Fifa haluaa auttaa tuomareita ilman teknologiaa

Frank Lampardin hyväksymättä jäänyt maali jalkapallon MM-kisojen neljännesvälierissä nosti jälleen pinnalle keskustelun videotarkistusten tarpeellisuudesta.

Kansainvälinen jalkapalloliitto ei ole tähän mennessä puheenjohtajansa Sepp Blatterin suulla lämmennyt teknologian hyödyntämiselle. Eikä todennäköisesti lämpeä jatkossakaan.

– Haluamme säilyttää jalkapallon spontaaniuden, Blatter julisti ennen kisoja.

Englanti–Saksa-pelin jälkeen Fifan pääsihteeri Jerome Valcke kertoi, ettei videotarkistusta tai palloon laitettavaa sirua harkita. Vuoden 2014 MM-kisoihin valmistautumisessa mietitään kuitenkin ylimääräisten tuomareiden laittamista maalien taakse. Käytäntö oli ensimmäistä kertaa kokeiltavana viime kauden Eurooppa-liigassa.

– Voimme auttaa erotuomaria, jos silmäpareja on enemmän, Valcke sanoi.

Lampardin tilanteessa syyttävä sormi osoitti avustavaa erotuomaria, joka ei nähnyt maalia.

– Avustavan pitää nähdä se. Se oli selvä maali, saksalaisikoni Franz Beckenbauer jyrisi.Baxterkin ihmetteliMyös ruotsalaisen TV4:n MM-studiossa asiantuntijatehtävissä ollut Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Stuart Baxter ihmetteli uruguaylaistuomariston näkemystä olla hyväksymättä Lampardin maalia.

– En ymmärrä ollenkaan, miten he eivät pystyneet näkemään sitä (maalia), Baxter sanoi.

Tuomarit ovat olleet kisoissa jälleen muutenkin tulilinjalla. Pelaajia on sapettanut, ettei yhtenäistä linjaa ole löytynyt.

Fifa tuo kisoihin tuomareita kaikista maanosista. Esimerkiksi Sveitsin valmentaja Ottmar Hitzfeld arvosteli pienempien maiden tuomareita, mutta heikkoja suorituksia on nähty myös arvostetuilta eurooppalaisilta.

– Parhaiden tuomarien parhaista liigoista pitäisi olla MM-kisoissa. Ei sellaisten, jotka tuomitsevat jollain rannalla, Hitzfeld arvosteli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.