lopputurnauspaikasta. Siinäpä Hippoksen perjantai-illan päällimmäinen anti. Kovin kummoista jääkiekkoa kun ei nähty.

Reilun kahden minuutin pelin jälkeen Jyrki Välivaara, Matias Myttynen ja Ramzi Abid sommittelivat oikein koulukirjahyökkäyksen, jonka päätteeksi Markus Poukkula iski 1–0. Nopea lähtö omista, kiekko liikkui vikkelästi lavasta lapaan ja hoplaa – siellä lepää!

Siinä ne huippuhetken sitten olivatkin. Jatkossa homma meni aikamoiseksi miekkailuksi ja koheltamiseksi.

– Ehkä siinä kävi vähän niin, että kun tehtiin hieno maali heti alkuun, porukka alkoi kuvitella, että näinhän tämä homma toimii. Heitellään vaan kiekkoa lavasta lapaan ja tehdään hienoja maaleja. Mutta niinhän se ei toimi, JYPin päävalmentaja Marko Virtanen luonnehti.

"Ylös, ylös!"

Ottelussa oli aistittavissa jonkinlaista isät vastaan pojat -henkeä. KalPa oli yritteliäs, karvasi välillä erinomaisen aggressiivisesti, mutta viimeistään siinä vaiheessa meni sisu kaulaan, kun kiekko olisi pitänyt toimittaa reppuun. Kerran se sentään onnistui, kun Jukka Voutilainen takoi ylivoimalla ylähyllylle kolmannen erän loppupuolella. Eric Perrin puolestaan oli viimeistellyt heti erän alkajaisiksi JYPin 2–0 -johdon niin ikään ylivoimalla. Loppunumerot 3–1 viimeisteli tyhjään rysään Max Wärn.

– Se oli tietysti positiivista, että pystyttiin kääntämään voitto, vaikka oli vaikeuksia. Mutta siinäpä ne positiiviset asiat sitten olivatkin, Virtanen hymähti.

Ongelma piili siinä, että JYP ei saanut oikein missään vaiheessa omaa peliään käyntiin. Kiekkoja hukkui keskialueella ja KalPa pääsi paineistamaan väkevästi JYP-päädyssä. Se pakotti hurrikaanipaidat useinkin hitaisiin kontrollilähtöihin, joka ei ole millään tavalla tämän joukkueen luontainen tapa pelata.

– Pelattiin vähän niin kuin KalPa muutama vuosi sitten, Max Wärn ihmetteli.

Päävalmentaja Virtanen antoi hidastuksista ja palautuksista satikutia.

– Ei tuo ollut sitä jyppikiekkoa, jota me halutaan pelata. Ylös pitää lähteä nopeasti heti kun on sellainen paikka, eikä keskialueella parane liikaa neppailla. Kun vastassa on KalPan kaltainen hyvin luisteleva trap-joukkue, keskialueella ei yksinkertaisesti voi menettää kiekkoa, Virtanen tuumasi.

Ajatus karkailee

Mutta sen kolme pistettä JYP tosiaan rouhaisi mukaansa ja nousi etelälohkon kärkeen. Lohkovoiton varmistamiseen riittää huomisesta Kuopion ottelusta yksi piste. Välttämättä joukkue ei sitäkään tarvitse. Lohkon kakkonen Slovan Bratislava ja kolmonen Sparta Praha ovat pelinsä jo pelanneet. Näistä uhka on ainoastaan JYPin tavoin 16 pisteessä oleva Slovan. Sen maaliero on +6, kun JYPin vastaava on +8. Kolmen maalin tappiolla hurrikaanipaidat voivat siis lipsahtaa slovakialaisten taakse.

Myös neljäntenä vaanivalla Linköpingillä on vielä sanansa sanottavana. Sillä on JYPin tavoin yksi ottelu tähteellä ja eroa kärkeen on kolme pistettä. Linköpingin maaliero on neljä osumaa plussan puolella. Kaikki on siis jämäkästi omissa kourissa.

Laitahyökkääjä Jani Tuppurainen arveli, että asetelma saattoi vaikuttaa illan esitykseen.

– Lopputurnaus on asetettu tavoitteeksi ja nyt pelataan tärkeitä pelejä. Toisaalta itse pääasia, liigapelit, alkavat ensi viikolla. Sinnekin suunnalle ajatus välillä livahtaa, Tuppurainen myönsi.

Rehellistä puhetta. European Trophy on kiva lisämauste, mutta sittenkin vain valmistautumista Liigaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Perrin: Berliinin muistoja ei voi elää uudelleen