Formulaa vain kotisohviltaan katsoville? F1-hallinto pohtii vaihtoehtoja, varmaa vain kauden alkamisen takaraja

Koronaviruksen runnomaa formula ykkösten MM-kautta voitaisiin ajaa tyhjille katsomoille, jahka kausi 2020 saadaan vihdoin käyntiin. Näin miettii F1:n moottoriurheilujohtaja Ross Brawn, jonka mukaan mahdollista on myös kauden venyminen ensi vuoden puolelle.

F1 sai lisää koronatakaiskua tiistaina, kun Kanadan gp:n järjestäjät ilmoittivat kisan siirtämisestä. Pandemia oli jo aiemmin siirtänyt tai perunut kauden kahdeksan ensimmäistä gp-kisaa, ja 14. kesäkuuta ohjelmassa ollut Kanadan gp oli varhaisin sauma kauden aloittamiseen. Seuraava optio on kesäkuun 28. päivän Ranskan gp, mutta Brawn toteaa Sky Sportsille, että todennäköisempi vaihtoehto olisi kauden aloittaminen heinäkuussa. Jossain Euroopassa, ennemmin kuin jonkin kauempana olevan gp:n uudelleenlämmitys. Ja koronavapaana.

–  Näkemyksemme on, että aloitus Euroopassa olisi luultavasti parempi. Ja se voisi jopa olla suljettu tapahtuma: tallit saapuvat charter-lennoilla, kanavoimme ne radalle, varmistamme että kaikki ovat testattuja ja terveitä, riskiä ei ole, ja meillä on kisa ilman katsojia, Brawn maalaili.

–  Eihän tuo hienoa ole, mutta parempi kuin ei kisaa lainkaan. Meidän on mielestäni syytä muistaa, että lajia seuraavat miljoonat ihmiset istumassa kotisohvillaan, monet heistä eristyksissä. Tuoda heille urheilua, pitää laji hengissä ja viihdyttää ihmisiä, se oli valtava bonus tämän kriisin keskellä. Mutta ketään emme voi asettaa vaaraan.

Kahdeksan kisaa vaaditaan MM-arvoon

Brawnin mukaan on yhä mahdollista ajaa jopa 19 kisan kausi, ja jopa niinkin myöhäinen alku kuin lokakuu mahdollistaisi vielä MM-arvon säilyttämiseen vaadittujen kahdeksan kisan ajamisen.

–  Joten jos jotain takarajaa halutaan (kauden avaukselle), se olisi lokakuu. Mutta aina on mahdollista, että ajautuisimme ensi vuoteen. Voimmeko venyä tammikuulle, jotta kausi saadaan loppuun? Siinä on kaikenlaisia vaikutuksia, kuten varmaan arvaattekin, Brawn pyöritteli.

–  Jos pystymme aloittamaan heinäkuun alussa, voisimme ajaa 19 kisan kauden (tämän vuoden puolella). Kolme kisaa, yksi vapaa viikonloppu, kolme kisaa, yksi vapaa viikonloppu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.