Englanti hakee hyvitystä katkerille tappioille

Kun Saksa ja Englanti iskevät yhteen huomenna jalkapallon MM-kisojen neljännesvälieräottelussa Bloemfonteinissa, kyseessä ei todellakaan ole tavallinen jalkapallo-ottelu. Maiden välinen historia niin jalkapallokentillä kuin niiden ulkopuolellakin takaa sen, että pelaajilla ei ole vaikeuksia syttyä otteluun.

Vaikka Saksa ja Britannia ovat nykyään hyvissä väleissä keskenään, antavat jalkapallokohtaamiset mahdollisuuden kaivaa vanhat kaunat esiin. Vuoden 1966 MM-finaali, jossa Englanti päihitti Lontoon Wembleyllä Länsi-Saksan 4–2, oli kaksi vuosikymmentä 2. maailmansodan päättymisen jälkeen englantilaisille henkisesti tärkeä hetki.

Viimeisimmät pudotuspelikohtaamiset maiden välillä ovat kuitenkin olleet Englannille traumaattisia. Sekä vuoden 1990 MM-kisoissa että vuoden 1996 EM-kisoissa Saksa pudotti Englannin välierissä rangaistuspotkukisassa. Vuoden 1996 kisat pidettiin vieläpä Englannissa, ja ennen välieräottelua brittilehdistö nosti esiin kaikki vanhat maailmansotayhteydet.

Tämänkertaiseen verivihollisten otteluun lähdetään erittäin tasaisista asetelmista, sillä sekä Saksalla että Englannilla jäi parantamisen varaa alkulohkopeleissä. Englannin esitys ratkaisevassa ottelussa Sloveniaa vastaan oli kuitenkin hyvä, ja myös Saksa selvisi Serbia-tappiosta huolimatta kunnialla jatkoon.

Englannin joukkue on huomattavasti kokeneempi kuin Saksan, joka on liikkeellä varsin nuorella ryhmällä. Muuten joukkueet vaikuttavat hyvin tasaväkisiltä. Ratkaiseva ero saattaa tulla valmentajaosastolla. Englannin italialaisluotsi Fabio Capello ei tunne Saksaa kohtaan samanlaista kauhua kuin britit.Englantilaiset luottavaisinaEnglannin maalivahti David James uskoo vahvasti joukkueensa voittavan.

– Mielestäni joukkueemme on parempi kuin Saksalla. Pelasimme heitä vastaan Berliinissä ja voitimme 2–1 ottelussa, jonka olisimme voineet voittaa reilumminkin, James sanoi viitaten marraskuussa 2008 pelattuun ystävyysotteluun.

Saksalaislegenda Franz Beckenbauer on turnauksen aikana kritisoinut rajusti Englannin pelaamista. Kisoista loukkaantumisen takia pois jäänyt englantilaistoppari Rio Ferdinand uskoo "Keisarin" saavan näpäytyksen.

– Luulen, että ne kommentit osuvat vielä Beckenbaueria omaan nilkkaan. Ehkäpä hän ei arvannut Saksan ja Englannin kohtaavan jo näin aikaisessa vaiheessa, Ferdinand sanoi The Sun -lehdelle.

Saksan päävalmentaja Joachim Löw kuitenkin arveli joukkueiden lähtevän otteluun toisiaan kunnioittaen.

– Myös Englanti, koska he tietävät että kykenemme voittamaan heidät, Löw sanoi.

– Pelkoa ei tunneta, emme me eivätkä englantilaiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.