Ensi vuoden Kalevan kisojen ajankohta hämmentää yleisurheilijoita – jyväskyläläisen Elmo Lakan tie olympialaisiin on vaikeampi kuin norjalaisilla

Ensi vuoden Kalevan kisojen ajankohta vaikeuttaa suomalaisten yleisurheilijoiden tietä Tokion olympialaisiin.

Kalevan kisat käydään vasta olympialaisista seuraavana viikonloppuna, vaikka kansallisista mestaruuskisoista olisi tarjolla muhkea potti kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n rankingpisteitä.

Rankingpisteiden avulla kisapaikkaa havittelee esimerkiksi jyväskyläläinen pika-aituri Elmo Lakka, joka ihmetteli tilannetta tiistaina Twitterissä.

­– Onhan se yksi tärkeä kisa vähemmän. En varmaan ole ainoa urheilija, jota se harmittaa, Lakka kertoo Keskisuomalaiselle.

IAAF on uudistanut yleisurheilun arvokisojen valintajärjestelmää niin, että jatkossa yhä useampi urheilija lunastaa kisapaikkansa maailmanlaajuisen rankingin avulla lajikohtaisten tulosrajojen sijaan.

Tokion olympialaisiin tavoitteena on valita noin puolet urheilijoista tulosrajojen ja puolet rankingin kautta.

 

Miesten pika-aidoissa olympiaraja on 13,32. Lakan kesäkuun lopulla juoksema ennätys 13,49 ei ole vielä rajan tuntumassa.

– Olen aika tasainen urheilija, niin olen pelannut sen rankingin mukaan, hän laskeskelee.

Tällä hetkellä Lakka on maailmantilastossa sijalla 42, kun mukaan pääsee 56 urheilijaa. Näyttäisi siis siltä, että hän olisi pääsemässä kisoihin, mutta pisteet muuttuvat vielä.

Jopa jo saavutetut pisteet voivat laskea. Järjestelmä ottaa huomioon viisi parasta tulosta kuluneiden 12 kuukauden ajalta, mutta pisteitä vähennetään, jos tulos on yli yhdeksän kuukautta vanha.

Tokion tulosrajojen rikkomiseen on aikaa 29. kesäkuuta asti, jonka jälkeen loput urheilijat valitaan kisoihin rankingilla.

Kalevan kisojen pisteistä vähennetään 40 pistettä, sillä tulos on 11 kuukautta vanha. Ruotsin mestaruuskisojen pisteistä vähennetään vain 20, sillä kisoista on kesäkuun lopussa kulunut vain 10 kuukautta.

 

Helpolta kuulostava ratkaisu olisi siirtää Kalevan kisat kesäkuulle, mutta asia ei ole niin yksinkertainen, sanoo Suomen Urheiluliiton kilpailupäällikkö Mika Muukka. Kalevan kisojen ajankohta on lyöty lukkoon kaksi ja puoli vuotta sitten, kun taas olympialaisten lopullinen valintajärjestelmä julkaistiin tänä vuonna.

– Me emme voi lähteä poukkoilemaan, Muukka sanoo.

Kisojen järjestämisessä on otettava huomioon paikkakunnan muut tapahtumat ja muu yleisurheilukalenteri. Turussa järjestetään Kalevan kisojen lisäksi jo kesäkuussa suuri, rankingpisteilläkin arvokas Paavo Nurmi Games.

– Se on palapelin tekemistä. Sitä ei näin nopealla aikataululla pystytä muuttamaan, Muukka sanoo.

Esimerkiksi Norjassa maan mestaruuskisat käydään ensi vuonna poikkeuksellisesti jo kesäkuun lopussa, juuri ennen valintojen tekemistä. Eteläisen pallonpuoliskon maissa ja esimerkiksi Karibialla mestaruuksia ratkotaan joka vuosi jo talven ja kevään aikana.

Suomessa Kalevan kisojen siirtämistä ei kuitenkaan ole edes harkittu.

– Mestaruuskisat on monissa maissa aika paljon pienempi tapahtuma kuin meillä. Siellä on esimerkiksi vähemmän yleisöä, Muukka sanoo.

 

Uusi järjestelmä muokkaa monien yleisurheilijoiden kisakalentereita nyt urakalla. Esimerkiksi Elmo Lakalla on paineita löytää ensi kauden alkuun vielä sopivia kisoja, joista saisi yhtä paljon pisteitä kuin Kalevan kisoista.

– Ne kisat ovat aika tiukassa. Ei ole vielä selvää, että mikä se olisi vai onko sellaista ollenkaan, hän sanoo.

Toisaalta uuden järjestelmän on tarkoituskin muokata koko yleisurheilumaailman kilpailukalenteria pitkällä tähtäimellä, kertoo IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski.

– Tulee joku roti siihen, miten tärkeitä kisoja järjestetään vuoden mittaan, hän sanoo.

Tulevaisuudessa MM-kisoista ja olympialaisista tulee kauden viimeinen tapahtuma. IAAF haluaa yhteinäistää myös kansallisten mestaruuskisojen ajankohdat. Tulevaisuudessa maat saavat valita mieleisensä kahdesta viikonlopusta.

Pihlakoski haluaa myös huomauttaa, että seuraavana vuonna tilanne kääntynee suomalaisten eduksi.

– Todennäköistä on, että vuoden 2021 MM-kisoihin valitaan puhtaasti rankingilla. Parhaimmillaan sitä ennen on SM-kisat kahdesti ja lisäksi EM-kisat, sanoo Pihlakoski.

 

Pihlakosken mukaan nyt onkin kyseessä eräänlainen testivuosi valintojen suhteen. Urheilijoiden kannalta olympiavuosi on kuitenkin ikävä ajankohta testaamiselle. Elmo Lakkaa asia ihmetyttää.

– Olympialaiset on monella urheilijalla se päätähtäin ja voisi olla uran kohokohta, hän sanoo.

Lakka on pitänyt olympialaisia päätavoitteenaan jo kauan.

– Kun aloitin Antti Haapakosken valmennuksessa vuonna 2016, laitoimme olympiaprojektin käyntiin.

Kaikkiaan Lakka on tyytyväinen valintauudistukseen, jossa tulosrajat merkkaavat vähemmän.

– Se tasapuolistaa tätä hommaa. Ei mennä yhdellä suhmurointituloksella kisoihin, hän sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .