Ex-antidopingjohtaja: Putin tiesi Venäjän dopinghuijauksesta Sotshissa

Rodtshenkov kertoo saaneensa tiedon Venäjän silloiselta urheiluministeriltä Vitali Mutkolta.

Presidentti Vladimir Putin tiesi venäläisurheilijoiden dopinghuijauksesta Sotshin olympialaisissa 2014 ja siitä, miten se tehtiin, sanoo Venäjän ex-antidopingjohtaja Grigori Rodtshenkov SVT:llä. Rodtshenkov kertoo saaneensa tiedon Venäjän silloiselta urheiluministeriltä Vitali Mutkolta.

– Mutko kertoi minulle, että Putin muisti minun nimeni erittäin hyvin. Ja vielä kerran, hän tiesi kaikesta. Se oli hyvin yksinkertainen ketju. Minä raportoin varaurheiluministeri (Juri) Nagornihille, Nagornih raportoi urheiluministeri Mutkolle, Mutko raportoi presidentti Putinille, Rodtshenkov sanoi.

Rodtshenkovin haastattelu on kansainvälistä yhteistyötä, ja kokonaisuus lähetetään tänä iltana saksalaisella ARD-kanavalla.

SVT:n mukaan Venäjän valtionjohto ei ole kommentoinut Putinia koskevia väitteitä. Putin on kuitenkin muissa yhteyksissä kiistänyt Venäjän valtiojohtoisen dopingin.

Rodtshenkovin toukokuussa 2016 New York Timesille antamasta haastattelusta alkoi Sotshin 2014 talviolympialaisten testihuijausten paljastuminen. Rodtshenkov johti Sotshiin kisojen ajaksi perustettua antidopinglaboratoriota, jossa venäläisurheilijoiden testinäytteitä vaihdettiin puhtaisiin.

Venäläiset olivat kehittäneet erityistyökaluja, joiden avulla sinetöidyt testinäytepullot pystyttiin avaamaan ja sulkemaan uudelleen.

Rodtshenkov asuu nykyisin Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n todistajansuojeluohjelman turvaamana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Venäjä-tutkija Kangaspuro: Täysin mahdollista, että Putin tiesi

FBI:n suojelema ex-antidopingjohtaja: Venäjän koko yleisurheilujoukkue oli doupattu Pekingissä