FIS päästää dopingista rangaistut Belovin ja Vilegzhaninin ladulle Rukalla

Olympialaisista eliniäksi suljetut venäläiset pääsevät toistaiseksi maailmancupiin.

Jevgeni Belov ja Maksim Vilegzhanin ovat dopingin takia elinikäisessä kilpailukiellossa olympialaisissa, mutta Rukalla perjantaina käynnistyvään maastohiihdon maailmancupiin he saavat osallistua – ainakin toistaiseksi.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on asettanut Belovin, Vilegzhaninin, Aleksandr Legkovin, Aleksei Petuhovin, Julia Ivanovan ja Jevgenia Shapovalovan elinikäiseen kilpailukieltoon olympialaisissa. Heistä Belov ja Vilegzhanin ovat Rukalla.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti torstaina, että venäläiskuusikko saa toistaiseksi hiihtää maailmancupissa. FIS ilmoitti odottavansa KOK:lta lisätietoja ennen ryhtymistä toimenpiteisiin.

FIS asetti kuusikon väliaikaiseen kilpailukieltoon joulukuussa 2016. Tuolloin julkistettu Maailman antidopingtoimisto Wadan Richard McLarenin tutkimuskomitean raportti kertoi karua kieltä Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta, josta hyötyi raportin mukaan yli tuhat venäläisurheilijaa.

Venäläishiihtäjät valittivat päätöksestä Urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen CASiin, joka piti kilpailukiellon voimassa, mutta rajoitti sen päättymään lokakuun lopussa.

FIS kertoi tiedotteessaan tehneensä omia tutkimuksiaan joulukuusta 2016 lähtien. Ne eivät kuitenkaan ole tuottaneet sellaista todistusaineistoa, joka riittäisi näytöksi dopingrikkomuksesta.

– Vastauksena muiden urheilijoiden huoleen siitä, että he joutuvat kilpailemaan mahdollisesti doupattuja urheilijoita vastaan, FIS vahvistaa, että Venäjän maastohiihtoliitto on pannut toimeen riippumattoman testausohjelman. Siihen kuuluvat kaikki Venäjän kansainvälisen tason urheilijat ja kesäkuusta 2017 lähtien myös FIS:n testauspoolin ulkopuoliset hiihtäjät, FIS ilmoitti.

"Me elämme tätä päivää"

Venäjän hiihtojoukkuetta Sotshissa johtanut Jelena Välbe kommentoi päätöstä Kuusamossa STT:lle tulkin välityksellä.

– Tämä päätös ei ole meille tappio eikä voitto, vaan tasapainoinen päätös FIS:n komitealta. Ennakoimme, että ilman todisteita FIS:n komitea ei voi päätyä muunlaiseen ratkaisuun eikä tee negatiivista päätöstä. Mekin odotamme todisteita, Välbe sanoi.

KOK:n odotetaan joulukuun alussa tekevän päätöksen siitä, pääseekö Venäjä osallistumaan helmikuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin. Välbe ei halunnut ennakoida päätöstä.

– Me elämme tätä päivää, emme vielä ajattele olympialaisia, Välbe sanoi.

Se ei pätenyt kaikkiin Kuusamoon saapuneisiin venäläisiin. Rukalla Venäjän joukkueen liepeillä liikkui ihmisiä, joiden yllä oli liivit ja niissä teksti "No Russia, no games" (Ei Venäjää, ei kisoja).

Wada päätti viime viikolla pitävänsä Venäjän antidopingtoimikunnan toimivaltuudet edelleen jäädytettyinä. Wada arvioi, ettei Venäjä ole vieläkään täyttänyt kaikkia toimivaltuuksien palauttamiseen vaadittavia ehtoja, joihin kuuluu McLarenin raporttien hyväksyminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.